fbpx
  • +31(0)344 577 884
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Het ontwerpen van innovatieve werkplekinterieurs met 3DEA Bulgarije

Het ontwerpen van innovatieve werkplekinterieurs met 3DEA Bulgarije

Het ontwerpen van innovatieve werkplekinterieurs met 3DEA Bulgarije

Ivan Borov kreeg de 3D-bug op zijn veertiende toen hij samen met een vriend aan een project met SketchUp en Google Earth werkte. Hij was gefascineerd door de toegankelijkheid en de technologie van SketchUp als geheel. Tijdens zijn studie interieurarchitectuur in Milaan kreeg hij een beurs voor een korte filminzending waarin zijn liefde voor grafische vormgeving, video en fotobewerking werd gecombineerd.

Tijdens een stage in een grote showroom in Milaan realiseerde hij zich dat collega's nog steeds alleen in 2D tekenden. Om de manier waarop ze werkten te helpen transformeren en de efficiëntie te verbeteren, introduceerde Borov het team de wereld van het ruimtelijke 3D-ontwerp met SketchUp.

Hij keerde in 2012 terug naar Bulgarije en werkte vier jaar bij een meubelbedrijf voordat hij 3DEA oprichtte, een dynamisch commercieel interieurbedrijf dat branding en kant-en-klare werkplekinterieurs levert.

Vertel ons iets meer over 3DEA en het werk dat u doet.

Ik ben met 3DEA begonnen na enkele jaren post-studie werkervaring in Milaan en Bulgarije. Ik had een netwerk van professionele contacten opgebouwd terwijl ik bij een meubelbedrijf werkte, zodat ik een vlotte overgang had om hen als interieurarchitect te dienen. We werken normaliter op grote en kleine bedrijven en helpen hun ethos, merk en visuele identiteit binnen hun interieurs tot uitdrukking te brengen. We maken ook expo- en standontwerp en bewegwijzering. SketchUp is ons Zwitsers zakmes dat ons uitrust om al deze taken op verschillende schaalniveaus consequent goed uit te voeren.

“SketchUp is ons Zwitsers zakmes dat ons uitrust om al deze taken op verschillende schaalniveaus consequent goed uit te voeren.”

Een belangrijk thema dat door onze projecten loopt is de combinatie van goed ontwerp en bouwbaarheid.

We runnen een klein team en werken nauw samen met andere ontwerpprofessionals, in het bijzonder met architectenbureaus, al naar gelang de eisen die per project worden gesteld. We vinden dat dit multidisciplinaire team meer expertise en daadkracht biedt voor het verkrijgen van grotere offertes.

3DEA was lange tijd een team van vijf, totdat ik begin dit jaar vader werd. Deze grote levensgebeurtenis dwong me om mijn benadering van het werk te herzien en een beter evenwicht te vinden. Dit betekende dat ik van 12 - 15 uur op kantoor moest overstappen op een meer selectieve aanpak van de projecten die we aannemen, en dat ik flexibeler kon werken. Ik ben van mening dat je beter werk levert als je een evenwichtige benadering hebt van leven, werk en ontwerp.


SketchUp rendering van een werkplekinrichting ontworpen door 3DEA

Wat onderscheidt 3DEA van de concurrentie?

Onze belangrijkste onderscheiding is dat we nieuwe dingen proberen. We leren met vallen en opstaan, omdat het betekent dat we misschien nieuwe paden gaan bewandelen. Fouten maken is beter dan het herhalen van bekende oplossingen, simpelweg omdat 'dat de manier is waarop het is gedaan' gedurende vele jaren. Dit was een probleem in de showroom waar ik in Milaan werkte, sommige van de oude architecten maakten nog steeds gebruik van dezelfde workflow die ze hadden gebruikt sinds ze de universiteit verlieten. Het kan natuurlijk moeilijk zijn om iets nieuws te proberen en te mislukken, maar uiteindelijk is het de moeite waard, want zo wordt innovatie geboren en wordt er goed werk verricht.


SketchUp renderings van een werkplekinrichting ontworpen door 3DEA

Waar heb je getraind?

Ik heb Interior Design gestudeerd aan het Instituto Europeo di Design (IED) in Milaan. Het eerste jaar richtte ik me op het leggen van een basis in de traditionele tekenfilosofie, persoonlijke overzichten van bestaande ruimtes en het tekenen met de hand. Daarna ging het curriculum over van 2D naar 3D, waar we verschillende 3D-programma's kregen aangeleerd. Ik ontdekte dat SketchUp alle belangrijke functies van de afzonderlijke programma's combineert, waardoor ik veel tijd en moeite heb kunnen besparen. Om eerlijk te zijn, vond ik het moeilijk om een aantal van de meer complexe software te leren en was ik er meer op gebrand om te ontwerpen en te leveren dan om gehinderd te worden door technologie. Ik kon mijn ontwerp heel eenvoudig in SketchUp modelleren en vervolgens met behulp van LayOut mijn 2D technische tekeningen maken. Ik had het moeilijk op momenten dat mijn bestanden te zwaar werden en vlak voor deadlines een paar crashes opliepen, maar ik leerde hoe ik op een lichtvoetige manier kon modelleren, en ik ben met succes afgestudeerd!

Hoe belangrijk is het om te zorgen dat de werkplek zo goed mogelijk functioneert en er zo goed mogelijk uitziet?

Het in evenwicht brengen van functie en ontwerp is een fundamentele vereiste voor elke ontwerptaak. De huidige trend van 'Instagrambare' ruimtes kantelt de focus van veel ontwerpers van mijn generatie naar trends en modieus design. De tijd heeft echter bewezen dat de geschiktheid, bruikbaarheid en veerkracht van een ontwerp ervoor zorgt dat het de tand des tijds doorstaat.

"..De geschiktheid, bruikbaarheid en veerkracht van een ontwerp zorgt ervoor dat het de tand des tijds doorstaat."

Dit geldt voor elk soort ontwerp; auto-ontwerp, meubelontwerp en architectuur. Ik denk dat het ongelooflijk belangrijk is om te weten wat voor materiaal je moet gebruiken en wat voor functies je moet integreren. Schoonheid is belangrijk, maar uiteindelijk moeten deze andere principes wel duurzaam zijn.


Vergelijking van een SketchUp rendering en een foto van een binnenwerk. Ontworpen door 3DEA

Hoe communiceer je de ontwerpbeslissingen in jouw projecten?

Ik ben geïnspireerd door Bjark Ingels' benadering van communicatie. Elk project dat hij creëert heeft een duidelijk verhaal dat door iedereen kan worden uitgelegd en begrepen. Om dezelfde helderheid te bereiken, werken we aan het zichtbaar maken van onze voorgestelde oplossing voor de klant en de eindgebruikers, ongeacht de omvang van het project. We hebben de neiging om veel foto's, schetsen, real-life modellen en 3D-tekeningen op te nemen, die we allemaal samenvoegen in LayOut. Elk project brengt verschillende problemen met zich mee, zodat we een andere mix van media kunnen gebruiken.


Geannoteerde plattegrond van het AECO Space-project. Gemaakt met behulp van een SketchUp model en gegenereerd en geannoteerd in LayOut.

Je hebt een geweldige werkplek geleverd voor AECO Space in Sofia, Bulgarije. Vertel eens over dit project?

Onze opdracht voor AECO Space was het ontwerpen en leveren van een functionele en creatieve ruimte voor hun personeel en presentatie- en trainingsruimten die zich kan uitstrekken tot een verschillend aantal software stagiaires. We hadden een luchtige ruimte om mee te werken; grote ramen, hoge plafonds en veel licht. Deze mooie kwaliteiten vormden een uitdaging. Hoewel ze geweldig waren voor het personeel, bleken deze eigenschappen problematisch voor hun dagelijkse werk, met name de trainingen en presentaties die in eigen huis werden gegeven.


Het merk AECO Space wordt weerspiegeld door middel van kleur- en materiaalspecificaties.

Om een productievere omgeving te creëren, hebben we gekozen voor jaloezieën die groot genoeg zijn om de uitgestrekte ramen te bedekken en zo verblinding tegen te gaan. Dit betekende dat we moesten uitzoeken hoe we de zware jaloezieën veilig aan het plafond konden hangen. Het enige addertje onder het gras was dat we verlaagde plafonds hadden om de grote hoogte van de vloer tot aan het plafond tegen te gaan! Met behulp van tekeningen en 3D-modellen hebben we twee zichtbare en twee verborgen opties getest. Na overleg met de klant hebben we gekozen voor een verborgen optie die vervolgens door één aannemer is gemaakt en geïnstalleerd, wat ons tijd bespaart en het proces veel efficiënter maakt.


SketchUp renderings van een werkplekinrichting ontworpen door 3DEA

De oorspronkelijke ruimte was ontworpen om een bank te huisvesten, dus we erfden een formele granieten vloer die de klant niet wilde. Vijftien tot twintig procent van het budget moest opzij worden gezet om de gewenste vloer te kunnen leveren. Een duidelijk budget en stappenplan voor het hele project was essentieel om het project op tijd en binnen het budget binnen te halen.

De gerealiseerde ruimte is bijna identiek aan jouw plannen, hoe bereik je dit niveau van nauwkeurigheid tijdens de ontwerpfase?

Het leveren van wat we hebben beloofd was eenvoudig, omdat we gebruik maakten van een construeerbare workflow. Door het project te modelleren met de bouwbaarheid in het achterhoofd, wisten we dat we konden leveren wat we hadden voorgesteld, tot aan het elektrische plan en de positie van de apparaten.


Verticale doorsnede van het AECO Space-kantoor. Getekend met SketchUp Pro en samengesteld in LayOut.

Het betekende ook dat we het concept helder konden communiceren naar de klant en duidelijke technische details konden leveren aan onze aannemers. Geregistreerde, geannoteerde en gedimensioneerde tekeningen zorgden ervoor dat onze vakmensen elk element van het project gemakkelijk konden installeren. Dit hebben we gedaan met de op maat gemaakte vloertegels met verschillende kleuren en afmetingen, waardoor we duidelijke tekeningen konden leveren en een vlotte installatie konden garanderen. Ook konden we de kosten nauwkeurig berekenen aan de hand van onze tekeningen en ons team goed begeleiden.


Plan met vloerindeling, kleur en de positionering van de gekleurde tapijten van AECO Space.

Krijg je ook echte producten om te gebruiken in jouw voorstellen?

Ja, wij kopen en specificeren artikelen uit de echte wereld van een breed scala aan leveranciers en aannemers. Op ons project met AECO Space hadden we zo'n negentien verschillende aannemers en onderaannemers die armaturen, fittingen en elektriciteit leverden voor een niet zo complex project! Om de beste kwaliteit en prijs te krijgen, en toch de deadlines te halen, hebben we gemerkt dat we met de beste moeten werken.

Gelukkig hebben we een selectie van bedrijven waarmee we samenwerken en die we vertrouwen om werk van goede kwaliteit te leveren, op tijd en binnen het budget. Wij cureren en specificeren producten uit deze poel.

Daarnaast maken we stukken op maat en importeren we unieke materialen zoals Scandinavisch mos uit Finland waarmee we de zes meter lange lamp hebben gemaakt die gebruikt is in een project met AECO Space.

Wat is jouw huidige workflow in SketchUp?

Tijdens de analyse van de plaats tekenen we met de hand een plot die de metingen vastlegt en die later in het ontwerpproces uiterst belangrijk kunnen worden.


Geschaalde en geannoteerde 2D tekeningen gemaakt voor het AECO Space project met behulp van SketchUp Pro & LayOut.

We maken ook veel foto's. Terug in de studio zetten we de belangrijkste details uit de handtekeningen en foto's om in 2D-tekeningen in SketchUp. Als alle aanpassingen in 2D zijn gedaan, maken we onze conceptuele 3D-modellen.

We genereren beelden die de klant kan beoordelen, becommentariëren en goedkeuren, en vervolgens gaan we over op technische 3D-tekeningen en -details, waarbij we de nadruk leggen op de nauwkeurigheid om de bouwbaarheid te garanderen. Onze modellen zijn dataverrijkend, want dat helpt ons bij het inschatten en specificeren.


Meubeldetails op maat getekend door 3DEA voor het AECO Space project.

Zelfs zonder fotorealistische renderings te maken, helpt SketchUp ons om de klant enthousiast te maken over het concept. Vervolgens richten we ons op het fascineren van de klant met het eindproduct.

Wanneer de klant een krappe begroting vaststelt, welke tools gebruik je dan om de materiaal- en arbeidskosten in te schatten?

We exporteren oppervlakte- en lineaire metingen uit de Entity Info van SketchUp naar Excel en gebruiken formules om snelle schattingen voor projecten te maken. Onze modellen zijn dataverrijkend, zodat wanneer het budget, de specificatie of de prijs verandert, bijgewerkte resultaten zeer snel kunnen worden gegenereerd.

Wat zijn jouw meest gebruikte SketchUp Extensions?

Make Faces bespaart mij een hoop tijd. CleanUp³ helpt ons overbodige elementen en materialen te verwijderen om de modellen lichter en makkelijker mee te werken maken. Wij vinden Fredo Tools erg handig en Round Corners is geweldig voor details omdat het het afronden van hoeken vereenvoudigd. Ik moet ook DropGC, Add Center Point (SketchUp native), Fredo Corner, Material Tools en V-Ray voor rendering noemen.


Foto van het AECO Space interior. Ontworpen door 3DEA.

Kun je de details vertellen over sommige projecten waar je het meest trots op bent?

We hebben een alles-in-één werkstation van 3 x 1,4 m ontworpen met een metalen structuur voor een 24/7 maritieme bewakingstoren in de Zwarte Zee voor de kust van Bulgarije. Alle computers, apparatuur en bedrading moesten volledig worden geïntegreerd in de metalen structuur. Het oplossen van het ontwerpprobleem was slechts een beginpunt. We moesten nadenken over de leverings- en installatielogistiek. Beginnend met een kort en één referentiebeeld gedeeld door de klant, hadden we zes maanden om het project te ontwerpen, ontwikkelen en te leveren.


Werktekeningen voor een maritiem werkstation op maat. Ontworpen door 3DEA.

SketchUp bleek uiterst cruciaal te zijn om uit te zoeken of alle losse onderdelen die in Sofia worden gemaakt, in de transportwagen passen voordat ze worden geassembleerd en vervolgens naar Varna en Burgas worden getransporteerd. De woning van het bureau is vergelijkbaar met de scheve toren van Pisa en sommige onderdelen pasten niet in de lift. Dit betekende dat we precies moesten simuleren hoe de balie door het trappenhuis zou worden geplaatst om uiteindelijk op de uiteindelijke locatie aan de top van de toren te komen. Dit project was een behoorlijke taak, maar leverde veel voldoening op en SketchUp was van het begin tot het einde van het project een grote steun in de rug.

"SketchUp was vanaf het begin tot het einde van het project een grote hulp."

Een ander hoogtepunt van het project was het ontwerpen en leveren van onze op maat gemaakte aluminium en eiken fineer lampen over drie verdiepingen van een nieuw winkelcentrum in Bulgarije. We hebben samengewerkt met een verlichtingsfabrikant genaamd Prisma om er driehonderd van te maken met afmetingen variërend van 50cm x 50cm tot 6 x 4m.


Foto van de op maat gemaakte 6m lange lampen die ontworpen zijn door 3DEA.

Waar kunnen we meer voorbeelden van uw werk vinden?

Meer informatie over SketchUp in Interieurs?

Schrijf u hier in als u meer informatie over SketchUp Pro voor (commerciële) interieurs wilt ontvangen:


Nieuwsbrief

Vul op deze pagina uw gegevens in en blijf op de
hoogte van al het nieuws rond SketchUp Pro.

Contact

Uw SketchUp Pro importeur:

Design8 bv
Edisonstraat 24 | 4004 JL TIEL, Nederland

T +31 (0)344 577 884
W www.design8.eu
E info@design8.eu