• +31(0)344 577 884
  • Ma - Vr 09:00 - 17:00
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

  
SketchUp Pro in de Praktijk

SketchUp Pro is ... "3D voor Iedereen!"

Maar natuurlijk is het voor een aantal doelgroepen extra geschikt. Wij hebben hier enkele praktijkverhalen opgenomen ingedeeld in een aantal categorieën die optimaal profiteren van de prijs-prestatie verhouding van SketchUp Pro.

 

 

Praktijkvoorbeelden van SketchUp Pro

Klik op de onderstaande branches voor de verschillende toepassingen en voorbeelden van SketchUp Pro in de praktijk.

Architecten
Kite Concepts


Voor projectontwikkelaars Van der Heijden en Van der Maazen heeft Kite Concepts een videopitch ontwikkeld waarin het nieuwe wonen wordt uitgelegd. De videopitch is bedoeld om de gemeente er van te overtuigen dat Hoeve 3 het beste bouwproject is voor de kavels die worden vrijgegeven. Hoeve 3 is een woonconcept wat alle woontrends op economisch, sociaal en duurzaam gebied omvat. De video geeft een helder en duidelijk beeld van alle mogelijkheden en voordelen die het nieuwe wonen in Hoeve 3 biedt. De woningen zijn door een architect in Sketchup ontworpen en Kite Concepts heeft de volledige videoproductie van tekst tot animatie verzorgd.

Kite Concepts
+31(0)6-23962497
www.kiteconcepts.nl
info@kiteconcepts.nl

Architektenburo Veldman | Rietbroek | Smit

In opdracht van de Gemeente Leiden heeft Architektenburo Veldman | Rietbroek | Smit onderzoek gedaan naar de eind 19e eeuw, begin 20ste eeuw aanwezige winkelpuien op de Prinsessekade en de Turfmarkt. Ook hebben ze de hoeken van de Haarlemmerstraat met de Prinsessekade onderzocht.

De oude situaties hebben ze gedetailleerd in 2D en in een 3D model uitgetekend met SketchUp Pro. De gemeente wil de winkeliers van deze en andere winkelstraten in de stad stimuleren om hun winkelpuien terug te brengen naar de oude staat.

De beelden zijn gereconstrueerd met behulp van oude foto's en deze tekeningen laten een veel rijker gedecoreerd straatbeeld zien. Veelal zijn natuurstenen en (blank) houten puien en elementen zichtbaar.


architektenburo Veldman | Rietbroek | Smit bv
Vollersgracht 23
2312 VK LEIDEN
T | 071 - 513 00 28
F | 071 - 513 23 16
www.veldmanrietbroeksmit.nl
buro@veldmanrietbroeksmit.nl
Bouwbedrijven
Mortenson Construction

Mortenson construction verbetert de projectervaring en reduceert tegelijkertijd kosten met SketchUp.

Mortenson Construction, www.mortenson.com

Bedrijf
Mortenson Construction heeft, als familiebedrijf al sinds 1954, een benadering van de diensten die zij aanbieden als gevarieerd constructiebedrijf, die gebaseerd is op waarden, en die de klant centraal stelt.
Voor Mortenson begint de focus op de klant met een diep begrip van de strategische industrieën waarin het bedrijf opereert. In gebieden zoals gezondheid, hoger onderwijs, wetenschap en technologie, sport en duurzame energie is de focus altijd op het begrijpen van de business, en hoe het gebouw hun klant in staat zal stellen om op een hoger niveau te opereren.
Met 2200 werknemers die in 47 staten werkzaam zijn, is de groei van het bedrijf gestaag en conservatief, met een focus op het inhuren en behouden van de beste mensen in de business.

Aanpak
Mortenson benadert ieder nieuw project door het samenstellen van een gespecialiseerd, multidisciplinair team dat integratie naar de werkplaats brengt. Het gemeenschappelijke doel is om ieder project af te leveren als een heel team, niet door verzuilde taakomschrijvingen. Het stimuleren van samenwerking en teamwork in een project bevordert niet alleen sterke samenwerkingsverbanden tussen opdrachtgever, aannemers en medewerkers, maar heeft bewezen kosten te beperken en tegelijkertijd de kwaliteit en planningshandhaving te verbeteren. Deze strategie omvat een nieuwe aanpak voor het plannen, managen en uitvoeren van projecten. Mortenson behoudt zijn voorsprong op de concurrentie door flexibel te blijven en software-oplossingen aan te passen per project.

praktijk_bouwbedrijf_02

SketchUp Pro is een waardevol gereedschap geworden bij Mortenson, deels door zijn gebruiksgemak. “De leercurve is laag. Projectteams pikken het snel op, om directe visuele communicatie te verschaffen,” zegt Ricardo Kahn, Geïntegreerde Constructie Manager. Mortenson herkende de voordelen van 3D al vroeg, en begon 3D CAD oplossingen te gebruiken waarin het noodzakelijk was om expert te zijn om modellen te maken. Deze oplossing was kostbaar en tijdrovend. SketchUp verminderde de belemmeringen tot het werken in 3D drastisch. Het bedrijf ontdekte dat werknemers begiftigd werden in het gebruik van dit gereedschap om informatie over een project te genereren en te delen met anderen. Het gebruik van SketchUp om communicatie tussen projectteams te verbeteren, is de standaard geworden bij Mortenson. SketchUpmodellen worden gebruikt in formele informatieverzoeken van de bouwplaats om problemen en tegenstrijdigheden in de projectdetails te communiceren.

praktijk_bouwbedrijf_03
praktijk_bouwbedrijf_04
praktijk_bouwbedrijf_05

Modellen worden ook gebruikt om goedkeuringen van toetsingscommissies te verkrijgen en problemen te managen met betrekking tot bestaande situaties in de stedelijke omgeving. De afbeelding hieronder is gebruikt om de complexiteit duidelijk te maken aan de toetsingscommissie van de stad met betrekking tot een voorgestelde funderingsconstructie, zoals die zich verhoudt tot de bestaande nutsvoorzieningen en het verhoogde openbaar vervoerssysteem van de stad.

praktijk_bouwbedrijf_06
In deze beide gevallen gaf het 3D-model het projectteam de mogelijkheid om een oplossing voor te stellen in 3D. “Tijd wordt vaak verspild bij het interpreteren van vragen. Door 3D-modellen te gebruiken om het project visueel voor te stellen, begrijpen partners en cliënten snel het probleem en focussen ze op de oplossingen. De teamspirit wordt verbeterd terwijl problemen snel opgelost worden.”
Modellen worden vaak gedeeld met investeerders in een project. Samenwerken aan een 3D-model elimineert veelgestelde vragen met betrekking tot bouwvolgorde en maakbaarheid. Dit proces geeft onderaannemers een middel om effectief vragen te communiceren vanuit de bouwplaats, terwijl architecten het voordeel hebben van toegevoegde locatie-informatie om te begrijpen hoe hun ontwerpen worden uitgevoerd.

praktijk_bouwbedrijf_07

“SketchUp verschafte een simpele interface, die accuraat de detailomstandigheden kon illustreren, en de installatievolgorde kon animeren zonder meteen een ontzettend technisch model te worden,” zei David Bruczyk, een Samengestelde Constructie Coördinator bij Mortenson. De software gaf de mogelijkheid tot het maken van snelle aanpassingen aan het model tijdens de ontwerpvergadering om zowel de oplossingen die besproken werden te bediscussiëren en om te dienen als “notulen” van de vergadering.
“Naast het illustreren van waterdichtingsdetails, gaf het SketchUp model een simpele simulatie van de stappen die benodigd zijn voor het installeren van explosiebestendige ramen. De installatievolgorde was gegenereerd op basis van de belangrijkste mijlpalen in het bouwschema. De bedoeling van de animatie was om de discussie op gang te brengen en nieuwe ideeën te stimuleren voor het afdichten van de ramen.”

praktijk_bouwbedrijf_11
Resultaten
Het fundamentele doel is om het project te verbeteren voor alle betrokkenen en ondertussen de kosten van het project te verminderen. Het gebruik van SketchUp heeft zich verspreid door het bedrijf sinds onze eerste gebruik in 2005. Vandaag de dag maakt elke opererende groep op een bepaalde manier gebruik van SketchUp.
Kahn schrijft de populariteit van SketchUp toe aan een relatief eenvoudige leercurve, die al vroeg resultaten geeft. “Binnen een dag waren mijn teamleden in staat om dit gereedschap aan te leren en er resultaat mee te produceren. Er zijn andere gereedschappen te vinden waarmee gemakkelijk te modelleren is, maar SketchUp’s intuï:tieve karakter, snelheid en nauwkeurigheid maken het werkbaarder dan andere applicaties. De bonus is dat het een plezierige ervaring is om er mee te werken.”
Khan was er snel bij om erop te wijzen dat het niet gaat om het maken van mooie foto's of coole 3D-modellen op Mortenson. “We zouden het niet gaan gebruiken als we niet gemeten resultaten konden zien van verhoogde efficiëntie en productiviteit.“ In veel gevallen kan het hebben van een virtuele maquette van een project meerdere versies van dure fysieke modellen elimineren. Op één project stond het gebruik van SketchUp een lid van het Geïntegreerde Constructies-team toe om 4 aparte, zeer gedetailleerde virtuele maquettes te maken in plaats van één fysieke maquette, wat een kostenbesparing van $ 144.000 opleverde, en een efficiëntere manier om het probleem op te lossen.

praktijk_bouwbedrijf_08 Virtuele Maquette van 4 verschillende gordijngevelconstructies

praktijk_bouwbedrijf_09Virtuele Maquette van een buitenmuur

praktijk_bouwbedrijf_10Virtuele Maquette van een interieur (operatiekamer in een ziekenhuis)

Uiteindelijk zijn het de klanten die beslissen of Mortenson’s drang naar innovatie en samenwerking succesvol is. Recent onderzoek naar klanttevredenheid lieten een toename van 17% zien van tevredenheid met de prestaties van Mortenson’s, gebaseerd op het gebruik van geavanceerde technologie om de projectresultaten te verbeteren. SketchUp geeft Mortenson de gelegenheid om software-agnost te blijven, en te werken met de programma’s waar hun klanten en partners al mee werken en begrijpen.
Derek Cunz, directeur van Project Ontwikkeling merkt op: “Mortenson is al 10 jaar lang gericht op het bevorderen van de kunst en kunde van de bouw. SketchUp is een geweldig hulpmiddel in ons arsenaal om deze inspanningen te bevorderen.”
Overheid
Herinrichting Dorpsplein Hoonhorst - Gemeente Dalfsen

"Als tevreden gebruiker stuur ik u twee plaatjes als bijlage van een project wat met Sketchup Pro tot een groot succes is geworden. Bij de inspraak met de bevolking hebben we het ontwerp getoond in een animatie. Iedereen was razend enthousiast. Uiteindelijk is het eindresultaat zeer dicht bij het Sketchup-ontwerp gebleven."
 - Kristian Dekker Gemeente Dalfsen

praktijk_overheid_dalfsen_01

/praktijk_overheid_dalfsen_02

praktijk_overheid_dalfsen_03
Landschap & Tuin
Balinees Zwembad

Bron: showcase.sketchup.com

Naam:
Locatie:
Wat:
 Keith Whipple
Naples, Verenigde Staten
Ontwerp van een zwembad op basis van Balinese invloeden

praktijk_tuin_01

Keith Whipple is een landschaps- en tuinarchitect die voornamelijk zwembaden ontwerpt voor klanten. Omdat hij in het warme Florida woont, besloot Whipple een zwembad voor zijn eigen familie te ontwerpen. Daarnaast is het altijd warm in Florida, waardoor tropische planten het hele jaar doorgroeien. Als laatste heeft het huis veel Aziatische invloeden, waardoor Whipple besloot dit alles door te voeren in het ontwerp van het zwembad in zijn tuin.

Maar wat is nu een Aziatisch zwembad? Voor inspiratie heeft Whipple gekeken naar Bali. Balinese tuinen bevatten bijna altijd water en die waterpartijen zijn meestal geometrisch en beschikken over sterke architectonische lijnen en verhoudingen. Doordat alles verhoogd is (het zwembad, de spa en de veranda), heeft de tuin veel meer impact dan een "plat ontwerp".

Om het potentieel van het Balinese zwembad te illustreren, heeft Whipple SketchUp gebruikt. Het SketchUp model bevatte eveneens het huis van Whipple, om te kunnen zien wat voor uitzicht je vanuit het huis hebt. Het model hielp met de bevestiging dat het verhogen en de verticale lijnen niet te abrupt zouden worden.

praktijk_tuin_02
Interieur Design
Kuta Terrace - Bali

Bron: showcase.sketchup.com

Naam:
Locatie:
Wat:
 Ferry Sugianto
Bali, Indonesië
Conceptueel interieurontwerp voor een residentie in Kuta, Bali.

praktijk_interior_01
Dit is een interieurontwerp voor een residentie in Kuta, gelegen op het Indonesische eiland Bali. De residentie is oorspronkelijk ontworpen door de eigenaar en Ferry Sugianto heeft bij het herontwerp ervan er zijn eigen moderne draai aangeven, Voor het modelleren gebruikte hij uiteraard SketchUp en voor het creëren van de gewenste realistische effecten gebruikte hij V-Ray for SketchUp.

praktijk_interior_02
Retail-inrichting
ES Modewinkel

Bron: showcase.sketchup.com

Naam:
Locatie:
Wat:
 Yiannos Vrousgos
New York, Verenigde Staten
Ontwerp van een ES modewinkel

fashion

Het ontwerp van de winkel is gebaseerd op elementen uit de oorpsronkelijke winkel en is een voorstelling van door de mens gemaakte materialen die door de natuur worden opgeslokt. De klimopmuur is een eerbetoon aan de oorspronkelijke winkel en toont de harmonieuze impact van de natuur die de door de mens gecreëerde omgeving overneemt. De kroonluchter van Murano glas speelt ook in op het aspect mens vs. natuur.

Het leidingsysteem in de winkel heeft meerdere doeleinden. Zo dient het niet alleen als de behuizing voor verlichting, maar dient het ook om de looprichting in de winkel aan te geven en de klant langs alle aanwezige goederen te leiden.
Evenementenbranche
Set van American Idol

Bron: showcase.sketchup.com

Naam:
Locatie:
Wat:
 Andy Walmsley
Las Vegas, Verenigde Staten
Productieontwerp van de American Idol set

idols
Voordat Andy SketchUp ontdekte, had hij al een aantal jaren de set van Fox' American Idol ontworpen, op basis van karton schaalmodellen en potloodtekeningen. Voor het zevende seizoen van American besloot Andy Sketchup te gaan gebruiken, omdat hij daar zichzelf eindelijk 'vaardig genoeg' voor achtte. Hierbij had Andy nog niet in de gaten dat het model zo succesvol zou zijn dat het zelfs de Emmy Award voor productieontwerp zou winnen.

Andy heeft een designstijl die gebaseerd is op bochten en glooiende vormen. In eerste instantie was dit voor hem een uitdaging in SketchUp, maar na een beetje oefening kon hij elke vorm die hij maar kon bedenken in 3D reproduceren. Sindsdien heeft Andy voor elke show SketchUp gebruikt en hoefde hij gelukkig, naar eigen zeggen, geen schadelijke lijmdampen meer in te ademen:

"Alhoewel het wat dramatisch klinkt, heeft SketchUp mijn leven veranderd. Ik ben nu in staat om ontwerpen voor theatershows, TV-shows, congressen en Las Vegas spektakels in letterlijk een kwart van de tijd te realiseren. Door de snellere workflow kan ik meer projecten op me nemen en ben ik niet meer gebonden aan een fysiek kantoor. Met SketchUp kan ik namelijk overal ontwerpen: in een Starbucks, een hotelkamer en zelfs in mijn auto."
 - Andy Walmsley
Gaming
Uncharted 2

SketchUp Pro wordt veel gebruikt in de gaming industrie. In dit praktijkvoorbeeld komt Robh Ruppel aan bod, ontwikkelaar van de game "Uncharted 2: Among Thieves". Hierin legt Robh uit, hoe hij SketchUp gebruikt voor het creëren van settings voor zijn games.

Van SketchUp tot definitieve game

uncharted Robh Ruppel is werkzaam als Art Director bij Naughty Dog, een game-ontwikkelaar in Santa Monica, California. Zijn grootste succes boekte Robh met de game "Uncharted 2: Among Thieves". Hiermee won hij in 2009 de felbegeerde award voor Game van het Jaar. Het meest interessante hieraan is het feit dat Robh heel veel gebruik heeft gemaakt van SketchUp in zijn werk voor "Uncharted 2: Among Thieves".

De eerste keer dat Robh in aanraking kwam met SketchUp was bij Ravensoft, eveneens een game ontwikkelaar. Daar was hij op bezoek en ze lieten hem enkele dingen zien die ze met SketchUp aan het bouwen waren voor een spel. Robh was dusdanig onder de indruk dat hij het programma zelf installeerde en weer begon aan een nieuwe leercurve met nog een programma. Al snel ontdekte hij hoe simpel en krachtig het was. Volgens Robh zal het zeker geen high-end pakketten gaan vervangen.

"SketchUp Pro heeft dusdanige verborgen krachten en mogelijkheden die het modelleren en ontwerpen heel gemakkelijk maken."
 - Robh Ruppel

Voor Uncharted 2 heeft Robh dus uitvoerig gebruik gemaakt van SketchUp.
"Na het ruwe schetswerk voor de game komt SketchUp aan bod en gaat het echt om het ontwerpen van de game setting. Van "hoe hoog is het plafond?" tot "hoe dik zijn de pilaren?", met SketchUp kan ik pas echt ontwerpbesluiten in de derde dimensie maken. Je kunt namelijk verschillende vormen en proporties snel en eenvoudig in 3D uitproberen." aldus Robh Ruppel.

"Hierdoor wordt het proces van een game ontwikkelen accurater en eveneens veel sneller uitgevoerd. Daarom is SketchUp mijn keuze, gewoon omdat het zo snel en eenvoudig is. Ik kan het ook allemaal opbouwen in Maya, maar in SketchUp gaat het gewoon veel sneller. Ook de export van .obj bestanden is ideaal, omdat andere 3D artiesten mijn ontwerpen direct kunnen gebruiken."

Bekijk hier hoe Robh Ruppel SketchUp Pro inzette om "Uncharted 2: Among Thieves" te ontwerpen:

youtubelink
Bron: showcase.sketchup.com en Bron: www.sketchupartists.org
Facilitair
Stichting AAP

Bij Stichting AAP geeft men op professionele wijze gestalte aan een ideaal: het verbeteren van het welzijn van misbruikte of afgedankte apen en uitheemse kleine tot middelgrote zoogdieren uit heel Europa. Dat doen zij door enerzijds dieren op te vangen, afkomstig van illegale handel, circussen, proefdierlaboratoria of gewoonweg particulieren. Voor de meeste dieren zoekt Aap wereldwijd een geschikt herplaatsadres in reservaten, dierentuinen of in hun eigen permanente opvang in Zuid-Spanje. Anderzijds werkt AAP aan het voorkomen van welzijnsproblematiek door actief invloed uit te oefenen via beleidsmakers en –beslissers op dit terrein in zowel Nederland als in Europa. Zij werken daarbij actief en op strategisch niveau samen met professionele partijen in binnen- en buitenland. AAP is tevens een internationaal gezaghebbend kenniscentrum.

Aap heeft zo'n 70 mensen in (loon)dienst en ongeveer 100 vrijwilligers, gevestigd op een ruime en moderne locatie, midden in het groen bij Almere. Nergens kun je zo direct het resultaat van het werk zien: elk dier dat Aap onder hun hoede neemt, knapt op. Je treft een hechte professionele groep collega’s: van dierenverzorger tot fondsenwerver, allemaal met hetzelfde ideële doel.

De Technische Dienst zorgt voor het onderhoud van het terrein, de gebouwen en de dierverblijven op het terrein in Almere. De TD werkt middels een klein team met o.a. het Hoofd TD en vakkundige meewerkende voormannen/vrouwen. Bij de TD werken verder voornamelijk mensen via re-integratietrajecten of ex-verslavingszorg. Vrijwel alle medewerkers bij de TD zijn bezig hun leven weer op de rails te krijgen. Stichting AAP helpt ze daar graag bij.

Jan Beeke - meewerkend voorman TD- van AAP vertelt:
"Het team van de TD stemt opdrachten af met de opdrachtgevers van de afdeling Dierverzorging, werkt volgens een lange termijn onderhoudsplan en stemt af met de directie over (bouw)projecten. Omdat een tekening de wensen en ideeën duidelijk kan overbrengen zochten wij een tekenprogramma waarmee wij betrekkelijk eenvoudig 3D tekeningen kunnen maken. In Sketchup Pro hebben wij de oplossing gevonden. Ook de minder technisch geschoolde medewerkers van AAP krijgen direct een goed beeld van de voorstelde oplossingen van de Technische Dienst.

De "vertaalslag" van wens naar product wordt hiermee vrij eenvoudig gemaakt. Doordat er al in de ontwerpfase kan worden meegekeken naar het eindproduct, zijn er geen verrassingen achteraf die gecorrigeerd moeten worden. Dat scheelt veel tijd en geld.

Er zijn verschillende projecten waarbij Sketchup al met succes is gebruikt. Zo is onder andere het ontwerpen en realiseren van een aantal horizontaal rollende schuifluiken tussen de begane grond en de verdiepingsvloer in het Chimpansee Complex gerealiseerd. Omdat de Chimpansees super sterk zijn moet zo’n luik behalve gebruiksvriendelijk en onderhoudsarm, ook "hufter-proof" worden uitgevoerd. 
Doordat na het eenmalig inmeten in de chimpanseeverblijven er op de millimeter nauwkeurig een ontwerp en bouwtekening gemaakt kon worden, scheelde dat veel pas en aan-pas werk achteraf. Het storen van de dieren werd hierdoor tot een minimum beperkt.

aap_01
Een ander project was het ontwerpen van een vernieuwde vangkooi. Daarbij hebben wij eerst alle gebruikte profielen en materialen aangemaakt in een bibliotheek. Deze zijn vervolgens gebruikt om de verbeterde vangkooi te tekenen. De vangkooi is mede door dit tekenwerk ruim zes kilo lichter uitgevoerd maar toch steviger en veiliger geworden.

aap_02
Omdat de tekeningen ook als aanzicht geprint en geëxporteerd kunnen worden, zijn ze ook bruikbaar als professionele "bouwtekening" bij uitbesteding aan constructiebedrijven.

Design8 uit Tiel heeft voor de tweede keer op rij Aap gesponsord met een op maat gesneden tekencursus. Wij vroegen Design8 alleen om een prijsopvraag waarop zij spontaan aanboden om zonder tegenprestatie deze cursus aan AAP te schenken, fantastisch! Met grote regelmaat zetten wij Sketchup Pro nu in en met merkbaar resultaat!

Wij bedanken hierbij het team van Design8 voor de plezierige en professionele samenwerking die wij met hen hebben!"
Meubelontwerp
Beehive Sculptuur

Bron: showcase.sketchup.com

Naam:
Locatie:
Wat:
 Graham Roebeck
Queenstown, Nieuw-Zeeland
Beehive is het winnende sculptuur in de 2011 Formica Formations competitie

meubelontwerp

Deze sculptuur was het winnende ontwerp in de 2011 Formica Foundation competitie van Laminex. De briefing van de competitie was simpel: maak een sculptuur van Formica waarop je kunt zitten, liggen en leunen. De Beehave is gemaakt van MDF, Formica laminaat op de verticale aangezichten en bevat bijenwas op de randen voor de finsihing touch. Het weegt maar liefst 150 kilo. Het is een serie van tangents welke op een mooie manier gecombineerd zijn. Het concept is simpel, maar het definitieve ontwerp vereiste diverse weken van verkenning van verschillende opties. De vorm van de stoel is gebaseerd op het plectrum waarmee je gitaar kunt spelen. De wangen van de stoel zijn mooi afgerond om zodoende een soort druppelvorm te krijgen.
Scheepsbouw
De Bathyscaaf Trieste

De Hengelose Architect E.M. Ensink heeft een passie voor scheepsbouw. Als oefening in SketchUp besloot hij een legende te tekenen: de Bathyscaaf Triëste.

"Ik heb dit vaartuig getekend als “vingeroefening” om SketchUp onder de duim te krijgen. Er zitten nog wel schoonheidsfoutjes in, maar we blijven in ontwikkeling. Ik hoop dat het beeldmateriaal anderen enthousiast maakt voor SketchUp, want je kunt er werkelijk alles mee tekenen!"

scheepsbouw
© Arch. E.M. Ensink
Landmansweg 168
7557XK Hengelo - Nederland
T. +31(0)74-2912992

Mark Ganzeveld | ontwerp

Mark Ganzeveld van ontwerpburo Mark Ganzeveld | ontwerp is al meer dan 25 jaar bekend met de wereld van 3D ontwerp en visualisatie. Toen hij in 2017 is overgestapt naar SketchUp Pro, is hij begonnen met het uitwerken van een complete zeilboot in SketchUp Pro als oefening!


Mark is al meer dan 25 jaar werkzaam in de branche en de basis van zijn werk wordt gevormd door een technische opleiding en een ruime ervaring in de bouwkundige architectuur. Voor hem is de koppeling tussen vorm en functie de basis van elk ontwerp. "Ontwerpen is niet alleen het creëren van mooie plaatjes en het vertellen van een goed verhaal. Het gaat in eerste instantie om het verkrijgen van een duidelijk uitgangspunt, waarbij visualisaties de gedachten en ideeën tastbaar maken en in een reële compositie plaatsen.", aldus Mark Ganzeveld. "Het definiëren van hoofdlijnen helpt bij het bepalen van de richting, waarna vanuit het basisconcept de prioriteiten, het budget, de identiteit, de doelstelling, de sfeer en beleving in de juiste proportie het resultaat vormen."

In 2017 is Mark overgestapt op SketchUp Pro. Mark is na het volgen van een SketchUp Pro training bij importeur Design8 zo enthousiast geraakt, dat hij direct aan de slag is gegaan met de software om de functies onder de knie te krijgen. Zijn eerste project met SketchUp Pro is direct een indrukwekkende. Alhoewel het hier een privé project betreft, heeft Mark toch de vele mogelijkheden van SketchUp Pro uit de kast getrokken. Zoals Mark zelf ook zegt: "Om SketchUp Pro snel onder de knie te krijgen, maar ook om een goed startpunt te creëren, heb ik contact gezocht met importeur Design8 voor het volgen van een training. Ik was direct enthousiast en om mijzelf de mogelijkheden van SketchUp Pro verder eigen te maken, ben ik begonnen met dit ontwikkelingsproject waarbij ik steeds een stapje verder wil gaan. Dit ter inspiratie, maar ook voor het verder ontwikkelen van mijn vaardigheden met SketchUp Pro." Op de website van Mark Ganzeveld | ontwerp wordt de bezoeker dan ook op de hoogte gehouden van de voortgang van dit project. Als Mark tussen het creëren en realiseren van zijn andere mooie projecten door tijd over heeft, zal hij zeker weer verder werken aan zijn oefenproject.

© Mark Ganzeveld | ontwerp
Domela Nieuwenhuisware 11
8014 TS Zwolle

Tel +31(0)6 280 78 160
info@markganzeveld.nl
www.markganzeveld.nl

Logistiek
SEA-Tech

Bron: showcase.sketchup.com

SEA-Tech is een logistiek ingenieursbedrijf dat gespecialiseerd is in transport, opslag en andere havenactiviteiten. Ze gebruiken SketchUp Pro om transportfaciliteiten en machines te ontwerpen, alsmede activiteiten in goede banen te leiden en klanten technische support te geven. In gesprek met Pascal Guidicelli, projectleider bij SEA-Tech en verantwoordelijk voor het werk van het bedrijf in SketchUp Pro.

seatech_01
Over SEA-Tech

SEA-Tech is onderdeel van het Belgische bedrijf SEA-Invest, dat wereldwijd opereert als terminal operator voor bulkhandling. SEA-Tech is het ingenieursbedrijf dat gespecialiseerd is in het bedenken en vormgeven van bulkhandlinginstallaties. SEA-Tech ontwerpt installaties over de gehele wereld voor SEA-Invest, maar ook voor externe klanten zoals particuliere bedrijven en overheden. Klanten varieerden van havenautoriteit tot een mijn- of fabriekseigenaar. Ze maken gebruik van SketchUp Pro om technische criteria van de installatie en het masterplan voor aannemers te ontwikkelen.

Hoe kwam u op SketchUp Pro voor dit soort werk?

Gezien alle films, videogames en de interactieve en realistische 3D wereld waarin we leven, willen mensen graag zien en beleven waarin ze investeren. Architecten kwamen al lange tijd geleden tot dit besef: wij moesten hun voorbeeld volgen, want 2D draadframes zegt een niet-technisch persoon natuurlijk niets.

De enige 3D software die we gebruikten was solidWorks, wat goed is voor de technische uitwerking van de gehele machine, maar niet voor de gehele installatie in de haven. Voor de representatie van een installatie in zijn geheel gebruikten we 2D projecties met diverse doorsnedes. Dit proces zorgde ervoor dat we veel tijd verloren, omdat elk element van de havenomgeving apart gemodelleerd diende te worden. En bovendien zou het resultaat niet echt aantrekkelijk zijn om aan niet-technische personen te presenteren. We hadden vaak nog meer succes met het tonen van cirkels en vierkantjes op een satellietfoto!

We besloten daarom om naar een demonstratie van architectuurprogramma's te gaan en ontdekten SketchUp Pro tijdens een evaluatie van het renderprogramma Artlantis. Ik deed onderzoek naar SketchUp Pro en ontdekte de fantastische 3D Warehouse bibliotheek. Ik probeerde wat ontwerpen te maken en modellen van het 3D Warehouse te modificeren. De eenvoud en spontaniteit beviel ons goed, alsmede het feit dat we omgevingscontext via Google Maps kunnen laden. De benodigde modificaties waren intuïtief en het resultaat een licht model, wat prima op een niet-krachtige computer gebruikt kon worden.

Hierna ontdekten we nieuwe manieren om SketchUp Pro te gebruiken en ons gebruik hiervan te verbeteren, met name door de vele tutorials op het web. Nu importeer ik 2D of 3D .dwg files, gebruik ik een combinatie van extensies, creëer ik modellen op basis van foto's (met en zonder photomatching), maak ik animaties en presenteer ik mijn modellen in LayOut. Ons laatste doel is om SketchUp te gebruiken voor het ontwikkelen van dynamische componenten.

seatech_2

Bovenal konden we de transitie van 2D naar 3D en vice versa vloeiend maken. Bijvoorbeeld, de bestaande 'Bag Unloader' (lossen van zakken - zie afbeelding hierboven) is begonnen als een 2D tekening en met SketchUp Pro en LayOut tot een overtuigendere visualisatie omgetoverd.

Kunt u ons vertellen hoe u te werk gaat in SketchUp?

We hebben SketchUp Pro gebruikt in al onze projecten sinds 2012. Vandaag de dag hebben we daardoor van de meeste van onze machines een 3D model. Wij gebruiken SketchUp Pro voor het ontwerpen van installaties, de verplaatsing van mobiele machines en het ontwikkelen van masterplans. Het 3D aanzicht in real-time is echt een verbetering ten opzichte van een serie 2D aanzichten.

We eisen een hoog detailniveau om technisch accuraat te kunnen zijn. In het verleden maakten we gebruik van de diensten van 3D-artiesten voor mooie renderings, maar deze vonden we te ver van de werkelijkheid. SketchUp Pro stelde ons in staat om de exacte modellen met een hoog detailniveau weer te geven, zonder dat het teveel van de capaciteit van de computer vraagt.

seatech_3

De uitdaging voor ons was om te kijken of SketchUp Pro kon helpen met technische aspecten, zoals bv. met de calculatie van opslagcapaciteit. Een grove schatting maken met het gebruik van simpele vormen van opgeslagen bulk tussen 3 wanden is goed, maar een accurate tekening en volume direct vanuit SketchUp Pro is nog beter! De berekening van een volume van elke vorm is een nachtmerrie voor ingenieurs, maar met de Solid Tools van Sketchup Pro behoort dit inmiddels tot de verleden tijd.

seatech_4

We hebben recent dynamische componenten ontwikkeld die weten hoe ze zichzelf kunnen opbouwen in de juiste dimensies en proporties. Bijvoorbeeld, onze dynamische transportbanden rangschikken zichzelf in het rolstation. Dit stelt ons team van tekenaars en ingenieurs in staat om slimme elementen te manipuleren en eenvoudig een model te creëren en te modificeren. Deze consistentie in onze resultaten stelt ons in staat de jongere garde zo snel te trainen op typische faciliteitsontwerpen zonder dat iemand hun ontwerpen kan onderscheiden van de ontwerpen van onze oudere werknemers.

seatech_5

SketchUp is zeker de sleutel tot onze recente successen en het heeft bijgedragen aan het klantbeslissingsproces als wij onze projecten presenteren. De klanten begrijpen en waarderen het wanneer ze direct kunnen zien hoe wij technische vraagstukken oplossen en de faciliteit verbeteren.

Gebruikt u ook SketchUp Extensies?

Zoals vele SketchUp gebruikers, downloaden wij ook vele extensies voor SketchUp om ons ontwerpwerk te versnellen. De kracht van het Extension Warehouse ligt daarom ook in het toevoegen van functionaliteit aan SketchUp Pro. De beste voorbeelden hiervan zijn voor 3D rendering, 3D printing en animatie.

youtubelink

Met de Keyframe Animatie extensie heeft ons team direct vanuit SketchUp Pro een promo-film gerealiseerd, die in het model gestart kan worden of geëxporteerd kan worden in Full HD.


Heeft u nog adviezen voor andere Sketchup gebruikers?

Sketchup Pro kunt u met haar interface en additionele tools volledig aan uw wensen aanpassen. Mijn persoonlijke advies aan beginners is om op bestaande modellen te trainen om gewend te raken aan tekengewoontes en om sneltoetsen te gebruiken om uw productiviteit te verhogen. Soms kan het waardevol zijn om wat extra tijd te besteden aan een exact component, zodat u het later gemakkelijk kunt dupliceren. Het 3D Warehouse is een onuitputtelijke bron van inspiratie en kan voorzien in de basis van uw tekeningen. Hierdoor kunt u snel uw eigen modellen creëren! Wat betreft dynamische componenten en animatie hebben we een gedetailleerde tutorial voor beginnende en gevorderde gebruikers gemaakt. Deze tutorial is te bekijken in het officiële SketchUp Community Forum.

Maar blijf bovenal op de hoogte van de nieuwe extensies van getalenteerde ontwikkelaars en van alle nieuwe functionaliteiten in nieuwe versies van SketchUp Pro.

seatech_6

Wij zijn zeer onder de indruk van hoe SEA-Tech SketchUp Pro heeft geïntegreerd in haar workflow. Heeft u ook een interessante gebruikerscase die u met ons wilt delen? Neemt u hiervoor contact met ons op via e-mail.

Nieuwsbrief

Vul op deze pagina uw gegevens in en blijf op de
hoogte van al het nieuws rond SketchUp Pro.

Contact

Uw SketchUp Pro importeur:

Design8 bv
Edisonstraat 24 | 4004 JL TIEL, Nederland

T +31 (0)344 577 884
W www.design8.eu
E info@design8.eu