• +31(0)344 577 884
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoe zet ik al mijn instellingen, materialen, componenten en plug-ins over naar een nieuwe versie SketchUp Pro?

Hoe zet ik al mijn instellingen, materialen, componenten en plug-ins over naar een nieuwe versie SketchUp Pro? (in dit voorbeeld wordt SketchUp Pro 2013 en 2014 gebruikt. Vervang aub met de gegevens voor uw versie)

Instellingen

Mac
- Shortcuts: Als het goed is, zijn shortcuts automatisch gekopieerd van SketchUp Pro 2013 naar SketchUp Pro 2014.
Is het niet automatisch gebeurd? Kopieer dan handmatig het bestand 'Shortcuts.plist' van ~Library/Application Support/SketchUp2013/SketchUp naar ~Library/Application Support/SketchUp2014/SketchUp
Commando's die van naam zijn gewijzigd, zoals 'Zoom Selection' (was eerst 'Selection>Zoom Extents') worden niet meegenomen.

- Templates: Als het goed is wordt de template die u in SU2013 gebruikte, ook weer gebruikt in SU2014.
De map Templates in ~Library/Application Support/SketchUp2013/SketchUp wordt automatisch gekopieerd naar: ~Library/Application Support/SketchUp2014/SketchUp. Mocht dit om één of andere reden niet automatisch gebeurd zijn, dan kunt u dit handmatig doen, en de template via SketchUp>Preferences>Templates kiezen als de template waarmee u wilt opstarten.
Als de map ~Library/Application Support/SketchUp2013/SketchUp/Templates niet bestaat, betekent dit dat er nog nooit een template is opgeslagen via File>Save as template…

- Knoppenbalken: Deze moet u waarschijnlijk wel even zelf weer aanzetten en positioneren. Wanneer u SketchUp afsluit, worden de posities van knoppen en knoppenbalken opgeslagen.

Windows
- Shortcuts: Als het goed is, zijn shortcuts automatisch gekopieerd van SketchUp Pro 2013 naar SketchUp Pro 2014.
Is het niet automatisch gebeurd? Open dan SketchUp Pro 2013, ga naar Window > Preferences > Shortcuts en klik op de knop "Export...". Sla het data-bestand op waar u het terug kunt vinden. Open dan SketchUp Pro 2014, ga naar Window > Preferences > Shortcuts, klik op de knop "Import..." en zoek het bestand op dat u in de vorige stap heeft opgeslagen.
Commando's die van naam zijn gewijzigd, zoals 'Zoom Selection' (was eerst 'Selection>Zoom Extents') worden niet meegenomen.

- Templates: Als het goed is wordt de template die u in SU2013 gebruikte, ook weer gebruikt in SU2014.
De eigengemaakte templates uit de map Templates in C:\Program Files (x86)\SketchUp\SketchUp 2013\Resources\en-US zouden automatisch gekopieerd moeten worden naar C:\Program Files (x86)\SketchUp\SketchUp 2014\Resources\en-US\Templates. Is dit niet automatisch gebeurd, dan kunt u dit zelf handmatig doen. Vervolgens kunt u de template via Window > Preferences > Templates kiezen als de template waarmee u wilt opstarten.

- Knoppenbalken: Deze moet u waarschijnlijk wel even zelf weer aanzetten en positioneren. Wanneer u SketchUp afsluit, worden de posities van knoppen en knoppenbalken opgeslagen. Nieuw in SketchUp Pro 2014 (windows) is dat de Large Toolset weer als dubbele toolbar vastgezet kan worden aan de zijkant.

Materialen

Mac
Kopieer de map met zelf gecreëerde materialen van ~Library/Application Support/SketchUp2013/SketchUp/Materials naar ~Library/Application Support/SketchUp2014/SketchUp/Materials indien dit niet automatisch gebeurd is.

Windows
Voeg indien nodig de mappen waarin u uw materialen opslaat, opnieuw toe aan de favorieten via het materialenvenster: Window > Materials > pijltje aan de rechterkant > Add collection to favorites…

Componenten

Mac
De lijst met favoriete component-mappen in SU2014 wordt automatisch overgenomen van de lijst met favorieten van SU2013.
Mocht dit niet automatisch overgenomen zijn tijdens de installatie, wijs dan opnieuw de mappen aan via het menu Details in het componentenvenster: Window > Components > pijltje aan de rechterkant > Open a local collection… In dit venster staat automatisch ook de optie 'Add to favorites' aan, waardoor u de map de volgende keer niet opnieuw zelf hoeft op te zoeken.

Windows
De lijst met favoriete component-mappen in SU2014 wordt automatisch overgenomen van de lijst met favorieten van SU2013.

Mocht dit niet automatisch overgenomen zijn tijdens de installatie, wijs dan opnieuw de mappen aan via het menu Details in het componentenvenster: Window > Components > > Open or create a local collection…

Vervolgens voegt u de map die u geopend hebt, aan de favorieten toe, zodat u hem de volgende keer niet opnieuw hoeft op te zoeken: Window > Components > > Add to favorites…

Plug-ins

SketchUp 201x maakt gebruik van een nieuwe versie van Ruby, de programmeertaal waarin plug-ins geschreven worden. Dit betekent een sprong vooruit met betrekking tot de toekomstige ontwikkeling van plug-ins: meer mogelijkheden en betere stabiliteit van extensies.
Echter, het betekent ook dat sommige plug-ins niet meer geschikt zijn voor de laatste versie van SketchUp. Ook betekent het dat het proces om plug-ins te actualiseren niet in alle gevallen een kwestie kan zijn van het simpelweg kopiëren van de inhoud van de map Plug-ins. Volg daarom de onderstaande methodes:

Extension Warehouse
Plug-ins die u in versie 2013 heeft gedownload via het Extension Warehouse kunt u herinstalleren via het Extension Warehouse. U hoeft slechts in te loggen met dezelfde inloggegevens als waarmee u eerder inlogde, en het Extension Warehouse laat u zien welke plug-ins het betrof.

Inloggen doet u het makkelijkst via het poppetje links onderin uw scherm: Ga dan naar Window>Extension Warehouse, en klik bovenin het scherm op uw gebruikersnaam. U krijgt nu een overzicht van de plug-ins, gesorteerd op de SketchUp-versie waarmee ze compatibel zijn. In de regel 'SketchUp 2014 Compatible Extensions' (grijze balk) vindt u ook een link 'Install all'. Klik deze aan, en u bent klaar!

SketchUcation.com
Ook de Plug-in store van SketchUcation biedt de mogelijkheid tot updaten wanneer u ingelogd bent. Klik op de tandwieltjes bovenin, daar kunt u zien welke plug-ins u eerder gedownload hebt en ze automatisch laten installeren.

Render-plug-ins:
De meeste render-plug-ins zijn geactualiseerd om nu ook te werken met versie 2014. Over het algemeen dient u deze plug-ins te updaten via een installatiebestand van de makers zelf.

- V-Ray
V-Ray heeft een geactualiseerde versie uitgebracht. Gelicenseerde gebruikers kunnen hun bestanden verkrijgen via de website van chaosgroup.com nadat ze ingelogd zijn. Op onze website kunt u de demoversie downloaden.

- SU Podium
Download uw installer hier.

- Artlantis
Download de geactualiseerde exporters van SU2014 naar Atlantis5 hier.

- RenderIN
Download de v2014 compatibele versie van RenderIN 2 hier.

- Overige plug-ins:
Ga naar het voorkeurenvenster Via het menu SketchUp>Preferences. Klik daar op het onderwerp 'Extensions'. Hier kunt u klikken op de knop 'Install Extension…'. Installeer op deze manier overige plug-ins die u niet via één van bovenstaande methodes heeft kunnen updaten.
Bij deze optie kunnen we natuurlijk niet garanderen dat de plug-ins ook zullen werken, evenmin als bij de volgende:

Mac
Mocht u nog een plug-in hebben die niet specifiek voor SketchUp 2013 of 2014 geschikt gemaakt is; een bestand dat nog geleverd is als RB-bestand in plaats van RBZ-bestand, dan kunt u het handmatig kopiëren van de map ~Library/Application Support/SketchUp2013/SketchUp/Plugins naar de map ~Library/Application Support/SketchUp2014/SketchUp/Plugins.

Windows
Mocht u nog een plug-in hebben die niet specifiek voor SketchUp 2013 of 2014 geschikt gemaakt is; een bestand dat nog geleverd is als RB-bestand in plaats van RBZ-bestand, dan kunt u het handmatig kopiëren van de map C:Program Files (x86)/SketchUp/SketchUp 2013/Plugins naar de map C:/Users/ *uw gebruikersnaam*/AppData/Roaming/SketchUp/SketchUp 2014/SketchUp/Plugins.


Nieuwsbrief

Vul op deze pagina uw gegevens in en blijf op de
hoogte van al het nieuws rond SketchUp Pro.

Contact

Uw SketchUp Pro importeur:

Design8 bv
Edisonstraat 24 | 4004 JL TIEL, Nederland

T +31 (0)344 577 884
W www.design8.eu
E info@design8.eu