fbpx
 • +31(0)344 577 884
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Uw LayOut document exporteren of printen (Windows)

Nadat u hard gewerkt hebt om een LayOut-document te maken en bij te schaven, wilt u dat uw document de wereld ingaat en zijn stempel drukt. U kunt uw werk op het scherm presenteren, maar dat is niet altijd voldoende. Hier zijn andere manieren waarop u uw document kunt delen:

 • Upload een document online of voeg het bij een e-mail. U kunt uw documentpagina's exporteren als JPEG- of PNG-afbeeldingsbestanden die u op webpagina's kunt weergeven. Of u kunt een PDF maken die uw publiek kan downloaden van het web of als e-mailbijlage.
 • Open een document in een CAD-programma. U kunt uw LayOut document ook exporteren naar een DWG of DXF bestand, die beide compatibel zijn met populaire CAD-programma's.
 • Druk uw document af. Of u nu een afdruk van hoge kwaliteit nodig hebt of alleen afdrukken van uw pagina's voor uw publiek om aantekeningen te maken, LayOut bevat afdrukopties om u te helpen precies die afdruk te maken die u nodig hebt.

Uw document exporteren als afbeeldingsbestanden

Wanneer u een document exporteert als een serie afbeeldingen, exporteert LayOut elke documentpagina als een afzonderlijk beeldbestand, in .jpg- of .png-formaat. De volgende stappen, die het geselecteerde besturingssysteem weergeven, leiden u door het beeld-exportproces:
 1. Selecteer in de menubalk File > Export > Images. Er verschijnt een dialoogvenster voor het exporteren, zoals in de volgende afbeelding.
 2. Navigeer naar de locatie waar u uw afbeeldingen wilt opslaan.
 3. Typ in het vak Save As een naam die aan elk beeldbestand dat u exporteert een naam geeft. Als u meerdere afbeeldingen exporteert, exporteert LayOut een nummer naar elke afbeelding in de serie, zoals Woningen_1.png, Woningen_2.png, enzovoort.
 4. Selecteer PNG of JPG in het 'Save as type' dropdown menu.
 5. Klik op Save. Het dialoogvenster Image Export Options verschijnt.
 6. (Optioneel) Selecteer in het gebied Pages of u alle documentpagina's wilt exporteren (de standaardinstelling) of alleen een paginabereik. Om een paginabereik af te drukken, selecteert u het keuzerondje From/To en voert u het paginabereik in dat u wilt exporteren.
 7. (Optioneel) Om de grootte en resolutie van uw geëxporteerde afbeeldingen te wijzigen, voert u een nieuwe breedte- of hoogtewaarde in of typt u de gewenste resolutie. Deze drie instellingen zijn beperkt, zodat bijvoorbeeld het wijzigen van de breedte de hoogte automatisch wordt aangepast om de beeldverhouding van de afbeelding te behouden.
 8. (Optioneel) Standaard worden uw geëxporteerde afbeeldingen geopend in uw standaard afbeeldingsviewer. Schakel het selectievakje Show Export in Image uit als u de afbeeldingen in dit programma niet wilt openen.
 9. Klik op de Export knop. De afbeeldingen worden geëxporteerd naar de locatie die u in stap 2 hebt geselecteerd.

Uw document exporteren als PDF

Wanneer u een PDF van een document exporteert, maakt LayOut een enkel PDF bestand dat uw documentpagina's bevat. Om uw document als PDF te exporteren, volgt u deze stappen, die overeenkomen met het geselecteerde besturingssysteem:
 1. Selecteer in de menubalk File > Export > PDF. Er verschijnt een exportdialoogvenster.
 2. Navigeer naar de locatie waar u uw afbeeldingen wilt opslaan.
 3. Typ in het vak File Name een naam voor het PDF bestand.
 4. Klik op Save. Het dialoogvenster Image Export Options verschijnt, zoals in de volgende afbeelding.
 5. (Optioneel) Selecteer in het gebied Pages of u alle documentpagina's wilt exporteren (de standaardinstelling) of alleen een paginabereik. Om een paginabereik af te drukken, selecteert u het keuzerondje From/To en voert u het paginabereik in dat u wilt exporteren.
 6. (Optioneel) Als u de kwaliteit voor het renderen van modellen en afbeeldingen in uw geëxporteerde PDF wilt wijzigen, selecteert u een optie in het menu Output Resolution.
 7. (Optioneel) Een geweldige manier om de bestandsgrootte van de resulterende PDF te verkleinen is het comprimeren van afbeeldingen in uw LayOut document. Selecteer de optie Use JPEG Compression for Images en verplaats de schuifregelaar naar Smaller File om de kwaliteit van de afbeeldingen te verminderen en de bestandsgrootte te verkleinen. Voor een beeld van hogere kwaliteit kunt u de schuifregelaar voor kwaliteit echter naar Better Quality verplaatsen.
 8. (Optioneel) Uw geëxporteerde afbeeldingen worden standaard geopend in uw standaard afbeeldingsviewer. Schakel het selectievakje Show Export in PDF Viewer uit als u de afbeeldingen in dit programma niet wilt openen.
 9. Klik op de Export knop. De PDF wordt geëxporteerd naar de locatie die u in stap 2 hebt geselecteerd.

Uw document exporteren als DWG of DXF

DWG en DXF zijn bestandsformaten die in populaire CAD-programma's worden geopend. Om een document naar een van deze formaten te exporteren, volgt u deze stappen, die overeenkomen met het door u geselecteerde besturingssysteem:
 1. Selecteer in de menubalk File > Export > DWG/DXF. Het exportdialoogvenster verschijnt.
 2. Navigeer naar de locatie waar u het bestand wilt opslaan.
 3. Klik op Save. Het dialoogvenster Image Export Options verschijnt, zoals in de volgende afbeelding.
 4. (Optioneel) Selecteer in het gebied Format het keuzerondje DWG of DXF om aan te geven welk bestandstype u wilt exporteren. Selecteer in de vervolgkeuzelijst de versie van AutoCAD waarin het bestand wordt geopend.
 5. (Optioneel) LayOut omvat standaard alle pagina's in uw document in het geëxporteerde bestand. Om een paginabereik op te geven, selecteert u het keuzerondje From/To en typt u de paginanummers voor het gewenste paginabereik.
 6. (Optioneel) LayOut maakt standaard een DWG/DXF laag die overeenkomt met elke laag in uw document. Als u niet wilt dat LayOut deze lagen maakt, schakel dan het selectievakje Create DWG/DXF Layers from LayOut Layers uit.
 7. (Optioneel) Standaard exporteert LayOut onzichtbare lagen naar uw DWG- of DXF-bestand. Als u niet wilt dat LayOut deze lagen exporteert, schakel dan het selectievakje Export Invisible Layers uit. Tip: Als een laag op alle pagina's verborgen is, wordt de laag als verborgen geëxporteerd. Als de laag op sommige, maar niet alle pagina's verborgen is, worden alleen de zichtbare entiteiten geëxporteerd.
 8. (Optioneel) In plaats van de kleuren die u in LayOut hebt opgegeven, kunt u de entiteiten van elke laag exporteren als een andere kleur op basis van de laag. Om dit te doen, selecteert u het selectievakje Export Entities as Color by Layer.
 9. (Optioneel) Standaard exporteert LayOut de entiteiten van LayOut als native DWG/DXF-entiteiten. Als u het selectievakje Export as DWG/DXF Entities uitschakelt, worden LayOut entiteiten in het geëxporteerde bestand geëxporteerd naar ruwe geometrie. In het DWG/DXF-bestand wordt bijvoorbeeld een LayOut-dimensie geëxplodeerd in lijnen en tekst en heeft geen van de gebruikelijke dimensiegedragingen. Tip: LayOut exporteert afmetingen, labels, cirkels, cirkels, bogen, ellipsen en tabellen als native DWG/DXF entiteiten.
 10. (Optioneel) LayOut bevat geen vullingen die uw document in het geëxporteerde bestand bevat. Schakel het selectievakje Ignore Fills uit als u wilt dat deze vullingen in uw geëxporteerde bestand worden ingevuld.
 11. Klik op Export als u klaar bent met het selecteren van uw opties. LayOut maakt het geëxporteerde bestand op de locatie die u in stap 2 hebt opgegeven.

Uw document afdrukken

Mensen zijn jaren geleden gestopt met het aankondigen van de komst van het papierloze kantoor. Afdrukken hebben nog steeds een plaats en een doel in deze wereld. Als u zo'n doel heeft voor uw LayOut-document, dan leidt deze sectie u door het drukproces.

Of u LayOut nu gebruikt voor Microsoft Windows of Mac OS X, het basisdrukproces is hetzelfde:

 1. Selecteer File > Page Setup om de pagina-instellingen te controleren.
 2. Een voorbeeld van uw afdruk bekijken.
 3. Selecteer File > Print om uw definitieve afdrukopties te selecteren en uw presentatie naar de printer te sturen.

In de volgende stappen doorloopt u het hele gedetailleerde afdrukproces voor het geselecteerde besturingssysteem:

 1. Selecteer in de menubalk File > Page Setup. Er verschijnt een dialoogvenster met pagina-instellingen.
 2. Selecteer een papierformaat in het dropdown menu Size.
 3. Selecteer uw printer(tray) in het dropdown menu Source.
 4. Klik op OK.
 5. Klik op File > Print Preview om de het Print Preview dialoogbox te openen, zoals in de volgende afbeelding:
 6. Bekijk een voorbeeld van elke pagina van uw document om er zeker van te zijn dat het document wordt afgedrukt zoals u dat wilt. Gebruik het Zoom menu linksboven om in of uit te zoomen op het voorbeeldgebied. Naast het zoommenu kunt u op een pictogram klikken om te selecteren hoeveel pagina's u in het voorbeeldgebied ziet. In de rechterbovenhoek typt u een paginanummer in het vak Page om naar een specifieke pagina in uw document te navigeren.
 7. Klik op de Close knop en selecteer File > Print of klik op het printicoon linksboven. Het dialoogvenster Print verschijnt:
 8. Selecteer uw printer bij Select Printer. Staat uw printer er niet bij: klik op Find Printer en navigeer er naar toe als dat lukt.
 9. (Optioneel) Schakel het selectievakje Print to File in om een .prn-bestand met opmaak- en opmaakgegevens te maken waarmee een printer het document buiten LayOut kan afdrukken. Let echter op dat dit bestand is ontworpen om met parallelle printers te werken en vaak niet werkt met moderne USB- of draadloze printers.
 10. Klik op de knop Preferences om het dialoogvenster Printing Preferences te openen. De volgende afbeelding toont de afdrukopties voor de geselecteerde EPSON-printer, maar de opties die u ziet, variëren afhankelijk van de printer die u in stap 8 hebt geselecteerd. Raadpleeg de documentatie van uw printer voor meer informatie over uw opties. Wanneer u klaar bent met het instellen van uw printerspecifieke afdrukvoorkeuren, klikt u op OK.
 11. (Optioneel) Terug in het dialoogvenster Print is het standaard paginabereik All. Om een specifiek paginabereik af te drukken, selecteert u het keuzerondje Pages en voert u een paginabereik in het tekstvak in.
 12. (Optioneel) Om meer dan één kopie van uw document af te drukken, typt u in het vak Number of Copies hoeveel exemplaren u wilt afdrukken. Of gebruik de pijlen om een nummer op te geven. Als u meer dan één kopie afdrukt, kunt u kiezen hoe uw printer de kopieën verzamelt.
 13. Klik op de knop Print en (eindelijk!) wordt uw document naar de printer gestuurd.


Nieuwsbrief

Vul op deze pagina uw gegevens in en blijf op de
hoogte van al het nieuws rond SketchUp Pro.

Contact

Uw SketchUp Pro importeur:

Design8 bv
Edisonstraat 24 | 4004 JL TIEL, Nederland

T +31 (0)344 577 884
W www.design8.eu
E info@design8.eu