fbpx
3D BIM model voor energiebesparing

3D BIM model voor energiebesparing

Joop Hendriks (73) uit Zutphen is jaren als docent interieurkunde BIM verbonden geweest aan het Sint Lucas MBO te Eindhoven en Boxtel en werkte daar veel met SketchUp Pro, ArchiCAD en AutoCAD. Inmiddels is Joop met pensioen, maar is hij nog steeds actief met het 3D modelleren van gebouwen en interieurs. Zijn kennis op het gebied van 3D heeft hij recent nog in kunnen zetten voor een organisatie waar hij aan verbonden is. De laatste jaren spendeerde Joop Hendriks als vrijwilliger heel wat uren bij NIVON Allardsoog, een ‘doe-het-zelf-hotel’ voor natuurliefhebbers dat volledig door vrijwilligers wordt beheerd. Het is een ideale plek voor (korte) vakanties, weekendje weg of voor het organiseren van groepsbijeenkomsten. In deze gebruikerscase legt Joop uit hoe hij een BIM model uit SketchUp Pro heeft ingezet om de bestaande situatie van het Natuurvriendenhuis Allardsoog aanzienlijk te kunnen verbeteren.

 


3D Schetstekening van de huidige situatie van NIVON Allardsoog

 

“Omdat er in het pand veel energie wordt verbruikt, wilden we graag een energiezuiniger aanpak onderzoeken voor wat betreft de installaties voor gas, koud- en warmwater en de centrale verwarming. Hiervoor is in SketchUp Pro een 3D model op basis van de huidige plattegrond gemaakt om zo de nieuwe plannen en activiteiten voor alle medewerkers inzichtelijk te maken. Tegelijkertijd is in samenwerking met de brandweer vanuit dit model een ontruimingsplan opgesteld.”, vertelt Hendriks.

 


Het 3D SketchUp model en hieruit gegenereerde plattegrond in LayOut met bijbehorende foto’s

 

“Uit het 3D SketchUp model zijn alle noodzakelijke 2D tekeningen gegenereerd, van een schetsvel tot aan de installatietekening met LayOut ten behoeve van de CV-installatie. Daarnaast hebben we een kostenberekening gemaakt voor de aanpassingen van de installaties ten behoeve van het verminderen van het energieverbruik.”

 


De kostenberekening op basis van de voorgestelde plannen

 

“In de overzichtstekening is het hele proces zichtbaar gemaakt, inclusief de installatietekening voor de CV installatie.”, vervolgt Hendriks. “Bij het realiseren van renovaties en verbouwplannen, is inspraak en kennisoverdracht voor alle betrokkenen van belang om miscommunicatie en onnodige kosten te voorkomen. Met dit project voor het NIVON Allardsoog hebben we alles zo transparant en duidelijk mogelijk weergegeven in het 3D model en de daaruit voortvloeiende documentatie. Dankzij veelvuldig overleg had iedereen zijn eigen inbreng. Dit is ook duidelijk uitgewerkt in een eenvoudig interactief model voor iPhone/iPad (SketchUp Viewer) en de 2D documentatie. Zonder het gemak en de functionaliteiten van SketchUp en LayOut was ons dit waarschijnlijk niet gelukt.”, sluit Joop Hendriks af.

 


Overzichtstekening waarin het hele proces zichtbaar is gemaakt voor alle belanghebbenden

 

Over Nivon Natuurvrienden:
Nivon Natuurvrienden is een open vereniging waarin mensen met en voor elkaar werken aan een samenleving die eerlijk is en groen. Nivon faciliteert op allerlei manieren duurzame vrijetijdsbesteding en baseert zich op sociaal-democratische beginselen. Nivon heeft afdelingen, landelijke werkgroepen, natuurvriendenhuizen en kampeerterreinen, telt 20.000 leden en is lid van NFI (Nature Friends International).


Nieuwsbrief

Vul op deze pagina uw gegevens in en blijf op de
hoogte van al het nieuws rond SketchUp Pro.

Contact

Uw SketchUp Pro importeur:

Design8 bv
Edisonstraat 24 | 4004 JL TIEL, Nederland

T +31 (0)344 577 884
W www.design8.eu
E info@design8.eu