fbpx
Jong geleerd is oud gedaan: SketchUp op de basisschool

Jong geleerd is oud gedaan: SketchUp op de basisschool

Dat SketchUp heel veelzijdige software is hoeven we eigenlijk niet meer uit te leggen. Steeds meer professionals weten hun weg te vinden in SketchUp en ook in het voortgezet en beroepsonderwijs werken meer leerlingen met SketchUp. Maar er zijn niet veel basisschoolkinderen die met SketchUp werken. Daarom is het zo bijzonder dat we een heel jonge SketchUp gebruiker mochten interviewen. We spraken met Sora die heel erg enthousiast is over SketchUp. Sora zit in groep 8 en werkt als verrijking van de reguliere lesstof veelvuldig met SketchUp. Hij geniet hier enorm van.

Hallo Sora, wat leuk dat je zo enthousiast bent over SketchUp! Willen je graag een paar vragen stellen. Kan je allereerst wat over jezelf vertellen?

“Ik heet Sora en ik ben 11 jaar. Ik ben goed in gamen en zit op voetbal. Mijn zus is 16 jaar en samen met mijn vader en moeder wonen we in Gorinchem. En ik zit in groep 8.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met SketchUp? Dat is best bijzonder voor iemand die nog op de basisschool zit.

“Soms mag ik op school wat anders doen, zoals wiskunde of verrijking. Ook werk ik vaak met Languagenut, dan leer ik Duits. Of Scratch, daarmee maak ik een game die de klas kan testen. Ik vind school niet zo leuk. Eerst ging het ook niet zo goed, maar nu gaat het veel beter en heb ik elke dag tijd over. Dus daarom zoeken we dingen om mijn schooldag leuker te maken. Dan zijn de saaie opdrachten wat minder erg om te doen.

Ik houd van villa’s tekenen en ik kan makkelijk een 3D tekening maken. Dus toen dacht mijn moeder dat ik SketchUp wel leuk zou vinden. De juf vond het goed. Toen had ik wel zin in school gekregen.”

Hoe heb je jezelf SketchUp geleerd? Kijk je bijvoorbeeld ook Tutorials? En heb je dan favorieten?

"Eerst had mijn moeder het even voorgedaan, toen snapte ik het wel. Ik wist gelijk wat ik wilde maken. Dan probeerde ik welke tools ik daarvoor nodig had. Om een bol te maken heb ik op YouTube gekeken. Ik keek naar TheSketchUpEssentials. Ken je hem? Wil je hem de groeten doen? Ook zag ik daar hoe je ramen kon maken op een mooiere manier. Ik begon met een villa. Ik wist al hoe het moest worden en in SketchUp kan ik dat dan makkelijker maken dan bij een tekening. Ik begon met een pilaar, daarna het dak en toen de muren met ramen.

In de Plusklas mochten we een dierentuin opnieuw indelen. Daar moesten we een tekening van maken. Maar ik zei dat het ook in SketchUp kon. Ik heb het toen laten zien aan iedereen. En ik kon dan uitleggen hoe de andere kinderen een account konden aanmaken en hoe ze het moesten doen. Ze waren er niet zo goed in."

Wat is je favoriete SketchUp Tool? En kan je ook uitleggen waarom dat je favoriet is? En welke is je minst favoriete?

"Mijn favoriet is de tool om vierkanten en rechthoeken te maken en de functie waarmee je een blok breder kan slepen (push / pull, red.). Want dan kan ik de details mooier en rechter maken. In de desktop versie vind ik de landschapstool cool. Dat is wel moeilijk. Op school kan ik daar niet mee werken, want daar heb ik alleen een Chromebook. Maar dan doe ik dat thuis. Het Warehouse is ook heel handig. Want dan hoeft je niet alles zelf te maken. Dat zou veel tijd kosten. Het gummetje is soms irritant, want als ik een plant of lijn wil weghalen verdwijnt er soms een hele muur."

Van je moeder begrijp ik dat je architect wil worden. Wat gaaf! Heb je ook al een idee wat voor een soort gebouwen je zou willen ontwerpen?

"Toen ik kleiner was maakte ik wel eens gebouwen en tempels met Kapla en Lego. Of dan maakte ik een stad van papier en plakband. Maar op de computer vind ik het nog leuker.

Ik wil graag villa’s maken. Dat vind ik het leukste. Want die zijn groot en mooi. Ik hou van een strak ontwerp. Ik wil ook wel een villa voor mijzelf ontwerpen. Het moet een mooi formaat zijn, niet te groot en niet te klein. Met een zwembad, een ondergrondse garage, grote planten en veel gras er omheen. En 2 of 3 verdiepingen, witte muren en grote ramen. En een plekje voor een puppy. Op school ben ik ook bezig om het schoolgebouw na te maken. Ik heb daarvoor al foto’s gemaakt en goed gekeken hoe het eruit ziet."

Heb je ook al eens iets ontworpen dat echt gebouwd is? Of heb je plannen om iets te ontwerpen voor bijvoorbeeld thuis?

"Dat heb ik nog niet gedaan in SketchUp. Op de open dag van het Fortes Lyceum hadden ze een 3D printer. Daarmee hebben ze mijn naam geprint. Straks wil ik Technasium doen. Ik kan in SketchUp misschien een huis maken of een Minecraft-poppetje. Of een standaard voor de bril en telefoon van mijn moeder. Dat heb ik nu van Lego gemaakt."

Je bent nu aan de slag met SketchUp, maar zijn er ook andere programma’s waar je graag mee wil leren werken?

"Ik vind Scratch wel leuk maar ik wil eigenlijk een professionele game ontwerpen. En ook wil ik wel video’s editen. Die kan ik dan op YouTube zetten. Ik kan dan bijvoorbeeld video’s maken over SketchUp of over gamen."

 

Nieuwsgierig geworden over de mogelijkheden van SketchUp in het onderwijs?

Bekijk dan onze educatieve pagina voor alle educatieve oplossingen.

 


Nieuwsbrief

Vul op deze pagina uw gegevens in en blijf op de
hoogte van al het nieuws rond SketchUp Pro.

Contact

Uw SketchUp Pro importeur:

Design8 bv
Edisonstraat 24 | 4004 JL TIEL, Nederland

T +31 (0)344 577 884
W www.design8.eu
E info@design8.eu