fbpx
Freyr lost probleem met thermisch comfort op met PreDesign

Freyr lost probleem met thermisch comfort op met PreDesign

Met de release van SketchUp 2021 in november 2020 kregen de gebruikers toegang tot een nieuwe tool genaamd PreDesign. Dit betreft een onderzoekstool voor het eerste ontwerpstadium, waarbij de ontwerper informatie krijgt over de invloed van het lokale klimaat op zijn ontwerp. De tool is inmiddels al een welkome versterking gebleken voor enkele architectenbureaus, waaronder Freyr Architecten uit Alphen aan den Rijn. Architect Matthijs Kraan, tevens SketchUp trainer bij SketchUp Studio, legt uit hoe PreDesign hen namelijk heeft geholpen met het oplossen van een bestaand probleem in hun eigen kantoorpand.

Freyr Architecten is een architectenbureau uit Alphen aan den Rijn. Het pand aan de Antonie Van Leeuwenhoekweg hebben ze niet zelf ontworpen, maar ze werken er wel dagelijks in en lopen in de zonnigere maanden van het jaar vaak tegen welbekende problemen aan. Matthijs Kraan vertelt: “Wat heel bijzonder is aan het pand waarin we gevestigd zijn, is dat onze volledig glazen gevel zonder enige vorm van zonwering is uitgevoerd. In de winter is het dan al snel comfortabel als de zon doorbreekt, maar vanaf eind februari tot eind oktober kunnen eigenlijk alle jaloezieën dicht vanwege de zon. Zeker in de zomer is het gewoon erg heet binnen.”

 


Het pand van Freyr Architecten aan de Anthony van Leeuwenhoek te Alphen aan den Rijn

 

Gelukkig beschikt het pand over een warmtepomp en deze draait - zeker in de zomermaanden - de nodige overuren om het gebouw koel te krijgen en te behouden. “Dan voel je aan de ene kant de zon het kantoor opwarmen en de andere kant hoor je een apparaat loeien om het koel te krijgen. Dat is dus de Nederlandse manier van duurzaam bouwen.”, vervolgt Kraan.

Matthijs Kraan vroeg zich af of de nieuwe tool PreDesign wellicht een oplossing voor dit probleem zou kunnen bieden. Daarvoor heeft hij een project aangemaakt in PreDesign met de exacte locatiegegevens van het kantoorpand en het dichtstbijzijnde weerstation. Op basis van deze gegevens krijgt hij dan de beschikking over waardevolle informatie over het lokale klimaat in de verschillende seizoenen en de invloed hiervan op zijn ontwerp. Op basis van deze gegevens kan vervolgens een evaluatie gemaakt worden van verschillende types beglazing, zonwering en bovenlicht.

“Voor ons was in dit geval het onderdeel Shading (beschaduwing / zonwering) heel belangrijk, omdat de zon in dit geval de oorzaak van het probleem is. Bij de analyse van de impact van de zon zag ik dan ook gelijk heel veel rood aan de zuidzijde van ons gebouw. Dat noemen ze in PreDesign de ‘Frequent detrimental sun’ (frequent schadelijke zon) en daar word je als architect eigenlijk niet blij van. Zeker als je ziet dat de ‘Beneficial sun’ (de zon die zorgt voor wat extra thermisch comfort) in verhouding dan erg laag is. Dat is namelijk het zonlicht waar je iets aan hebt in de donkere maanden van het jaar.”

 


Analyse van de impact van de zon, waarbij de schadelijke zon overduidelijk impact heeft

 

PreDesign biedt de gebruiker vervolgens een aantal strategieën voor zonwering aan met elk hun eigen resultaat. “De optie ‘Eggcrate’ (zonwering in matrixvorm) zorgt er bijvoorbeeld voor dat de schadelijke zon in de zomer wordt buiten gehouden. Echter houdt het in de winter ook nagenoeg alle gewenste zon tegen. Bij de optie ‘Brise Soleil’ (horizontale zonwering) is de impact van de schadelijke zon al nagenoeg verdwenen en behouden we in de wintermaanden toch het voordeel van het zonlicht dat het kantoor van wat extra comfort voorziet.”, aldus Kraan.

Alle geboden strategieën geven dus direct een helder beeld van de impact van de zonwering op zowel de schadelijke als de voordelige zon. Er wordt dus direct duidelijk wat de beste zonwering-strategie voor een kantoorpand zou kunnen zijn, maar ook welk type HVAC of klimaatsysteem hier aan gekoppeld kan worden. “Hulp van een goede installateur of adviseur zou hierbij uitkomst kunnen bieden om het beste van twee werelden te combineren, zodat het op een effectieve en bovenal efficiënte manier ingezet kan worden.”, adviseert Kraan.

 


De verschillende zonwering-strategieën, inclusief de impact hiervan op de schadelijke en voordelige zon

 

Nu heeft Freyr Architecten de PreDesign tool voor een bestaand gebouw gebruikt, maar eigenlijk vinden ze het bij dit architectenbureau ook een geschikte tool om een ontwerp mee te starten. Kraan geeft aan: “De gebruiker krijgt direct feedback op wat men kan verwachten en waar in het bouwkundige ontwerp rekening mee gehouden dient te worden. Uiteraard is dit niets nieuws onder de zon. In mijn studietijd kwam ik een boek tegen dat dateert uit de jaren zestig. Hierin werden onderwerpen besproken die in mijn eigen, destijds actuele studieboeken als nieuw verkondigd werden. Zo werd bijvoorbeeld gesproken over het tegengaan van de zon. Je kunt werken met luifels die zo diep zijn dat je in de winter nog wel genoeg zonlicht binnen krijgt of de vorm van het gebouw zo maken dat je een optimale, natuurlijke ventilatie en isolatie kunt krijgen. Alle geboden oplossingen zijn er dus al heel lang.”

“Echter leven we hier in Nederland en dan draait het uiteindelijk altijd om het kostenplaatje. In het Bouwbesluit is de minimale eis dan ook direct de maximale eis. De architect die ons gebouw heeft ontworpen heeft dus niet bewust die luifels achterwege gelaten. Waarschijnlijk zijn ze uit kostenoverweging wegbezuinigd. Hierdoor kunnen we PreDesign dus eigenlijk zien als een tool die we als architect kunnen gebruiken om de opdrachtgever te overtuigen dat het niet alleen gaat om de initiële bouwkosten, maar juist ook om de exploitatiekosten. Hoeveel energie is er nodig om het pand op een comfortabele manier te kunnen gebruiken? In mijn ogen mag daar nu best wel eens meer op gefocust worden om zo een grotere bijdrage te kunnen leveren aan de betere en duurzamere wereld waaraan iedereen nu zoveel behoefte heeft.”, sluit Kraan af.


Nieuwsbrief

Vul op deze pagina uw gegevens in en blijf op de
hoogte van al het nieuws rond SketchUp Pro.

Contact

Uw SketchUp Pro importeur:

Design8 bv
Edisonstraat 24 | 4004 JL TIEL, Nederland

T +31 (0)344 577 884
W www.design8.eu
E info@design8.eu