fbpx
SketchUp: Should I Pro or Should I Go?
SketchUp: Should I Pro or Should I Go?

Should I Pro or Should I Go?

Of: Welke SketchUp moet ik nemen?

03-01-2023

Orlando Sardaro, SketchUp liefhebber van het eerste uur en directeur van Design8 bv geeft antwoord op de veelgestelde vraag: "Welke SketchUp moet ik nemen?"

De laatste jaren is het aantal smaakjes van SketchUp aardig toegenomen. Dat is heel fijn, want er is nu meer te kiezen! Maar... we merken dat het soms tot keuzestress leidt. Want welke moet je nu nemen… ? Dat leg ik hieronder uit!

"Smaakjes"

Laat ik beginnen met uit te leggen welke smaakjes SketchUp er anno 2023 zijn en kort de kenmerken:

 1. SketchUp Free
  1. Niet voor commercieel gebruik
  2. Alleen tekenen in de Browser
  3. Op iOS alleen modellen bekijken
  4. 3D Warehouse

 2. SketchUp Go
  1. Mag je commercieel gebruiken
  2. Alleen tekenen in de Browser, maar ondersteunt DXF/DWG bestandsformaat en heeft Solid Tools
  3. Op de iPad kun je er ook mee tekenen!
  4. 3D Warehouse

 3. SketchUp Pro
  1. Mag je commercieel gebruiken
  2. Bevat ook de Desktopversie van SketchUp
  3. Bevat ook LayOut (om je 3D model in 2D te presenteren, op schaal, met maten in je eigen huisstijl)
  4. 3D Warehouse
  5. Extension Warehouse
  6. PreDesign

 4. SketchUp Studio
  1. Alles van SketchUp Pro, plus:
   1. V-Ray voor fotorendering
   2. Trimble Scan Essentials om 3D puntenwolken te verwerken tot een 3D model

Wat ga je ermee doen?

OK, je weet nu welke smaakjes er allemaal zijn, maar da’s natuurlijk nog geen antwoord op je vraag. Laat ik eerst een wedervraag stellen: wat wil je (met SketchUp) doen? Wat is je gewenste resultaat?

Ten eerste: gebruik je SketchUp voor een bedrijf dan valt SketchUp Free af. Gebruik daarvan is alleen voor privé en onderwijs toegestaan. Het lijkt misschien onschuldig om dit te negeren maar … op dit moment krijgen de eerste bedrijven in de Benelux een brief met een schikkingsvoorstel. Meer daarover in een later blog.

Hoef je alleen een 3D model te maken of af en toe eens een SketchUp bestand te openen en op te meten, denk dan eens aan SketchUp Go. Daarin zitten bijna alle tekentools die ook in de Desktopversie zitten, maar je tekent in je browser door in te loggen op app.sketchup.com. Je hebt ook toegang tot het 3D Warehouse en bonus: je kunt er op de iPad ook 3D modellen mee maken en aanpassen! Probeer het maar eens, het gaat verrassend goed!

Ik denk dat uiteindelijk alle apps in de browser draaien, maar voor nu zijn de Desktopversies toch nog vaak functioneler en krachtiger.

Desktop of Browser

Wil je liever een programma op je computer installeren en daarin werken? Dan neem je SketchUp Pro. Dat heeft daarnaast ook veel andere voordelen.

Ten eerst installeert zich dan ook meteen LayOut. LayOut is een losse Desktop-applicatie waarin je van je 3D SketchUp model een 2D presentatie kunt maken. Je 2D presentatie blijft gelinkt met je 3D model, zodat als de één wijzigt, de ander meeverandert. Handig! Je kunt bovendien een schaal voor je tekening aangeven en er maten bij zetten. Je kunt meerdere pagina’s maken met op elke pagina eventueel meerdere aanzichten op je SketchUp model(len). Zo maak jij de mooiste documentatie van je ontwerp, in een handomdraai.

SketchUp LayOut

Ook kun je alleen aan SketchUp Pro allerlei extra functies toevoegen door het installeren van extensies (plugins). Dat doe je vanuit het Extension Warehouse. Daar zitten honderden tools in, van het maken van een stuklijst tot het maken van een fotorender, je kunt het zo gek nog niet bedenken of er is wel een extensie voor geschreven. En ze zijn vaak nog gratis ook, of in elk geval: goedkoop.

Meer

En wil je meer? Denk dan eens aan SketchUp Studio. In SketchUp Studio zit alles van SketchUp Pro, plus de render-extensie V-Ray en de Trimble Scan Essentials. Als je V-Ray alleen in SketchUp gebruikt, dan is SketchUp Studio al goedkoper dan SketchUp Pro en V-Ray los aanschaffen.

En je krijgt met SketchUp Studio ook de mogelijkheid om de puntenwolk van een 3D scan in SketchUp tot een 3D model te verwerken.

De verwachting is dat de functionaliteit van SketchUp Studio in de toekomst alleen maar zal uitbreiden terwijl de prijs klein blijft.

Dus?

Heel kort door de bocht zeggen wij bij Design8 altijd: Een Pro neemt SketchUp Pro.

Overweeg je SketchUp Studio, bedenk dan goed of je V-Ray en de Scan Essentials echt nodig hebt. Anders heeft het op dit moment geen meerwaarde.

Heb je al die poespas niet nodig en wil je gewoon 3D in je browser? Ook op de iPad? Neem dan SketchUp Go. SketchUp Go is ook een oplossing voor die collega die alleen af en toe even een 3D model moet openen, bekijken en opmeten.

En denk eraan: je kunt altijd tijdens je abonnementsperiode overstappen van SketchUp Go naar SketchUp Pro of Studio!

Overzicht

SketchUp Free SketchUp Go SketchUp Pro SketchUp Studio
Commercieel gebruik ✔️ ✔️ ✔️
Support ✔️ ✔️ ✔️
Web ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
3D Warehouse ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
iPad ✔️ ✔️ ✔️
Desktop ✔️ ✔️
LayOut ✔️ ✔️
Extension Warehouse ✔️ ✔️
PreDesign ✔️ ✔️
V-Ray ✔️
Scan Essentials ✔️


 
Tuinontwerp met SketchUp: Lizzy Heylen deelt haar ervaring

Tuinontwerp met SketchUp: Lizzy Heylen deelt haar ervaring

Lizzy Heylen is een Belgische tuinarchitect die over zichzelf zegt: ”Er bestaan geen standaard mensen, dus maak ik geen standaard tuinen.” Ze publiceerde het boek '20 x een tuinontwerp: teken je eigen tuin met SketchUp', waarin ze mensen met haar ruime ervaring helpt om met SketchUp zelf hun droomtuin te realiseren.

Lizzy Heylen werkte in het begin van haar carrière bij diverse ingenieursbureaus. Met de ervaring die ze daar opdeed startte ze in 2009 met succes een eigen tuinontwerpbureau.

De eerste ervaring met SketchUp

Lizzy kwam al vroeg in aanraking met SketchUp en denkt zelf dat ze er vanaf de eerste versie bij was. “Het ‘probleem’ met SketchUp is”, zo legt ze uit, “dat het zo gebruiksvriendelijk is, dat het onmiddellijk een onderdeel van je werkomgeving wordt. Je hebt in deze software niet echt veel inwerktijd nodig, dus je vergeet op dat vlak dan wel die mijlpaal.”

“SketchUp is alleszins zeker een meerwaarde en een belangrijke inzet in vele projecten. De vraag wordt alleen maar veel groter. Zodra SketchUp op de werkvloer terecht komt, wordt het zeer dikwijls gebruikt. Bestanden worden ook volop uitgewisseld. In België is het softwareprogramma op heel wat kantoren net zo ingeburgerd als AutoCad.”

Andere ontwerpsoftware

Bovenop SketchUp gebruikt ze ook AutoCad. Dit is zowel de standaard AutoCad als een Civil 3D Metric / Civil 3D Imperial.

Lizzy vertelt: ”Waar ik zelf flink van sta te kijken, is dat SketchUp en Autodesk / AutoCad (Civil 3D) dezelfde resultaten geven bij berekeningen. Ik had zelf het idee dat een AutoCad eigenlijk de standaard was om goed resultaat te geven qua berekeningen. SketchUp is net zo goed. Zeer opmerkelijk!"

"Alleszins: eerst wordt SketchUp ingezet, daarna volgt AutoCad/AutoDesk. PhotoShop wordt minder gebruikt om eventueel een SketchUp ontwerp verder te verfraaien. Doorgaans geeft SketchUp zelf de geweldige beelden die men wil. Hiervoor combineer ik SketchUp wel met Enscape.”


3D Visualisatie van een terras gemaakt met SketchUp en Enscape

 

Krachtige tool

Lizzy legt uit waarom SketchUp een belangrijke tool voor haar is: ”Het is bijzonder makkelijk om wijzigingen te maken die meteen zichtbaar zijn. Je kan dit ook ter plekke bij de klant met een laptop doen. SketchUp vertraagt de PC niet of beperkt. Er bestaat nogal wat software die je PC veranderen in een oude rammelbak. Je kent het wel: een computer die staat te zuchten, steunen en kreunen. Maar met SketchUp heb je dat niet, wat de software (het gebruik) gelijk betrouwbaar maakt.”

“Wat ook interessant is aan SketchUp, is dat de eerste voorstelling dikwijls telt. Soms dien je vooraf de toekenning van een project alvast een eerste insteek te geven en dan is SketchUp eigenlijk wel effectief de standaard die gebruikt wordt. De beelden die je dan maakt en het verdere ontwerp via bijvoorbeeld een Civil3D wijken wel eens af. Klanten vragen doorgaans in een latere fase sowieso nog naar aangepaste visualisaties die dan eventueel worden gebruikt ter promotie van het project. De kracht van SketchUp zit dus zowel bij de aanvang als het einde van een project.”

Van idee naar presentatie

Lizzy neemt ons mee in haar werkproces. Ze licht toe welke stappen ze doorloopt en welke software ze daarvoor gebruikt.

“De eerste stap is sowieso het uitwerken van de bestaande toestand (opmeting terrein) in SketchUp en de koppeling op de Geolocation + Show Terrain. Dat gaat erg vlot."

"De tweede stap is effectief visualiseren via SketchUp en als het kan doe ik dat samen met de klant. Doordat het werken met deze software erg gemakkelijk is, kom je door samen te werken sneller tot resultaat."


Presentatiedocument gemaakt met LayOut

"De derde stap is eigenlijk de goedkeuring van de visualisatie door de klant, waarna een SketchUp model richting AutoCad gaat om het verder uit te werken. AutoCad wordt dikwijls gevraagd om technische tekeningen aan te leveren. Beplantingsplannen of vegetatiewijzigingen, verhardingen en terreinwerken worden via dit pakket verder uitgewerkt omdat ze toch ook dikwijls in het omgevingsloket moeten worden ingediend voor de bouwaanvraag."

"De vierde stap is meestal een update van de visualisatie en het SketchUp model. De eigen ervaring is dat SketchUp-modellen genegeerd worden. Bestanden worden vaak door kantoren uitgewisseld en het heeft veel weg van een hebbeding. Ieder kantoor heeft ook zijn eigen manier van presentatie, arceerpatronen, blocks en dergelijke. Daar wordt wel vrij sterk naar gegrepen en vooral naar gekeken. Ik denk dat iedereen met veel bewondering naar elkaars visualisatie zit te kijken.”


3D Visualisatie van een groen straatbeeld

Particulier vs. Zakelijk

Lizzy vertelt ook wat het verschil is tussen particuliere en zakelijke opdrachtgevers: “Sommige professionele klanten kunnen wel erg veeleisend zijn wat betreft vormgeving met veel regels wat betreft layer structuren en het gebruik van hun eigen huisstijlen. Die lijn van visualisatie trek je vrij snel door naar het particuliere werk. Particulieren vrezen dan soms voor de kostprijs. Als je ‘een monster’ van een SketchUp ontwerp wil neerzetten, heb je inderdaad er toch wel wat werk aan."

"Voor een particulier is een extreem gedetailleerde weergave niet aan de orde. Een strikte layerstructuur is bij een particuliere klant niet noodzakelijk. Op dat vlak zit er bij vooral de complexe projecten toch wel wat verschil. Bij moeilijke opdrachten zal de zakelijke klant toch die kostprijs voor een omvangrijke visualisering / 3D ontwerp maken. Particulieren gaan daar niet in mee en dus blijft de weergave eenvoudiger."

"Het blijft toch wel het doel om snel van concept naar voorontwerp naar ontwerp te gaan. SketchUp is daar toch wel een standaard in en als dit nog niet voor de volle 100% zo zou zijn, gaat het niet lang meer duren. Althans, in België gaat SketchUp de standaard vrijwel zeker worden. Geen idee hoe het in Nederland zit.”

Favoriete tools

Lizzy deelt met ons wat haar veelgebruikte en favoriete tools binnen SketchUp zijn.

 • Favoriet en veel gebruikt: Geolocation en Show Terrain
 • Ook favoriet: vrijwel onmiddellijk de overstap op Position Camera en Show Shadows om effectief zowat het ganse ontwerp op te bouwen
 • Omdat je met reliëf en terrein zit, wordt Sandbox ook vaak gebruikt. Dit is handig bij bijvoorbeeld buffer- en infiltratievoorzieningen en vijvers.
 • Een mindere favoriet zit in het favoriete aandeel: Look Around via Camera. De reden is de samenwerking met Enscape. Via Enscape gebeurt dit net iets anders dan bij SketchUp en ik vergeet dit wel eens in alle drukte. Deze mindere favoriet is dus in feite mijn eigen schuld.
 • Ook iets minder favoriet is bij Enscape het gebruik van de Asset Library. Er is een verschil tussen het gebruik hierin rechtstreeks in Enscape versus SketchUp. Vrij dikwijls zitten er ook verkeerssituaties in de visualisering. De auto’s in de Asset Library hebben geen chauffeurs zodat het net zelfrijdende wagens zijn. Dat is soms wel eens vervelend omdat je ook parkings moet betrekken en dan zie je het verschil tussen parking versus rijweg niet of moeilijk. Je kan natuurlijk wel zelf nog een mannetje of vrouwtje achter het stuur zetten.

SketchUp is vrij grenzeloos: blijf vooral trouw aan jezelf en geniet van de vele mooie dingen die je via deze weg zal tegenkomen.

Heb je nog tips/tricks voor beginnende tuinontwerpers wat betreft het gebruik van SketchUp?

 • Hoe sneller je met SketchUp start, hoe beter.
 • Geolocation is interessant om te gebruiken om de schaduwwerking goed in beeld te brengen. Test bijvoorbeeld de schaduwwerking op de zonnepanelen om geen opbrengstderving in de hand te werken. Geolocation is ook interessant om het van een terrein te leren kennen. Het reliëf kan een groot verschil maken waar je nu die ene boom wil neergooien! Met Geolocation heb je ook gelijk de (bij)gebouwen uit de omgeving in het vizier die eventueel een storende werking op jouw tuinontwerp hebben.
 • Gebruik Enscape om een lamp op je ontwerp te zetten: je ziet meteen hoe je de tuin ‘s nachts kan verlichten.
 • Zet een eigen stijl neer waarbij je jezelf goed bij voelt. Kijk ook naar anderen, pas jouw stijl eventueel aan en groei met het pakket mee. Wel opletten: doorgroeien in je eigen stijl is voor (toekomstige) klanten wel eens teleurstellend.
 • Die eerste paar lijnen die je zet, zijn dikwijls al genoeg om een ganse onderneming rond te starten. Het kijken naar andere visualiseringen moet je misschien toch vooral als leuk voor jezelf ervaren. Als je start met anderen te kopiëren, wijk je vaak te sterk af van datgene je ooit groot genoeg hebt gemaakt om de onderneming te starten en te houden.

 • Het initiële ontwerp vs. de werkelijkheid


Van timmerman tot 3D-ontwerper

Van timmerman tot 3D-ontwerper

Het verhaal van Peter Mohnen

Tekst: Paul van Vugt Fotografie en afbeeldingen: Peter Mohnen

In 2018 kreeg timmerman en meubelmaker Peter Mohnen het vervelende bericht dat hij voor 80% was afgekeurd. Hij wilde niet aan de zijlijn van de samenleving staan en besloot een opleiding tot 3D-tekenaar te volgen. Inmiddels komen de eerste Volvo’s uit zijn digitale pen rollen.

Op zoek naar passend werk

Het viel Mohnen rauw op zijn dak toen een combinatie van klachten er voor zorgden dat hij geen deel meer kon uitmaken van het arbeidsproces. Hij bleef gelukkig positief en ging met de hulp van het UWV op zoek naar passend werk. Helaas werd hij vaak afgerekend op zijn medische geschiedenis.

Al jaren voordat hij afgekeurd werd had Mohnen zichzelf 3D-tekenen op de computer geleerd. Vanuit die interesse had hij het programma SketchUp aangeschaft en het zich eigen gemaakt. Met behulp van het UWV kon hij een officiële opleiding SketchUp volgen. Tijdens de opleiding bleek dat hij zo goed uit de voeten kon met SketchUp dat hij zich mocht kwalificeren als officieel SketchUp trainer.

Na deze opleiding besloot hij voor zichzelf te starten met behoud van uitkering en kreeg hij van het UWV een jaar de tijd om zich te bewijzen of zijn bedrijf levensvatbaar was.

Hotelkamers

Gelukkig kon hij al snel bij Sutherland Design als freelancer aan de slag. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het ontwerpen van hotelkamers en horecagelegenheden voor grotere hotelorganisaties. Eén van Mohnen’s creaties werd hier als basiskamer voor een grote keten gekozen, een persoonlijk hoogtepunt.

Passie voor V70 Classic

Op dit moment krijgt de getalenteerde 3D-tekenaar met regelmaat kleinere opdrachten uit de vriendenkring. Naast zijn SketchUp werk begeeft hij zich op het automotive-pad, met een speciale passie voor de V70 Classic. Helaas is er geen goede 3D-basistekening van deze Volvo voorhanden om te kunnen bewerken in SketchUp. Daarom koos Mohnen voor een goed alternatief; de 850. Deze heeft hij opgetuigd in een versie zoals deze op zijn verlanglijstje staat.


De Pantry: van eerste schets tot volwaardig project

De Pantry: van eerste schets tot volwaardig project

Goede ideeën komen niet zelden midden in de nacht opzetten. Zo ook bij Lukas Lagerweij, die van origine gespecialiseerd is in industrieel ontwerp en 3D visualisatie. Tijdens een gezellige avond met vrienden kregen zij ineens het idee voor de Pantry: een onbemande streekwinkel op locaties waar weinig tot geen mogelijkheden zijn om dagelijkse boodschappen te doen.

Aangezien het idee nog vers in zijn geheugen zat en hij de volgende ochtend de details misschien al vergeten was, ging Lukas bij thuiskomst direct in SketchUp aan de slag. Tussen 2 en 3 uur ‘s nachts creëerde hij zijn eerste moodboard voor de Pantry, zodat hij met een gerust gevoel naar bed kon gaan. De volgende ochtend bleek het dus een vruchtbare avond te zijn geweest en kon het concept verder uitgewerkt worden.

 


Eerste moodboard gecreëerd in SketchUp tussen 2 en 3 uur ‘s nachts

 

“Als je midden in de nacht ineens een goed idee krijgt, is SketchUp echt je beste vriend. Je kan er direct je ideeën in 3D mee uitwerken, zodat je je spontane ingevingen direct vastlegt en het de volgende ochtend niet weggezakt is. Zo kun je met een leeg hoofd gaan slapen en lig je niet te malen over ideeën die je de volgende dag op papier wilt zetten.”, aldus Lagerweij.

Met een printje van het moodboard onder de snelbinder ging hij vervolgens langs een aantal mensen voor wie de Pantry een goed concept zou kunnen zijn. “Je legt dan kort en bondig het idee uit. Aan de hand van het plaatje denken mensen met je mee en kunnen er direct stappen gemaakt worden in de uitwerking van het verdere concept. Zo’n praatplaatje maakt dus iets wat zich nog in een vroeg stadium bevindt toch al een stuk concreter en enthousiasmeert de betrokken partijen enorm.” vervolgt hij.

Ondanks dat er tussen het initiële idee en de uitwerken van de productie en de vergunningsaanvraag een paar maanden zat, kon er toch al snel begonnen worden met bouwen. “Ook in die fase waren SketchUp en met name LayOut heel belangrijk voor mij. Met SketchUp visualiseer ik namelijk het concept snel en toch gedetailleerd in 3D. En met LayOut werk je heel snel de werk- en detailtekeningen uit, die je weer kan inzetten bij een vergunningsaanvraag. En we gebruikten die tekeningen ook bij de bouw van de pantry.”, legt hij uit.

 


Gedetailleerde aanzichttekeningen van de Pantry gecreëerd in LayOut

 

Van idee tot het daadwerkelijke eindproduct: het eerste schetsje in SketchUp evolueerde tot een volwaardig project. Een andere visualisatietool die hij veelvuldig bij het project inzette, is Twinmotion. “Twinmotion is een 3D rendertool die eigenlijk direct feedback geeft op je ontwerpbeslissingen. Het werkt met hetzelfde gebruiksgemak als SketchUp en je hebt er in zeer korte tijd fotorealistische beelden en animaties mee gecreëerd. Zo zien betrokken partijen die wat minder affiniteit hebben met 2D tekeningen en schetsen ook direct wat je voor ogen hebt met je concept. Je laat het concept in de natuurlijke omgeving zien, dus hoe het er daadwerkelijk uit komt te zien. Het geeft direct een helder beeld van de werkelijkheid en hoe het gebouwd wordt. Zo laat je omwonenden en belanghebbenden kennismaken met het concept. De fotorealistische presentatie heeft ook een een hoge wow-factor, waardoor het sneller overtuigt!”, legt Lukas de voordelen van een 3D rendertool uit.

 


Fotorealistische weergave van de Pantry in de daadwerkelijke omgeving

 

“In Twinmotion komen je ideeën ook echt tot leven. Doordat je met fotorealistische materialen en belichting kunt werken, zag je eigenlijk direct hoe de Pantry er straks in het echt uit zou komen te zien. Zo kan ik dus ook zelf heel snel ontwerpbeslissingen maken, omdat ik direct feedback krijg op materiaal- en belichtingskeuzes.”, vervolgt Lagerweij zijn relaas over Twinmotion.

 


Enkele fotorealistische renders uit Twinmotion van zowel interieur als exterieur

 

Bij het bouwen van de pantry is gekozen om - net als de producten die er straks verkocht worden - zoveel mogelijk het materiaal uit de regio te halen. “Zo hebben we het hout via de Wilpsche Stoomhoutzagerij en de aluminium puien via Aarnink uit Deventer. Het geheel heeft een natuurlijke en rustige uitstraling. Hierdoor past het eigenlijk perfect in een landelijke omgeving en springt het niet teveel in het oog. Het kleurrijke tafereel wat zich achter de glazen pui afspeelt, zou dan voldoende aandacht moeten trekken om mensen de Pantry in te lokken.”, legt Lagerweij de uiteindelijke materiaalkeuzes uit.

 


De eerste Pantry gebouwd aan de Rijkstraatweg te Wilp

 

Op 24 oktober 2021 was met de officiële opening in Wilp de eerste Pantry een feit. Hopelijk gaan er meer Pantry’s in de toekomst volgen. Zoals bijvoorbeeld op het station Ede-Wageningen, waar inmiddels al een aanvraag voor is ingediend.

 

 

“Als je midden in de nacht ineens een goed idee krijgt, is SketchUp echt je beste vriend.”
Lukas Lagerweij - Pantry Nederland

 

Pantry Nederland
Rijksstraatweg 41a in Wilp

T +31(0)6 27 25 68 44
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
W www.pantry.nl


Maak kennis met SketchUp for iPad

SketchUp for iPad: Creatief onderweg

SketchUp for iPad is de nieuwe, veelzijdige manier om 3D modellen te creëren, te bewerken en te bekijken, ongeacht of u op een bouwplaats, onderweg of op kantoor bent. Met ondersteuning voor Apple Pencil, multi-touch gebaren, muis en toetsenbord, benut u de kracht van 3D op uw manier.

Teken, veeg en klik snel om je creatieve visie vorm te geven.

Al overtuigd van de voordelen van SketchUp for iPad? Download uw versie gratis als u een actieve abonnee bent, of probeer het gratis uit.

Ervaar SketchUp op een nieuwe manier

Om de lastigste ontwerpproblemen op te lossen, is het juiste gereedschap nodig. Dit is waarom SketchUp en iPad het perfecte (ontwerp)paar zijn:

 • Werk onderweg, of u nu on- of offline werkt;
 • Creëer in 3D met het gemak van handmatig tekenen zonder in te hoeven inleveren op precisie met de Apple Pencil;
 • Overal toegang tot projecten dankzij de bewegingsvrijheid van iPad;
 • En deel onderweg creaties via AirDrop, sms, e-mail of synchroniseer bestanden met uw favoriete opslagapp.

SketchUp for iPad heeft alle basisfuncties in huis en een aantal oude bekenden die u vast graag terugziet - Entity Info, Shadows, Styles, Materials, Add Location, Tags, Scenes, Image export, Animation export en niet te vergeten toegang tot 3D Warehouse...en nog veel meer. Tenslotte is dit de oude vertrouwde SketchUp, maar dan op een iPad.

Bovendien bevat deze compleet nieuwe interface robuuste, intuïtieve modelleermogelijkheden die speciaal voor de iPad zijn ontwikkeld 🔥. SketchUp for iPad biedt de professionele functies die u nodig heeft met de gewenste gebruiksvriendelijkheid.

De highlights:

Auto Shape: Met deze nieuwe functie voor machinaal leren transformeert u krabbels in een oogwenk in 3D-vormen. Nog beter is dat u Live Components binnenhaalt: parametrisch configureerbare objecten die zichzelf in real-time hertekenen. Wat een tijdsbesparing!

Markup mode: Bewerkt u graag ontwerpen met een rode pen? Nou, daar is een mooie oplossing voor! Met behulp van de Apple Pencil maaktu met diverse stijlen, kleuren en streken aantekeningen en schetsen over 3D-modellen. Als u klaar bent om die rode lijnen om te zetten in concrete ontwerpen, gebruikt u de Apple Pencil om snel in 3D te itereren.

AR-weergave: Beleef uw projecten in de context van de realiteit met de krachtige augmented reality-weergavemogelijkheden van iPad. In AR doorloopt u vooraf opgeslagen scènes en verkent u uw model op een zeer intense 1:1-schaal.

Teken op uw manier: Creëer in 3D met Apple Pencil, muis en toetsenbord, of multi-touch gestures. Net wat voor u het beste werkt!

Foto-textuur toevoegen: Haal inspiratie uit de echte wereld in uw projecten met behulp van de geïntegreerde camera van uw iPad. Neem een foto en pas die als textuur toe op elk oppervlak in uw model. Simpel.

Altijd verbonden: Trimble's cloud-based projectmanagement oplossing, Trimble Connect, is nu binnen handbereik. Met Trimble Connect werkt u op het door u gewenste apparaat - van SketchUp Pro, SketchUp for iPad, tot SketchUp for Web. U beschikt zo altijd over het meest recente bestand, zodat u altijd paraat staat wanneer het werk u roept.

Trimble Connect

Cross-app functionaliteit: SketchUp for iPad werkt ook prima samen met andere apps. Met de USDz export mogelijkheid, creëert u in 3D in SketchUp for iPad en tekent of schildert u daarna in diverse andere apps, zoals Procreate en Morpholio Trace.

Werp een blik op SketchUp for iPad

SketchUp for iPad in de praktijk

SketchUp ontwikkelaar Trimble denkt dat schetsen op een iPad een game-changer gaat worden voor diverse workflows en wilde daarom graag input ontvangen van diverse SketchUp for iPad beta gebruikers. De gelukkige beta-testers waren enthousiast over alle functionaliteiten, van het verkennen van ontwerpen op een bouwplaats tot het snel kunnen vastleggen van concepten in een vroeg stadium. Andere noemenswaardige punten zijn het gemakkelijk beoordelen en labelen van ontwerpen van teamleden, het bestuderen van de ontwerpdetails en het verminderen van de tijd die nodig is om van RFI tot een on-site oplossing te komen.

"Wij gebruiken SketchUp om al onze architectuurprojecten te ontwerpen. We nemen onze modellen zelfs mee de bouwplaats op om de aannemers te helpen tijdens de constructie. Met SketchUp for iPad heb ik nu veel meer weergavemogelijkheden die ik nodig heb wanneer ik naar een bouwplaats ga. Ik kan inzoomen op specifieke secties en nauwkeuriger metingen verrichten met de Apple Pencil. Het helpt me om efficiënter te communiceren met onze aannemers. Zij vinden het prettiger om het model op een iPad te zien dan op papier, omdat het gedetailleerder is. Ik vind SketchUp for iPad fijn omdat het net een digitaal stuk papier is; het is zoveel flexibeler dan je laptop meenemen op de bouwplaats."

Guy Wydouw, Architect en SketchUp extension developer van architectuurburo wydouw bvba

Toegang krijgen tot SketchUp for iPad

Goed nieuws. SketchUp for iPad is beschikbaar voor iedereen met een betaalde subscription. Inderdaad, u leest het goed: Go, Pro, Studio, Educatie, en Non-Profit abonnees kunnen vandaag nog aan de slag met het creëren van SketchUp modellen op een iPad!

Al een actieve subscription?

Nog geen SketchUp subscription?

 1. Download de app in de App Store
 2. Login met uw huidige Trimble ID
 1. Vraag een 30-daagse proefversie van SketchUp aan *
 2. Download de app in de App Store
 3. Login met het Trimble ID dat u bij stap 1 heeft aangemaakt

* Let op! Via de App Store krijgt u slechts een 7-daagse proefversie welke automatisch wordt omgezet in een abonnement. Vraag uw vrijblijvende proefversie daarom altijd aan via deze aanbevolen weg!

Aan de slag

Als u eenmaal in de app bent, kijk dan eens naar de 'Learn' tab aan de linkerkant van het startscherm. SketchUp heeft in-app tutorials ontwikkeld om u snel op weg te helpen. Of u nog maar net begonnen bent, of al een tijdje met SketchUp werkt, u krijgt gegarandeerd een paar handige iPad modelleertips.

Aanschaffen

Overtuigd van SketchUp for iPad? Koop dan SketchUp bij een van onze resellers.

Laat nu uw creativiteit de vrije loop en neem uw iPad mee op SketchUp ontdekkingsreis, geniet van de in-app tutorials en deel met de community hoe dit nieuwe product uw workflow beïnvloedt.

Nieuwsbrief

Vul op deze pagina uw gegevens in en blijf op de
hoogte van al het nieuws rond SketchUp Pro.

Contact

Uw SketchUp Pro importeur:

Design8 bv
Edisonstraat 24 | 4004 JL TIEL, Nederland

T +31 (0)344 577 884
W www.design8.eu
E info@design8.eu