fbpx
Uitgebreid interieuradvies met SketchUp en Enscape

Uitgebreid interieuradvies met SketchUp en Enscape

Als tijdens haar opleiding ‘Styling, Interieur en Vormgeving’ maakte Marloes Mallens kennis met de veelzijdigheid van SketchUp. Inmiddels is ze haar eigen bedrijf MAR Interieurdesign gestart en zet ze SketchUp en Enscape in voor al haar ontwerpopdrachten voor zowel de particuliere als de zakelijke markt.

In 2017 startte Marloes haar opleiding ‘Styling, Interieur en Vormgeving’ aan het Nimeto te Utrecht. In die periode kwam ze voor het eerst in aanraking met SketchUp. “We kregen toen nog geen volledige lessen in SketchUp. Echter gebruikte ik het thuis al heel veel, omdat ik het graag wilde leren. Dit heeft mij toen erg goed geholpen in het presenteren van mijn ideeën tijdens opdrachten.”, aldus Marloes.

 

Woningkopers sneller overtuigd

Nog tijdens haar opleiding, in 2020, startte Marloes haar eigen interieurontwerpbureau MAR interieurdesign. Hierbij richt zij zich met name op de particuliere markt, maar biedt ze ook diensten aan voor de zakelijke markt. “Voor de zakelijke markt lever ik onder andere 3D visualisaties voor de verkoop. Voor veel mensen is het lastig om in te kunnen schatten wat er met een ruimte mogelijk is. Met behulp van een 3D indeling worden de mogelijkheden wel zichtbaar, zodat het nemen van een beslissing wat gemakkelijker kan worden gemaakt. Door een impressie van de ruimte te maken die volledig ingericht is maak je het voor de koper makkelijker om een beslissing te nemen. Dit kan dus resulteren in het sneller verkopen van appartementen en woningen. Naar mijn mening een waardevolle toevoeging in het verkoopproces.”, legt ze uit. “Daarnaast verzorg ik ook fotorealistische renderingen voor bedrijven die al een 3D model hebben. De klant levert dan een 3D SketchUp model aan en met Enscape maak ik hier dan een fotorealistische impressie van. Hierdoor tilt de ontwerper zijn presentatie naar een hoger niveau en heeft zijn klant direct een veel beter beeld van het uiteindelijke resultaat van het ontwerp.”

 

3D impressie van een ingerichte ruimte zorgt vaak voor een snellere verkoop

 

Een interieur dat 100% voldoet aan de wensen

Marloes’ grootste focus ligt echter op de particuliere markt. “Mensen met verbouw- of herinrichtingsplannen komen er zelf niet altijd uit of steeds op dezelfde indeling uit. Maar dat is zeker niet waar. Tijdens een eerste kennismakingsgesprek met de klant bespreken we samen de (verbouw-)plannen en wensen voor het nieuwe interieur. Op basis hiervan maak ik een moodboard dat als uitgangspunt dient voor de diverse indelingen. Daarnaast maak ik dan maximaal twee tot drie mogelijke indelingen van de ruimte(n) in 3D.”, vertelt Marloes over de eerste stappen van interieurontwerp.

 

Verschillende indelingsopties voor een ruimte

 

Vaak volgt er dan een feedbackronde waarin het moodboard en de indelingen besproken worden. “Zo kunnen we zien of we uiteindelijk op één lijn zitten en kunnen alle wijzigingen worden doorgegeven en verwerkt. Als we zeker zijn dat de plannen voor 100% aansluiten op de wensen van de klant, ga ik verder werken aan het eindontwerp en de uiteindelijke presentatie.”, vervolgt ze.

De volgende stap zijn de kleuren en materialen. Volgens Marloes is dit een heel belangrijk onderdeel: “Kleuren en materialen zijn namelijk erg sfeerbepalend voor een ruimte. Ik help de klant de beste combinatie uit te kiezen en vraag hiervan waar mogelijk de stalen aan. Zo kan de klant goed voorbereid op pad voor nieuwe meubels.”

 

Ontwerp van een stoere, maar rustige kinderkamer in Utrecht

 

De laatste stap is de presentatie van het definitieve ontwerp. “Hierbij lichten we nog de laatste punten toe, zodat daarna de realisatie kan beginnen. Na de presentatie krijgt de klant het interieuradvies met alle onderdelen op papier en digitaal. Ik deel dan de fotorealistische renders van de ruimte, zodat het plaatje compleet is en de klant een realistisch beeld heeft van zijn of haar toekomstige interieur.”, sluit ze haar uitleg af.

 

Software in het creatieve proces

Tijdens al haar ontwerpopdrachten maakt Marloes gebruik van zowel SketchUp als Enscape. Voor het verder uitwerken en finetunen van haar presentaties gebruikt ze pakketten uit de Creative Suite van Adobe, zoals InDesign, Photoshop en Illustrator. “Met SketchUp kan ik lezen en schrijven. Ik kan hierin vrij snel mijn ideeën uitwerken in een 3D ontwerp. Ik kan hierdoor zelfs samen met de klant ontwerpen. Bij de klant merk ik dat zij het erg fijn vinden om bijvoorbeeld hun indelingsopties in 3D te kunnen zien. Aangezien er ontzettend veel mogelijk is in SketchUp kan ik erg out of the box ontwerpen en kom ik telkens op nieuwe ideeën.”, licht ze toe. “Voor maattekeningen en plattegronden gebruik ik LayOut ook best veel. Dit is echt een waardevolle toevoeging aan de SketchUp Pro bundel en helpt mij enorm met het uitwerken van exacte 2D documentatie.”

 

Plattegronden uit LayOut op groot formaat print

 

Als het interieurontwerp definitief is, zet Marloes de renderoplossing Enscape in. Een tool die ze eigenlijk al veel eerder had willen ontdekken: “Voorheen werkte ik met Cinema 4D. Hiermee kon je mooie renders maken, maar dat nam ook veel tijd in beslag. Enscape is voor mij een goede renderoplossing, omdat ik hiermee mooie realistische beelden kan maken in een relatief korte tijd. De definitieve renders worden dan gepresenteerd in het boekwerk met alle onderdelen van het ontwerp.”

 

Ontwerp van een keuken uitgewerkt in SketchUp (boven) en gerenderd in Enscape (onder)

 

Momenteel zet ze Enscape alleen in voor het fotorealistisch renderen van afbeeldingen, maar wellicht dat ze haar diensten in de toekomst wel gaat uitbreiden. “Ik hoop in de toekomst een eigen kantoor te hebben en dan zou ik heel graag ook gebruik willen maken van de Virtual Reality mogelijkheden van Enscape. Hoe gaaf is het als de klant mijn ontwerpideeën direct in Virtual Reality zou kunnen bewonderen en evalueren? Dan is het net of je eigenlijk al in de nieuwe ruimte bent!”, sluit ze af.

 

 

“In SketchUp kan ik erg out of the box ontwerpen en kom ik telkens op nieuwe ideeën.”
Marloes Mallens - MAR Interieurdesign

 

MAR Interieurdesign
Houten, Utrecht

T +31(0)6 37 16 99 29
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
W www.mar-interieurdesign.nl

FacebookInstagramLinkedInPinterest


Nieuwsbrief

Vul op deze pagina uw gegevens in en blijf op de
hoogte van al het nieuws rond SketchUp Pro.

Contact

Uw SketchUp Pro importeur:

Design8 bv
Edisonstraat 24 | 4004 JL TIEL, Nederland

T +31 (0)344 577 884
W www.design8.eu
E info@design8.eu