fbpx
 • +31(0)344 577 884
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
SketchUp 2021 is hier!

SketchUp 2021 is officieel beschikbaar en bevat naast een nieuw uiterlijk diverse waardevolle verbeteringen die uw workflow ten goede zullen komen.

SketchUp Pro 2021: Wat is er Nieuw

Een nieuwe look voor het merk SketchUp
Na acht jaar heeft SketchUp een nieuwe stijl gekregen om de ontwikkeling van het product en het merk voort te zetten. Het nieuwe logo is afgeleid van de eenvoud van een kubus en gebouwd met behulp van geavanceerde tools binnen SketchUp. Het is dus echt een vorm die in 3D is gebouwd. Bovendien sluit de nieuwe stijl goed aan bij de rest van het Trimble-ecosysteem.

PreDesign de nieuwe manier om te starten in SketchUp Subscription only!
In SketchUp Pro 2021 is PreDesign gelanceerd, een gloednieuwe online onderzoekstool voor het eerste ontwerpstadium. Deze tool biedt ontwerpers van o.a. gebouwen en buitenruimten alle informatie die ze nodig hebben om invloeden van het klimaat op de juiste manier in hun eerste concepten te verwerken. Zo bepaalt u de juiste richting voor uw ontwerp voordat het 3D ontwerpproces begint.

Dankzij PreDesign levert u betere ontwerpprojecten op en krijgen ontwerpers meer informatie om voorlopige oplossingen te beïnvloeden. PreDesign wordt daardoor de nieuwe manier om architectonische ontwerpprojecten in SketchUp te 'starten'!

Live Components
Een nieuw soort configureerbare objecten voor SketchUp. Deze componenten zijn beschikbaar voor alle gebruikers om live in SketchUp in te laden en te configureren!

Gebruikers kunnen toegang krijgen tot de Live Components (voorbeeld) door het 3D Warehouse te openen en te navigeren naar de collectie van 3D objecten gehost door SketchUp Labs. Kies heel simpel voor een object en voeg het toe aan uw SketchUp model. Wanneer u dubbelklikt om een Live Component te bewerken, kunt u in de dialoog 'Configure Live Component' de 'parameters' van het component instellen. In tegenstelling tot Dynamic Components, hertekenen Live Components zichzelf terwijl u de aanpassingen maakt.

Betere model-organisatie
Maak 3D modellen die beter zijn dan alle andere modellen, met name grote complexe modellen. Dat is precies de reden waarom SketchUp 2021 een veel betere model-organisatie heeft:

 • Tag Folders - Het wordt gemakkelijker voor ontwerpers om grote en complexe modellen met een lange lijst van Tags en Scenes te onderhouden. Met Tag Folders kunt u tags organiseren en catalogiseren op basis van attributen, bouwniveaus of ontwerpopties. Deze functie is ook beschikbaar in LayOut, waardoor gebruikers grotere gedeelten van een model viewport kunnen uitschakelen of aanzetten bij het samenstellen van 2D-tekeningen.
 • Tag Filtering - De nieuwe filter-optie in het Tags paneel van SketchUp maakt het een stuk eenvoudiger om te zoeken naar Tags in uw model en om snel de zichtbaarheid van individuele Tags te controleren, Tag-gebaseerde selecties te maken in het modelvenster of de eigenschappen en styling van Tags te bewerken. Als u lange Tag lijsten met een bepaalde hiërarchie in naamgeving hebt georganiseerd, zal Tag Filtering de creatie van mappen aanzienlijk versnellen, zodat u tot op een voorvoegsel nauwkeurig kunt filteren en de Tags die u zoekt kunt toevoegen.

SketchUp Labs
Live Components is de eerste functie die wordt uitgebracht onder een nieuw programma genaamd "SketchUp Labs". Het SketchUp Labs programma vertegenwoordigt een nieuwe manier waarop SketchUp functies ontwikkelt en uitbrengt. Functies die als onderdeel van dit bèta-programma zijn uitgebracht, zijn nog in ontwikkeling, maar zijn wel van waarde voor de gebruikersgemeenschap.

Het uitbrengen van een ‘Labs’ functie stelt SketchUp in staat om eerder feedback te verzamelen, zodat ze de prioriteit van toekomstige ontwikkeling beter kunnen bepalen. Functies die deel uitmaken van het Labs programma zijn misschien minder gepolijst, maar juist bedoeld om nieuwe functies sneller aan de gebruiker te leveren en daarmee eerder te kunnen testen in echte workflows.

Begin vandaag nog met 2021!

We hopen dat de laatste veranderingen in SketchUp 2021 een paar aanpassingen bieden die een grote impact zullen hebben op het verbeteren van uw workflow. Veel schetsplezier!

Wilt u de nieuwe functies uitproberen? Probeer SketchUp 30 dagen lang gratis uit.

Klaar om Pro te gaan? Koop SketchUp hier.

Deze nieuwe functies zijn beschikbaar voor gebruikers met een actieve SketchUp Pro en SketchUp Studio Subscription en Classic licentiehouders met een actieve Maintenance.

Uw huidige licentie(s) upgraden

Gebruikers met een geldige Subscription
Iedereen met een geldige SketchUp Pro Subscription heeft recht op een gratis upgrade! Download hier SketchUp Pro 2021 en met uw Trimble ID kunt u direct aan de slag!

Gebruikers met een Classic License met geldige Maintenance
Iedereen met een geldige SketchUp Pro Maintenance heeft recht op een gratis upgrade! U ontvangt van ons of uw reseller automatisch uw nieuwe serienummer op het bekende e-mailadres. Vanwege de verwachte drukte kan dit iets langer duren dan dat u normaal van ons gewend bent. Maar gelukkig kunt u alvast met de 30-daagse demoversie van SketchUp Pro 2021 (volledig functioneel) aan de slag!

Gebruikers met een Classic License met verlopen Maintenance
Gebruikers met een Classic License met verlopen Maintenance kunnen converteren naar een Subscription. Vraag uw reseller naar de voorwaarden.

Gebruikers met SketchUp Pro 8 of eerder
Gebruikt u nog SketchUp Pro 8 of eerder, dan kunt u helaas niet converteren naar een Subscription en dient u een nieuwe licentie aan te schaffen. Klik hier voor de actuele prijzen.

Gebruikers met een geldige educatieve licentie
Iedereen met een geldige SketchUp Pro licentie voor educatief gebruik heeft recht op een gratis upgrade! U ontvangt van ons of uw reseller automatisch uw nieuwe serienummer op het bekende e-mailadres. Vanwege de verwachte drukte kan dit iets langer duren dan dat u normaal van ons gewend bent. Maar gelukkig kunt u alvast met de 30-daagse demoversie van SketchUp Pro 2021 (volledig functioneel) aan de slag!

Heeft u vragen over deze upgrade? Bekijk dan de veelgestelde upgrade vragen of neem contact met ons op

Let op! Vanaf 60 dagen na de (automatische) upgrade kan de oude licentie niet meer geactiveerd worden op een ander systeem.

Veel succes!

We hopen dat u snel met versie 2021 aan de slag gaat en dat deze u bevalt!


 
Fokkema & Partners - De drive voor kwaliteit die de verwachtingen van onze klanten overtreft

‘De drive voor kwaliteit die de verwachtingen van onze klanten overtreft’ is wat alle projecten van Fokkema & Partners zo herkenbaar maakt. Vele multinationals, advocatenkantoren, beursgenoteerde bedrijven en instellingen hebben Fokkema & Partners al weten te vinden om de karakteristieken van hun bedrijf te vertalen in het interieur en exterieur.

Deze blogpost is een bijdrage van CADkoop Nederland B.V. (officieel SketchUp Gold Reseller) en is eerder hier gepubliceerd.

CADkoop Nederland B.V. (officieel SketchUp Gold Reseller) is in gesprek met Gina Nieboer en Maron Branderhorst, beiden architect bij het Delftse architectenbureau. Gina vertelt: ‘We werken hier met 35 à 40 mensen aan een grote diversiteit aan projecten, variërend van een tiny house tot grote corporaties van +40.000 vierkante meter. Fokkema & Partners is bekend geworden om de veelzijdigheid aan werkplekconcepten. Interieurontwerp met de focus op de gebruiker is voor ons kantoor een belangrijk onderdeel. Deze aandacht en zorgvuldigheid is ook duidelijk te zien in de diversiteit aan bouwprojecten waar we graag aan werken.'

Voor wie nieuwsgierig is naar hun portfolio: de homepage van Fokkema & Partners bevat slechts een selectie van gerealiseerde projecten.

Nadenken over het fenomeen kantoor

‘Architectuur en interieurontwerp is niet het enige.’, vult Maron aan. 'We hebben ook ons eigen meubelmerk Foklab. Dit is enerzijds ontstaan vanuit de projecten die we voor onze klanten uitvoeren en anderzijds vanuit onze drive om altijd te blijven ontwikkelen.' De Foklab meubels zijn functioneel, ergonomisch en vooral duurzaam. 'We investeren veel tijd in materiaalonderzoek en innovatieve productieprocessen om op alle fronten tot een zo duurzaam mogelijk eindresultaat te komen. Niet alleen wij vinden duurzaamheid belangrijk, ook de vraag vanuit onze klanten om tot duurzame oplossingen te komen neemt toe.’, vertelt Maron.

‘Duurzaamheid en welzijn van de mens waren al actuele items.’, vervolgt Gina, ‘Sinds de komst van het Corona-virus zijn zowel onze klanten als wijzelf opnieuw over het fenomeen kantoor gaan nadenken. Hoe gaan kantoren er in het ‘nieuwe normaal’ uit zien, vervult het kantoor straks nog steeds dezelfde functie of vraagt dit om een een nieuwe aanpak in gebruik en vormgeving? Hoe vinden we de balans tussen kantoor- en thuiswerk inrichten?'

'Beide zijn actuele vragen waar wij op dit moment onze visie op aan het ontwikkelen zijn. Onze p ‘art’ itions bij Edge Technologies is de eerste introductie hiervan. De gedachte achter deze kunstzinnige ‘Covid’ separatieschermen tussen werkplekken laat een duidelijke houding zien; geen klinische ingreep maar juist een positieve expressie in de vorm van kunst, uitgevoerd in duurzame materialen die goed te reinigen zijn en daarnaast akoestisch comfort aan de werkplek toevoegt.’, licht Gina toe.

Well-certificering

'Een nieuwe ontwikkeling waar we heel enthousiast over zijn is de Well-certificering. Bij Well wordt de gebruiker centraal gesteld en volgen alle (ontwerp)keuzes uit dit principe. Van het reduceren van uitstoot van toxische stoffen, yogaruimtes, kookboeken, planten, je kunt het zo gek niet bedenken.'

'Afhankelijk van het aantal ingrepen kan een kantoor silver, gold of platinum worden gecertificeerd. We zijn er erg trots dat we een kantoor hebben mogen ontwerpen dat de eerste platinum interieur certificering wereldwijd heeft gekregen.’

Workflow en werkwijze

De workflow bij Fokkema & Partners is wat je bij een architect verwacht: schetsontwerp, voorlopig ontwerp, definitief ontwerp en technisch ontwerp. ‘Wat ons uniek maakt is de projectaanpak.’, vervolgt Gina. ‘We werken met multidisciplinaire teams wat betekent dat voor elk project een apart team wordt samengesteld. In zo’n team zitten onze beste mensen voor dat specifieke project. Dat geeft een leuke dynamiek binnen het bedrijf en met deze aanpak hebben we altijd de juiste persoon op de juiste plek.'

Software

‘De meeste architecten bij Fokkema & Partners gebruiken SketchUp Pro’, vertelt Maron. 'Dat werkt voor ons erg intuïtief en zeker bij schetsontwerpen geeft SketchUp Pro ons veel vrijheid bij het vormgeven van onze ideeën. Voor het renderen gebruikten we voorheen SU Podium, maar dat hebben we vervangen door Enscape, waar we erg enthousiast over zijn. SU Podium was gebruiksvriendelijk, maar de renders namen heel veel tijd in beslag. Vaak lieten we ’s avonds en ’s nachts de computers renderen en dan hoopten we de volgende ochtend dat we de juiste instellingen hadden gekozen.'

Daarnaast kijken ze bij Fokkema & Partners altijd verder en gebruiken ze ook nog andere 3D software. 'AutoCAD LT gebruiken we omdat we nog steeds veel met plattegronden werken die we als 2D tekening krijgen aangeleverd. Ook detailleringen werken we uit in AutoCAD LT. Revit gebruiken we om gebouwen mee te modelleren en om mee samen te werken met andere bedrijven in de bouwketen.'

'Verder hebben we positieve geluiden over BricsCAD gehoord en we willen de komende periode gaan kijken of dat in onze workflow past. We denken er namelijk over om bepaalde handelingen, zoals het indelen van een kantoorruimte, te automatiseren. Samen met CADkoop gaan we dit proces in kaart brengen en we zijn benieuwd naar de mogelijkheden.'

‘Ondanks de bijzondere tijd waarin we zitten zien we nog genoeg mogelijkheden en ruimte voor innovatie en duurzaamheid.’, sluit Gina af.

Gegevens
Fokkema & Partners

Phoenixstraat 49b
2611 AL Delft


PLAN34 gebruikt SketchUp en Twinmotion voor duidelijke communicatie over herinrichtingen

Ronald van Bommel richt zich met zijn bedrijf PLAN34 al bijna 10 jaar op het maken van krachtige 3D-visualisaties -en -animaties voor stedenbouwkundige en landschappelijke doeleinden en herinrichtingen van de openbare ruimte. Voor zijn werkzaamheden - het creëren van eenvoudige stills tot rijke 3D visualisaties van complete woonwijken - maakt hij veelvuldig gebruik van SketchUp Pro en het 3D visualisatiepakket Twinmotion. Zo ook bij de herinrichting van de Vestdijkhove en Van Vrieslandhove in Zoetermeer. In tijden van thuiswerken en anderhalve meter afstand zijn de gebruikelijke info-avonden voor bewoners even niet te organiseren. Toch is van Bommel middels deze 3D pakketten in staat gemeenten te ondersteunen door middel van een Teams- of Zoomoverleg of via een 3D animatie op het PLAN34 YouTube-kanaal bewoners of belanghebbenden voldoende in te lichten over de wijzigingen die in hun wijk gaan plaatsvinden.

Voor de werkzaamheden voor gemeenten werkt PLAN34 voornamelijk in de schets-/voorontwerpfase van de planvorming, omdat dit de plannen zijn waar bewoners en belanghebbenden in het participatieproject bij betrokken worden. Dit gebeurt in goed overleg met de (stedenbouwkundige en/of landschappelijke) ontwerpers van de gemeente. “De gemeente levert mij 2D-tekeningen aan met de opdracht er een realistische 3D visualisatie van te maken voor een duidelijke communicatie richting de bewoners.”, aldus van Bommel. “Daarbij maak ik vaak gebruik van hoge-resolutie luchtfoto’s en referentiebeelden, om de visualisatie exact met de werkelijke situatie over te laten komen. Voor de bebouwing eromheen maak ik veelvuldig gebruik van de website Nederland in 3D. Ik kan dan een gebied selecteren en deze downloaden voor het gebruik in mijn 3D visualisaties. Herkenbare elementen uit de wijk bouw ik dan vaak na op basis van foto’s of beelden uit StreetView (standaardfunctie in SketchUp: overtrekken van foto’s met perspectiefcorrectie, red.). Dit kan ook om iets simpels als bijvoorbeeld daklijnen gaan.”

Het in 3D uitwerken van de projecten gebeurt bij PLAN34 in SketchUp. Doordat PLAN34 voor het maken van de visualisaties en animaties werkt met Twinmotion, wordt het project opgebouwd uit meerdere SketchUp bestanden. Dit werkt over het algemeen sneller, want door het gebruik van veel objecten wordt SketchUp vaak wat langzamer. Door in SketchUp slim te werken, kan van Bommel hier dus prima uit de voeten met grote bestanden. Bovendien heeft hij nog een andere reden om bestanden op te splitsen: “Op basis van mijn 3D ontwerpen verschaf ik de ontwerper van de gemeente soms nog nieuwe inzichten, die in zijn of haar 2D ontwerp niet opgevallen waren. Tijdens het ontwerpproces worden in Twinmotion de onvolkomenheden namelijk zichtbaar. Door het project in SketchUp op te delen in verschillende bestanden, is het makkelijker om een bepaald onderdeel van de complete visualisatie in Twinmotion te vervangen. Zou dit één bestand betreffen, dan zou een gewenste aanpassing veel meer tijd kosten. Zo kan ik samen met de ontwerper het plan eigenlijk al vrij snel finetunen.”

Waar normaliter visualisatiebureaus de aankleding veelal in de visualisatie-/rendersoftware doen, doet PLAN34 dit voor een groot deel al in SketchUp. “Ten eerste natuurlijk omdat SketchUp gewoon heel snel en fijn tekent. Daarnaast werken gemeenten voor de ruimtelijke inrichting met handboeken. Hierin staan bijvoorbeeld de elementen beschreven die gebruikt moeten worden voor de herinrichting van een woonwijk. Vaak zijn elementen als lantaarns, bankjes en paaltjes afkomstig van een bepaalde leverancier of fabrikant. Dan vraag ik bij deze partij de 3D files hiervan op en importeer ik deze in SketchUp. Als deze er niet zijn maak ik ze zelf in 3D. Voor de bestrating gebruik ik dan vaak weer de texturen van Wienerberger. Alle materialen zijn hierbij exact op maat; een tegel van 30 bij 30 zal ook echt 30 bij 30 zijn. Het gebruik van de juiste objecten en materialen is de enige manier om de toekomstige situatie op een zo exact mogelijke manier weer te geven.”

“Doordat ik bij mijn visualisaties gebruik maak van herkenbare elementen, zoals de containers van de gemeente en ik de tuintjes van de woonhuizen al aankleed met bijvoorbeeld beplanting en een erfafscheiding, wordt het voor de bewoner direct een feest der herkenning. De herkenbare elementen zijn niet in de bibliotheek van mijn visualisatiesoftware Twinmotion aanwezig, dus die importeer ik dan vanuit SketchUp in Twinmotion. Voor elementen als vegetatie, auto’s en mensen gebruik ik de bibliotheek van Twinmotion. Die is daar uitgebreid genoeg voor. Ook geef ik de maker (Epic Games) regelmatig feedback over objecten die wat mij betreft toegevoegd mogen worden.”

Doordat het complete plan in 3D te ervaren is, krijgt de bewoner direct een goed beeld van de toekomstige situatie. Vragen als ‘Als ik hier sta en ik kijk die kant op, wat zie ik dan?‘, ‘Waar kan ik mijn auto parkeren?’, ‘Is er wel voldoende plaats om bijvoorbeeld de containers aan de straat te zetten?’ of ‘Hoeveel schaduw heb ik van die boom?’ worden hiermee direct beantwoord, omdat de modellen ook op de goede coördinaten liggen voor de juiste zonnestand. “Hierdoor volgen er eigenlijk ook maar weinig bezwaarprocedures, omdat mensen snappen wat ze van de herinrichting mogen verwachten. Alleen degenen die het er gewoon echt niet mee eens zijn, zullen dan nog bezwaar aantekenen.”

De bewoners worden bij dit soort herinrichtingen vaak door de gemeente uitgenodigd voor een info-avond, maar in de huidige Corona-tijd is dat voorlopig nog niet mogelijk. Van Bommel heeft hiervoor een prima alternatief: “Middels online vergaderdiensten als Zoom of Teams kunnen we de bewoners alsnog uitnodigen om het plan aan hen te presenteren. We geven dan een live presentatie en gebruiken Twinmotion om online door het plan heen te lopen. Zo kunnen we bij vragen ook direct op details inzoomen en onzekerheden bij de bewoners wegnemen.”

Daarnaast plaatst de gemeente vaak een video van het project op de gemeentelijk website. “In samenwerking met Rob Steltman AVMedia maakt PLAN34 informatiefilms voor op de PLAN34 YouTube pagina, die vaak een stap verder gaan. Doordat we de huidige situatie filmen, deze samenvoegen met de geanimeerde nieuwe plannen en voorzien van ingesproken teksten en ondertiteling, ontstaat er een duidelijke en complete voorstelling van de overgang van de oude naar de nieuwe situatie.”

Zoals van Bommel al eerder stelde, neemt dit heel veel onduidelijkheid en twijfel weg bij de bewoners van de wijk. “De bewoners van de wijk krijgen altijd eerst de mogelijkheid op de plannen te reageren, alvorens de plannen aan het grotere publiek gepresenteerd worden.”

Duidelijke communicatie over plannen begint dus met een goede visuele presentatie, waarin de plannen voor de openbare ruimte tot leven komen. Doordat PLAN34 al jaren met SketchUp en inmiddels ook al enkele jaren met Twinmotion werkt, zijn de visualisaties vaak snel geleverd: “Ik kan snel met SketchUp Pro werken en mensen die geïnteresseerd zijn in 3D hebben er altijd wel een keer mee gewerkt, zodat het uitwisselen makkelijk gaat. Zeker ook omdat het veel wordt gebruikt bij gemeenten, waar medewerkers het vaak gebruiken om er kleine dingen in uit te werken.” Ook over Twinmotion is Ronald van Bommel goed te spreken: “Twinmotion werkt onder andere met SketchUp-, ArchiCAD- en Revit-bestanden en is daardoor breed inzetbaar. Dat is iets wat bij mijn werk zeker een pré is. Daarnaast bevat het veel dingen die erg handig zijn voor mij. Zo is het makkelijk om er karakters in te zetten en biedt het programma de mogelijkheid om realistisch weersomstandigheden mee te nemen in de visualisatie, waarbij zowel dagelijkse invloeden zoals neerslag en bewolking als seizoensinvloeden worden weergegeven.” Door de uitstekende uitwisselbaarheid tussen SketchUp en Twinmotion en het gebruiksgemak van beide pakketten, kan PLAN34 soms zelfs al binnen anderhalve dag een complete visualisatie maken. “Zo kan ik ook voor partijen met een wat kleiner budget toch mooie, rijke visualisaties maken.”, sluit Van Bommel af.

Over PLAN34

PLAN34 is gespecialiseerd in het vervaardigen van 3D visualisaties en animaties voor de openbare ruimte in combinatie met stedenbouwkundige-, landschappelijke- en infrastructurele projecten. Wij maken gebruik van de nieuwste technieken om uw plannen om te zetten in een realistische 3D weergave, van stills tot complete modellen waar je doorheen kunt lopen, zelfs in combinatie met een VR bril. Jarenlange ervaring bij ontwerpbureaus en gemeenten maakt PLAN34 tot de ideale partner, die meedenkt vanaf de eerste schets tot het uiteindelijke ontwerp in 3D. Voorbeelden van projecten vindt u op de website van PLAN34 en op de Facebookpagina van PLAN34.

Voor meer informatie:
Website: www.plan34.nl
Facebook: www.facebook.com/PLAN34.2D3D
LinkedIn: www.linkedin.com/company/plan34/
Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: +31(0)650267080


SketchUp gebruikt voor realisatie biotoop in Amsterdam

Beeldend kunstenaar Leonard van Munster is bezig om in Amsterdam een heuse biotoop te realiseren. Hierbij wordt er een glazen stolp over een stuk natuurgebied geplaatst, zodat het zowel als atelier als een plek om te experimenteren gebruikt kan worden. De biotoop wordt een inspirerende en dynamische binnenruimte, want de vegetatie groeit binnenin gewoon door en reageert op de seizoensveranderingen. De kunstwerken die er gemaakt worden, reageren op de veranderende samenleving.

Om dit project in Ams­ter­dam te kun­nen verwezenlijken heeft Leonard van Munster een kavel gepacht, precies op de grens van een industriegebied en het natu­ur­reser­vaat Spaarn­woude. Voor de uitwerking van zijn plannen heeft hij veelvuldig SketchUp Pro gebruikt. Tijd om eens nader met Leonard en zijn project kennis te maken!

Vertel eens wat meer over jezelf en je achtergrond.
“Tijdens mijn opleiding aan de Rietveld Academie ben ik met P. du Bois en M. Klaverstein het collectief DEPT gestart. Het collectief werd een succes en de opdrachten waren zeer divers. Door uiteenlopende meningen zijn we in 2001 uit elkaar gegaan en heb ik mij als kun­ste­naar in Ams­ter­dam geves­tigd. In bin­nen– en buiten­land realiseer ik kunst­werken in de pub­lieke ruimte. De kunst­werken die ik maak zijn vaak erg groot en staan mid­den in de samen­lev­ing.”

Alhoewel de biotoop in de buitenruimte staat, doe je hier eigenlijk het tegenovergestelde?
“Dat klopt; de kunstwerken die ik maak staan in de openbare ruimte, het leek mij interessant om de openbare ruimte mijn atelier in te halen. Door een stolp over een natu­ur­land­schap te plaat­sen wordt deze buiten­ruimte ineens een bin­nen­ruimte. De Biotoop die er ontstaat wordt een kunst­werk in zichzelf. Hier­door heeft het er alle schijn van dat men door deze overkap­ping de sit­u­atie bin­nen wil con­serveren en behouden. Zoals een muse­aal beeld dat onder een glazen stolp geplaatst is, ter bescherming van invloe­den van buite­naf.

Echter deze natu­urlijke bin­nen­ruimte zal bli­jven groeien en veran­deren, onder invloed van dag en nacht en onder invloed van de jaar­geti­j­den. De kunst­werken en samen­werkin­gen die er plaatsvin­den, zijn al even zo veran­der­lijk en zullen inspe­len op sociale en maatschappelijke vraagstukken.”

Je beschrijft de biotoop als een groot “canvas”. Kun je uitleggen wat je daarmee bedoelt?
“Zie het als een schilderij waarbij de schilder er steeds weer met witte verf overheen kan gaan, zodat hij weer opnieuw kan beginnen. Zo ook hier, maar dan driedimensionaal: er zullen bouwwerken en landschappen ontstaan die net zo goed weer op de schop kunnen.”

Kun je ons iets meer vertellen over de indeling van de ruimte?
“Het gehele terrein beslaat 750 m2 waarop ik het overdekte gebied van 12 bij 40 meter en 6 meter hoog bouw. Binnenin realiseer ik in samenwerking met ‘Broedplaats Amsterdam’ ook een aantal mini-ateliers, voor andere (beginnende) kunstenaars of artists in residence.

De rest van de ruimte wordt mijn experimenteerruimte waar nieuwe projecten bedacht en gebouwd worden of waar kunstwerken die terugkomen van exposities worden gerecycled. Af en toe kan er een struik weggehakt worden om plaats te maken voor een tijdelijk nieuw bouwwerk of groot object. De basis van de inrichting wordt een natuurlandschap grenzend aan het onwerkelijke / paradijselijke, schurend tegen kitsch en echt natuurschoon. Zo zullen echte tropische planten als Olifantsoor groeien naast Nederlands onkruid als Nachtschade of kunstmatig gefabriceerde plastic clones uit China. Iets verderop wordt een beekje aangelegd waarin een waterval vanaf een rotspartij naar beneden klettert.

Halverwege verrijst er een berg met daar bovenop een pittoresk huisje. Was dit werk, door de setting, eerst een werk van protest, nu roept het een gevoel van verlangen op.”

 


De biotoop in 3D in SketchUp, gepresenteerd in 2D met LayOut - © 2020 Leonard van Munster

 

Tegenwoordig is duurzaamheid heel belangrijk. Hoe sluit dit project daar op aan?
“Ned­er­land wil graag voorop lopen in duurzaam wonen, werken en leven. Het plan sluit aan bij de bewustwording in onze samen­lev­ing om na te denken over onze toekomst. Het gehele gebouw zal worden opgebouwd uit herbruikbare materialen, zoals glas en aluminium (Cradle to Cradle). De kas­ruimte werkt daarbij als energiebron: ‘s win­ters kan de warmere lucht in de kas gebruikt wor­den om de kleine (atelier)units in de binnenruimte te verwarmen en het regenwater kan worden hergebruikt voor bijvoorbeeld de toiletten. De gemeente Amsterdam is ent­hou­si­ast over het duurzame ontwerp van de biotoop en heeft daarom toestem­ming gegeven om het ontwerp wel­standsvrij te laten bouwen. Ik heb Kassenbouwer Gakon ingeschakeld om het bouwwerk te realiseren. Gakon is een interessant bedrijf dat ook al eens een drijvende kas gebouwd heeft.”

Het mag welstandsvrij gebouwd worden, maar hoe sluit project toch aan op de omgeving?
“De tegenstellingen in dit gebied zijn heel groot. Het kavel ligt op ‘de Heining’, één van de laatste industriële ravelrandjes die Amsterdam rijk is, en het terrein grenst aan natuurreservaat Spaarnwoude, waar Kop­nikpaar­den en Schotse hoog­lan­ders grazen. De vegetatie in de biotoop sluit goed aan bij de natuurlijke omgeving. De rokende schoorsteen en de puntdaken van de kas refereren aan het industriële karakter van ‘de Heining’.”

Zoals jij al aangeeft, zien we in het ontwerp een grote schoorsteen. Dat is toch niet echt duurzaam?
“Dit oude sym­bool voor vooruit­gang en wel­vaart, staat nu voor vervuil­ing en verkwisting. Vroeger was je helemaal de man als je rokende schoorstenen had, tegenwoordig is het ‘not done’. Iedereen heeft het over duurzaam leven maar niemand wil echt een stapje achteruit doen. De rokende schoorsteen laat je nadenken over onze “maak­bare” toekomst. Het sluit aan bij de bewustwording in onze samenleving om na te denken over de offers die men hiervoor moet doen. Door de Corona-crisis (2020) lag het vliegverkeer stil. Zonder deze crisis was het absoluut niet gelukt om ook maar één vliegtuig aan de grond te houden of te minderen. Het effect is gelijk merkbaar. Mooie strakke blauwe luchten zonder overvliegend geronk.

Naar mijn mening is een schoorsteen industrieel erfgoed. Stonden er vroeger duizenden van deze fabrieksschoorstenen door heel Nederland, heden ten dage zijn er nog maar weinig overgebleven. Ik heb Stichting fabrieksschoorstenen STiF benaderd, of het mogelijk is om een schoorsteen te redden en te herplaatsen. Dit blijkt onbetaalbaar. Nu ben ik aan het onderzoeken of ik een schoorsteen kan vervaardigen die niet van echt te onderscheiden is.”

 


Doorsnede in 3D in SketchUp, presentatie in 2D met LayOut - © 2020 Leonard van Munster

 

Nu lijkt ons dit een kostbaar project. Hoe kom je aan de financiële middelen?
“Ik leef van de kunstprojecten die ik realiseer en spaar om eigen projecten te kunnen uitvoeren.

Soms krijg ik een subsidie van bijvoorbeeld het Mondriaanfonds of is er een bedrijf dat sponsort. Zo heeft Lapidus holding een gulle bijdrage geleverd om het project te kunnen realiseren en sponsort Design8 al jaren met SketchUp Pro om mijn ideeën te visualiseren. De kavel pacht ik van de gemeente Amsterdam en het atelier in de biotoop zal ik zelf financieren. Bureau Broedplaats draagt bij aan de bouw van een aantal ateliers, zodat deze voor een lage prijs gehuurd kunnen worden.

Het is geen vetpot als kunstenaar, vooral ook omdat ik geen verkoopbaar werk maak dat past boven de bank. Het werk dat ik maak staat juist in de openbare ruimte en is voor iedereen gratis te bezichtigen.

De grote bin­nen­ruimte waar het exper­i­mentele kun­st­land­schap ver­ri­jst, is het deel dat ik zelf niet kan dra­gen. Dit bin­nenge­bied met de mogelijkhe­den die het biedt, is juist het belan­grijk­ste en inter­es­santste onderdeel van het Biotoop project. Om dit te kunnen realiseren ben ik een crowdfunding gestart. Als sponsor kun je bijvoorbeeld een plant in de biotoop adopteren of een photoprint van een kunstwerk. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op de website voordekunst.nl/.

 


De ateliers in 3D uitgewerkt in SketchUp - © 2020 Leonard van Munster

 

Onder andere SketchUp is een gift geweest van ons aan jou. Hoe heb je dit ingezet in dit project?
“Het hele ontwerp van de biotoop heb ik getekend in SketchUp Pro. Bijna al mijn kunstwerken worden uiteindelijk in SketchUp getekend. Niet alleen is het hierdoor professioneel te presenteren aan opdrachtgevers, maar ook in de realisatiefase van een kunstwerk komen de bouwtekeningen uit SketchUp. Door zowel de 3D tekeningen als de bouwtekeningen worden oppervlaktes en afmetingen heel erg inzichtelijk.”

Tot slot: zou jij SketchUp aanraden aan collega-kunstenaars en waarom?
“Zeker, zeker! Het programma werkt zeer intuïtief in vergelijking met de zeer ingewikkelde en dure 3D programma’s die normaliter gebruikt worden. Het is zeer makkelijk zelf te leren, waardoor je eigenlijk zonder enige ervaring met 3D ontwerpen toch heel gave dingen kunt ontwerpen. Vooral de uitgebreide hulpvideo’s zijn zeer handig!”

 


Foto van de huidige realisatie van de Biotoop d.d. 23 september 2020 - © 2020 Leonard van Munster

 


Een Piet Hein Eek vogelhuisje à la Mondriaan in uw eigen tuin

In het NRC van 24 juni 2020 jl. viel ons oog op het ​volgende artikel​, waarin ontwerper Piet Hein Eek een ontwerp van een Mondriaan-achtig vogelhuisje deelt met de lezers. Zelf eenvoudig te maken en monteren, omdat netjes werken niet per se hoeft volgens de ontwerper. Wij hebben voor u het vogelhuisje alvast in SketchUp en LayOut uitgewerkt, zodat u snel aan de slag kunt en uw kunstwerk kunt delen met ​Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.​ voor een publicatie op nrc.nl half juli 2020.

Handig overzichtsdocument om direct aan de slag te kunnen - gecreëerd in LayOut

Benodigdheden

 • Houten plank van minimaal 135cm lang bij 10cm breed
 • Afkortzaag
 • Spijkers / Schroeven
 • Hamer / Schroevendraaier

Stappenplan

 1. Download hier het SketchUp 3D bestand
 2. Download hier de LayOut werktekening en print deze uit
 3. Download eventueel hier uw stuklijst
 4. Zaag vervolgens de plank in 6 stukken (zie werktekening)
 5. Zaag 1 stuk schuin af en maak daar een invliegopening in:
  • 28 millimeter voor pimpelmezen
  • 32 millimeter voor koolmezen
  • 40 millimeter voor mussen
 6. Gebruik het andere schuin afgezaagde stuk voor de achterkant *
 7. Zet het huisje met spijkers of schroeven in elkaar

* Let op: Het nestkastje moet één keer per jaar in de herfst open voor een schoonmaakbeurt met heet water. Zorg ervoor dat dit deel gemakkelijk te verwijderen is.

Het Eindresultaat

Bovenstaand stappenplan zou uiteindelijk het volgende eindresultaat moeten opleveren:

© Piet Hein Eik - Het Piet Hein Eek vogelhuisje

Heeft u nu ook uw eigen Piet Hein Eek vogelhuisje in uw tuin hangen, stuur dan een foto naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.​ voor een publicatie op nrc.nl. Uiteraard mag u het dan ook naar ​Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. sturen, zodat wij uw creatie bij dit artikel kunnen plaatsen! Veel plezier!

Over Piet Hein Eek

Piet Hein Eek (1967) studeerde in 1990 af aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven met een kast van sloophout . Sindsdien ontwierp hij vele honderden meubels, lampen en accessoires. Sinds 2010 is zijn bedrijf, annex winkel, restaurant en galerie gevestigd in een voormalige Philips-fabriek in Eindhoven. Zie ook ​pietheineek.nl.

Bronvermelding

Het volledige artikel over het Piet Hein Eek vogelhuisje vindt u op de website van NRC:
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/06/24/piet-hein-eeks-vogelhuisje-a-la-mondriaan-om-zelf-te-maken-a4 003609

Succes!


Nieuwsbrief

Vul op deze pagina uw gegevens in en blijf op de
hoogte van al het nieuws rond SketchUp Pro.

Contact

Uw SketchUp Pro importeur:

Design8 bv
Edisonstraat 24 | 4004 JL TIEL, Nederland

T +31 (0)344 577 884
W www.design8.eu
E info@design8.eu