• +31(0)344 577 884
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
PLAN34 gebruikt SketchUp en Twinmotion voor duidelijke communicatie over herinrichtingen

Ronald van Bommel richt zich met zijn bedrijf PLAN34 al bijna 10 jaar op het maken van krachtige 3D-visualisaties -en -animaties voor stedenbouwkundige en landschappelijke doeleinden en herinrichtingen van de openbare ruimte. Voor zijn werkzaamheden - het creëren van eenvoudige stills tot rijke 3D visualisaties van complete woonwijken - maakt hij veelvuldig gebruik van SketchUp Pro en het 3D visualisatiepakket Twinmotion. Zo ook bij de herinrichting van de Vestdijkhove en Van Vrieslandhove in Zoetermeer. In tijden van thuiswerken en anderhalve meter afstand zijn de gebruikelijke info-avonden voor bewoners even niet te organiseren. Toch is van Bommel middels deze 3D pakketten in staat gemeenten te ondersteunen door middel van een Teams- of Zoomoverleg of via een 3D animatie op het PLAN34 YouTube-kanaal bewoners of belanghebbenden voldoende in te lichten over de wijzigingen die in hun wijk gaan plaatsvinden.

Voor de werkzaamheden voor gemeenten werkt PLAN34 voornamelijk in de schets-/voorontwerpfase van de planvorming, omdat dit de plannen zijn waar bewoners en belanghebbenden in het participatieproject bij betrokken worden. Dit gebeurt in goed overleg met de (stedenbouwkundige en/of landschappelijke) ontwerpers van de gemeente. “De gemeente levert mij 2D-tekeningen aan met de opdracht er een realistische 3D visualisatie van te maken voor een duidelijke communicatie richting de bewoners.”, aldus van Bommel. “Daarbij maak ik vaak gebruik van hoge-resolutie luchtfoto’s en referentiebeelden, om de visualisatie exact met de werkelijke situatie over te laten komen. Voor de bebouwing eromheen maak ik veelvuldig gebruik van de website Nederland in 3D. Ik kan dan een gebied selecteren en deze downloaden voor het gebruik in mijn 3D visualisaties. Herkenbare elementen uit de wijk bouw ik dan vaak na op basis van foto’s of beelden uit StreetView (standaardfunctie in SketchUp: overtrekken van foto’s met perspectiefcorrectie, red.). Dit kan ook om iets simpels als bijvoorbeeld daklijnen gaan.”

Het in 3D uitwerken van de projecten gebeurt bij PLAN34 in SketchUp. Doordat PLAN34 voor het maken van de visualisaties en animaties werkt met Twinmotion, wordt het project opgebouwd uit meerdere SketchUp bestanden. Dit werkt over het algemeen sneller, want door het gebruik van veel objecten wordt SketchUp vaak wat langzamer. Door in SketchUp slim te werken, kan van Bommel hier dus prima uit de voeten met grote bestanden. Bovendien heeft hij nog een andere reden om bestanden op te splitsen: “Op basis van mijn 3D ontwerpen verschaf ik de ontwerper van de gemeente soms nog nieuwe inzichten, die in zijn of haar 2D ontwerp niet opgevallen waren. Tijdens het ontwerpproces worden in Twinmotion de onvolkomenheden namelijk zichtbaar. Door het project in SketchUp op te delen in verschillende bestanden, is het makkelijker om een bepaald onderdeel van de complete visualisatie in Twinmotion te vervangen. Zou dit één bestand betreffen, dan zou een gewenste aanpassing veel meer tijd kosten. Zo kan ik samen met de ontwerper het plan eigenlijk al vrij snel finetunen.”

Waar normaliter visualisatiebureaus de aankleding veelal in de visualisatie-/rendersoftware doen, doet PLAN34 dit voor een groot deel al in SketchUp. “Ten eerste natuurlijk omdat SketchUp gewoon heel snel en fijn tekent. Daarnaast werken gemeenten voor de ruimtelijke inrichting met handboeken. Hierin staan bijvoorbeeld de elementen beschreven die gebruikt moeten worden voor de herinrichting van een woonwijk. Vaak zijn elementen als lantaarns, bankjes en paaltjes afkomstig van een bepaalde leverancier of fabrikant. Dan vraag ik bij deze partij de 3D files hiervan op en importeer ik deze in SketchUp. Als deze er niet zijn maak ik ze zelf in 3D. Voor de bestrating gebruik ik dan vaak weer de texturen van Wienerberger. Alle materialen zijn hierbij exact op maat; een tegel van 30 bij 30 zal ook echt 30 bij 30 zijn. Het gebruik van de juiste objecten en materialen is de enige manier om de toekomstige situatie op een zo exact mogelijke manier weer te geven.”

“Doordat ik bij mijn visualisaties gebruik maak van herkenbare elementen, zoals de containers van de gemeente en ik de tuintjes van de woonhuizen al aankleed met bijvoorbeeld beplanting en een erfafscheiding, wordt het voor de bewoner direct een feest der herkenning. De herkenbare elementen zijn niet in de bibliotheek van mijn visualisatiesoftware Twinmotion aanwezig, dus die importeer ik dan vanuit SketchUp in Twinmotion. Voor elementen als vegetatie, auto’s en mensen gebruik ik de bibliotheek van Twinmotion. Die is daar uitgebreid genoeg voor. Ook geef ik de maker (Epic Games) regelmatig feedback over objecten die wat mij betreft toegevoegd mogen worden.”

Doordat het complete plan in 3D te ervaren is, krijgt de bewoner direct een goed beeld van de toekomstige situatie. Vragen als ‘Als ik hier sta en ik kijk die kant op, wat zie ik dan?‘, ‘Waar kan ik mijn auto parkeren?’, ‘Is er wel voldoende plaats om bijvoorbeeld de containers aan de straat te zetten?’ of ‘Hoeveel schaduw heb ik van die boom?’ worden hiermee direct beantwoord, omdat de modellen ook op de goede coördinaten liggen voor de juiste zonnestand. “Hierdoor volgen er eigenlijk ook maar weinig bezwaarprocedures, omdat mensen snappen wat ze van de herinrichting mogen verwachten. Alleen degenen die het er gewoon echt niet mee eens zijn, zullen dan nog bezwaar aantekenen.”

De bewoners worden bij dit soort herinrichtingen vaak door de gemeente uitgenodigd voor een info-avond, maar in de huidige Corona-tijd is dat voorlopig nog niet mogelijk. Van Bommel heeft hiervoor een prima alternatief: “Middels online vergaderdiensten als Zoom of Teams kunnen we de bewoners alsnog uitnodigen om het plan aan hen te presenteren. We geven dan een live presentatie en gebruiken Twinmotion om online door het plan heen te lopen. Zo kunnen we bij vragen ook direct op details inzoomen en onzekerheden bij de bewoners wegnemen.”

Daarnaast plaatst de gemeente vaak een video van het project op de gemeentelijk website. “In samenwerking met Rob Steltman AVMedia maakt PLAN34 informatiefilms voor op de PLAN34 YouTube pagina, die vaak een stap verder gaan. Doordat we de huidige situatie filmen, deze samenvoegen met de geanimeerde nieuwe plannen en voorzien van ingesproken teksten en ondertiteling, ontstaat er een duidelijke en complete voorstelling van de overgang van de oude naar de nieuwe situatie.”

Zoals van Bommel al eerder stelde, neemt dit heel veel onduidelijkheid en twijfel weg bij de bewoners van de wijk. “De bewoners van de wijk krijgen altijd eerst de mogelijkheid op de plannen te reageren, alvorens de plannen aan het grotere publiek gepresenteerd worden.”

Duidelijke communicatie over plannen begint dus met een goede visuele presentatie, waarin de plannen voor de openbare ruimte tot leven komen. Doordat PLAN34 al jaren met SketchUp en inmiddels ook al enkele jaren met Twinmotion werkt, zijn de visualisaties vaak snel geleverd: “Ik kan snel met SketchUp Pro werken en mensen die geïnteresseerd zijn in 3D hebben er altijd wel een keer mee gewerkt, zodat het uitwisselen makkelijk gaat. Zeker ook omdat het veel wordt gebruikt bij gemeenten, waar medewerkers het vaak gebruiken om er kleine dingen in uit te werken.” Ook over Twinmotion is Ronald van Bommel goed te spreken: “Twinmotion werkt onder andere met SketchUp-, ArchiCAD- en Revit-bestanden en is daardoor breed inzetbaar. Dat is iets wat bij mijn werk zeker een pré is. Daarnaast bevat het veel dingen die erg handig zijn voor mij. Zo is het makkelijk om er karakters in te zetten en biedt het programma de mogelijkheid om realistisch weersomstandigheden mee te nemen in de visualisatie, waarbij zowel dagelijkse invloeden zoals neerslag en bewolking als seizoensinvloeden worden weergegeven.” Door de uitstekende uitwisselbaarheid tussen SketchUp en Twinmotion en het gebruiksgemak van beide pakketten, kan PLAN34 soms zelfs al binnen anderhalve dag een complete visualisatie maken. “Zo kan ik ook voor partijen met een wat kleiner budget toch mooie, rijke visualisaties maken.”, sluit Van Bommel af.

Over PLAN34

PLAN34 is gespecialiseerd in het vervaardigen van 3D visualisaties en animaties voor de openbare ruimte in combinatie met stedenbouwkundige-, landschappelijke- en infrastructurele projecten. Wij maken gebruik van de nieuwste technieken om uw plannen om te zetten in een realistische 3D weergave, van stills tot complete modellen waar je doorheen kunt lopen, zelfs in combinatie met een VR bril. Jarenlange ervaring bij ontwerpbureaus en gemeenten maakt PLAN34 tot de ideale partner, die meedenkt vanaf de eerste schets tot het uiteindelijke ontwerp in 3D. Voorbeelden van projecten vindt u op de website van PLAN34 en op de Facebookpagina van PLAN34.

Voor meer informatie:
Website: www.plan34.nl
Facebook: www.facebook.com/PLAN34.2D3D
LinkedIn: www.linkedin.com/company/plan34/
Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: +31(0)650267080


 
Een Piet Hein Eek vogelhuisje à la Mondriaan in uw eigen tuin

In het NRC van 24 juni 2020 jl. viel ons oog op het ​volgende artikel​, waarin ontwerper Piet Hein Eek een ontwerp van een Mondriaan-achtig vogelhuisje deelt met de lezers. Zelf eenvoudig te maken en monteren, omdat netjes werken niet per se hoeft volgens de ontwerper. Wij hebben voor u het vogelhuisje alvast in SketchUp en LayOut uitgewerkt, zodat u snel aan de slag kunt en uw kunstwerk kunt delen met ​Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.​ voor een publicatie op nrc.nl half juli 2020.

Handig overzichtsdocument om direct aan de slag te kunnen - gecreëerd in LayOut

Benodigdheden

 • Houten plank van minimaal 135cm lang bij 10cm breed
 • Afkortzaag
 • Spijkers / Schroeven
 • Hamer / Schroevendraaier

Stappenplan

 1. Download hier het SketchUp 3D bestand
 2. Download hier de LayOut werktekening en print deze uit
 3. Download eventueel hier uw stuklijst
 4. Zaag vervolgens de plank in 6 stukken (zie werktekening)
 5. Zaag 1 stuk schuin af en maak daar een invliegopening in:
  • 28 millimeter voor pimpelmezen
  • 32 millimeter voor koolmezen
  • 40 millimeter voor mussen
 6. Gebruik het andere schuin afgezaagde stuk voor de achterkant *
 7. Zet het huisje met spijkers of schroeven in elkaar

* Let op: Het nestkastje moet één keer per jaar in de herfst open voor een schoonmaakbeurt met heet water. Zorg ervoor dat dit deel gemakkelijk te verwijderen is.

Het Eindresultaat

Bovenstaand stappenplan zou uiteindelijk het volgende eindresultaat moeten opleveren:

© Piet Hein Eik - Het Piet Hein Eek vogelhuisje

Heeft u nu ook uw eigen Piet Hein Eek vogelhuisje in uw tuin hangen, stuur dan een foto naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.​ voor een publicatie op nrc.nl. Uiteraard mag u het dan ook naar ​Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. sturen, zodat wij uw creatie bij dit artikel kunnen plaatsen! Veel plezier!

Over Piet Hein Eek

Piet Hein Eek (1967) studeerde in 1990 af aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven met een kast van sloophout . Sindsdien ontwierp hij vele honderden meubels, lampen en accessoires. Sinds 2010 is zijn bedrijf, annex winkel, restaurant en galerie gevestigd in een voormalige Philips-fabriek in Eindhoven. Zie ook ​pietheineek.nl.

Bronvermelding

Het volledige artikel over het Piet Hein Eek vogelhuisje vindt u op de website van NRC:
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/06/24/piet-hein-eeks-vogelhuisje-a-la-mondriaan-om-zelf-te-maken-a4 003609

Succes!


7 Tips voor samenwerking op afstand

Voelt u uzelf gedesoriënteerd, weg van uw gebruikelijke werkroutines? Werken op afstand (al dan niet vanuit huis) kan zowel een vurig gewenste, niet-zo-ideale, of juist uw standaard werkmodus zijn. Onder welke noemer de SketchUp community ook valt, we hebben enkele tips & trucs voor samenwerking die u zullen helpen het meeste uit werken op afstand te halen.

Terwijl de wereld door de wereldwijde pandemie navigeert, heeft het Trimble team daarom Trimble Connect beschikbaar gesteld aan iedereen die het wil proberen. Trimble Connect is een krachtige tool binnen het SketchUp ecosysteem waarmee u al uw projectbestanden en -informatie kunt opslaan.

Hoe krijgt u toegang tot Trimble Connect vanuit SketchUp? Als u een actief SketchUp abonnement heeft, is Trimble Connect al voor u beschikbaar. Start SketchUp Pro en klik op File > Trimble Connect om de cloud toolbox te starten.

Laten we ons nu in 7 tips verdiepen die u zullen helpen om productief en verbonden te blijven met uw team terwijl u Orbit vanuit huis (#OrbitFromHome)!

1. Profiteer van ongelimiteerde cloud-opslag

Ja, dat heeft u goed gelezen. Dat is dus ongelimiteerde cloud-opslag voor een onbeperkt aantal bestanden, van elke grootte. Met Trimble Connect kunt u modellen, beeldbibliotheken, projectreferenties en werkbestanden veilig opslaan in de cloud. Dit alles is direct toegankelijk voor u en elke medewerker die u kiest om het mee te delen. Stel de synchronisatie per uur, per dag of per week in om ervoor te zorgen dat u altijd over de nieuwste bestandsversies beschikt.

Ga eenvoudigweg naar Trimble Connect via SketchUp en synchroniseer uw gegevens rechtstreeks in de cloud.

2. Houd modelversies bij

U heeft dus een ‘werk-in-uitvoering’ model gedownload vanuit de cloud en onderzoekt meerdere opties. U moet oneindig veel iteraties bijhouden - sommige worden opgeslagen op uw externe harde schijf, andere op uw persoonlijke computer en één met feedback die uw collega heeft gemaild.

Het goede nieuws? In plaats van te jongleren met bestanden op al die verschillende locaties, kunt u uw modellen rechtstreeks vanuit SketchUp in Trimble Connect publiceren. Door één 'vertrouwd punt' aan te maken, kunt u eenvoudig bestandsversies bijhouden, modellen delen met uw team en voorkomen dat u met verouderde bestanden moet werken. (Win!)

3. Samenwerken aan een model

Werken op afstand mag niet leiden tot samenwerkingsproblemen - u kunt verankerd blijven terwijl u met andere specialisten, consultants of collega's werkt. Door een referentiemodel te importeren van SketchUp naar Trimble Connect, creëert u een vaste leidraad waar elke medewerker omheen bijdraagt.

4. Centraliseer uw bibliotheek van SketchUp assets

Breng de bestanden thuis die uw workflow snel en naadloos laten verlopen. Architectonische entourage, schaalfiguren, groepen en componenten kunnen worden beheerd en gedeeld als een centrale bibliotheek van middelen, allemaal binnen Trimble Connect.

In plaats van uw SketchUp componentenmap te koppelen aan een centrale serverlocatie die mogelijk onbereikbaar is wanneer u op afstand werkt, synchroniseert u deze rechtstreeks met een map in Trimble Connect. Open en update het vanaf elke locatie.

5. Onderhoud effectieve projectcommunicatie

Teambesprekingen hoeven niet opgeofferd te worden, alleen maar omdat u niet persoonlijk meewerkt.

Annoteer gedeelde modellen, beoordeel en reageer op opmerkingen en houd de voortgang van het project in de gaten. Gebruik Views (denk aan Scenes in SketchUp) om een specifiek aspect van uw project te delen met belanghebbenden om een detail, verandering of taak (ToDo) visueel te communiceren.

Ontgrendel nieuwe coördinatieniveaus door bestandsrechten te beheren, toegang te geven tot de juiste medewerkers en zelfs groepen te maken voor bepaalde taken met specifieke bewerkingsrechten.

6. Toegang op alle devices

We zijn allemaal voor een gezonde balans tussen werk en privé. Als u echter tijdens een rustmoment een geniale ingeving krijgt, kunt u vooruitgang blijven boeken op elk apparaat dat zich binnen handbereik van uw bureau, bank of tuintafel bevindt. Trek modellen uit de cloud naar uw desktop of laptop om ze te bewerken, of maak aantekeningen en geef commentaar op een iPad of smartphone.

7. Ga aan de slag zonder IT gedoe

Op afstand werken zonder de aanwezigheid van een technisch toverteam? U kunt Trimble Connect met SketchUp gaan gebruiken zonder een uitgebreide VPN-setup of hi-tech systeemeisen. Het enige wat u nodig heeft is een internetverbinding en uw SketchUp toegang - snel en eenvoudig!

Al geprobeerd? Hashtag uw SketchUp projecten #OrbitFromHome en tag @SketchUp voor een kans om te worden weergegeven op hun sociale kanalen. Veel plezier werken op afstand!


Orbit From Home: 10 leermiddelen van SketchUp voor thuis

Aan de SketchUp-community: ons hart gaat uit naar iedereen die betrokken is bij COVID-19. We hebben allemaal aanpassingen moeten doen om onze omgeving veilig te houden, en SketchUp is er nog steeds voor u terwijl u thuis bent en u uzelf aanpast. SketchUp heeft hierom speciaal een top 10 van leermiddelen samengesteld die u kunt gebruiken terwijl u Orbit vanuit huis (#OrbitFromHome).

Bekijk de tien manieren om te profiteren van de tijd die wordt besteed aan social distancing:

 1. Leer de SketchUp basisprincipes met deze zelfgeleide cursus. Herinnering: het is gratis en ondertiteld in meer dan 100 talen!
 2. Meer ervaren met SketchUp? Duik in de Skill Builder video playlists en polijst uw vaardigheden.
 3. Ontdek SketchUp’s Podcast, SketchUp Talk! Een prima metgezel om weg te luisteren terwijl u in een baan om de SketchUp assen draait.
 4. Nog steeds krap in de tijd tijdens het werken vanuit huis? In minder dan 60 seconden ontdekt u met de Quick Wins krachtige skills. 💪
 5. Benieuwd hoe andere professionals SketchUp gebruiken? Leer van de beste en slimste in deze gebruikerscases.
 6. Bekijk het allemaal live! Stem af op SketchUp’s live model challenges - elke vrijdag om 12 uur Mountain Time (20:00 onze tijd). Heeft u geen tijd om het live te volgen? Bekijk dan de opnames.
 7. Probeer enkele van de andere producten die u met een SketchUp Pro Subscription kunt gebruiken! Spendeer wat tijd met het leren van LayOut, het delen van projecten met Trimble Connect, online modelleren met SketchUp for Web, of ontdek de SketchUp Viewer voor uw mobiele apparaat (Apple iOS | Android)!
 8. Op zoek naar nieuwe manieren om uw workflow aan te passen? Ontdek de Extension Inspections om de juiste plugin voor u te vinden.
 9. Wordt u moe van het aankleden om nergens heen te gaan? Herstel uw gevoel voor stijl door te leren hoe u uw eigen 2D-component kunt maken (en personaliseren)!
 10. *BONUS!* Deel hoe u de komende weken geïnspireerd blijft door uw ontwerpen te taggen met #OrbitFromHome voor een kans om op SketchUp’s sociale kanalen te verschijnen!

Of u nu uw vrije tijd gebruikt om effectiever en efficiënter te worden met SketchUp, workflow tips krijgt van andere SketchUp gebruikers, of dat u in deze tijden vertrouwt op uw liefde voor design; we hopen dat u gezond blijft en voor uzelf en uw dierbaren zorgt.


SketchUp rendering van de Starbucks Reserve Bar op Brookfield Place, NY. Afbeelding gebruikt met toestemming van Starbucks.

David Daniels leidt de Starbucks' America East ontwerpteams en houdt toezicht op meer dan honderd ontwerpers in New York, Chicago, Miami, Dallas en Latijns-Amerika. David en zijn team hebben alleen al in 2016 meer dan 1400 grote Starbucks renovaties en nieuwbouwwerken uitgevoerd. David is niet alleen een gepassioneerd (en productief) ontwerper, maar ook een SketchUp-liefhebber, dus SketchUp was blij om met hem te praten over zijn aanpak van het ontwerp en de besluitvorming bij Starbucks.

Hallo David... Wilt u uzelf en uw team voorstellen aan de SketchUp gemeenschap?
Natuurlijk! Ik ben architect en de Managing Director of Design bij Starbucks en ik ben verantwoordelijk voor onze teams en projecten in de regio Amerika Oost. Ik heb SketchUp jaren geleden geleerd van een man uit Kathmandu en gebruik het sindsdien voor projecten. Na verloop van tijd ben ik meer in de richting van leidinggeven gegaan, maar ik zal nog steeds met SketchUp spelen tijdens het ontwikkelen van concepten en het uitvoeren van massastudies.

De ontwerpstudio's van Starbucks werken met SketchUp. Als je er doorheen loopt, zie je een dertigtal ontwerpers werken aan verschillende projecten die er volledig uniek uitzien. Wij zijn de grootste SketchUp-fans; het zien van mijn teams die het stijlpalet van SketchUp aanpassen om hun eigen smaak in de renderings aan te brengen is voor mij een erg leuk onderdeel van het ontwerpproces geworden.


Starbucks ontwerpstudio in New York City. Afbeelding gebruikt met toestemming van Starbucks.

Hoe is uw team aan de slag gegaan met SketchUp?
Op een gegeven moment werkte ik vanuit het kantoor in Miami en waren er een handvol ontwerpers, waaronder ikzelf, die aan spraakmakende flagship stores werkten. We gebruikten SketchUp voor het ontwerp en de rendering, maar niet iedereen deed dat.

Als ontwerpleider is het een deel van mijn taak om ontwerpen te beoordelen en goed te keuren. Ik bekijk veel: alleen dit jaar heeft mijn team meer dan 1.400 ontwerpen uitgevoerd en ik moet ze snel beoordelen.

Sommige mensen brachten me zwart-witte wireframes of tweedimensionale beelden. Dit maakte me ongemakkelijk omdat het betekende dat ik mijn stempel van goedkeuring zou zetten op een winkel, een palet, of een blik die ik in mijn hoofd moest proberen te construeren zonder visueel besef van hoe het echt zou gaan samengaan. Op dat moment begonnen we erop aan te dringen dat iedereen SketchUp zou gebruiken om te modelleren en te tekenen in texturen en oppervlakken, zodat ik ontwerpen met meer vertrouwen en autoriteit kon goedkeuren.


SketchUp rendering van de Starbucks Reserve Bar op Broadway & 9th, NY. Afbeelding gebruikt met toestemming van Starbucks.

De overstap naar SketchUp begon in de studio in Miami, waar een van mijn senior ontwerpers de leiding had. Sindsdien ontwerpt de Miami studio nu meer in samenwerking, met elke week een ontwerpvoorstelling waar ze samenkomen met hun computers en een grote monitor. Ze zijn co-auteur van vijf of zes kernwinkels op één dag, waarbij ze het ruimtelijke ontwerp, het palet en de smaak bepalen, allemaal binnen SketchUp. In de tijd dat iedereen andere software gebruikte, was dit onmogelijk om te doen.

Na het testen van de workflow in dit kantoor, hebben we de hele Latijns-Amerikaanse studio aan de gang geholpen met SketchUp, en vervolgens kort daarna New York en Dallas. Het afgelopen anderhalf jaar hebben we dit kunnen uitrollen over de vier kantoren waar ik toezicht op houd. Ik heb gemerkt dat als mijn ontwerpers SketchUp eenmaal hebben geleerd, ze er echt veel plezier aan beleven om het te gebruiken in vergelijking met andere software. SketchUp heeft sluimerend talent losgemaakt bij onze aanstormende ontwerpers.

Op welke manier brengt dit u dichter bij het eindproduct?
Onze architecten voeren in Revit de terreinverkenningen uit en maken de casco's van het gebouw. Wij exporteren dit model naar SketchUp en voeren het gehele interieurontwerp in SketchUp uit. Dit omvat het verfijnen van de kleuren, materialen, meubels, inrichting en toebehoren. We maken een prachtig driedimensionaal schematisch ontwerp dat we vervolgens aan onze Architecten of Record (AoRs) overhandigen. Dat is wat we hen geven om de bouwpakketten te maken.


Beeld van de Starbucks Reserve Bar op Brookfield Place, NY. Afbeelding gebruikt met toestemming van Starbucks.

Elke winkel is buitengewoon speciaal voor ons merk en voor onze klanten: het is hun ‘third place,’ een ruimte waar mensen kunnen zitten en verblijven, of winkelen en leren. We willen de juiste samenhang vinden tussen merkgericht zijn en lokaal relevant zijn, zodat de winkel goed aansluit op die buurt, of het gebouw waarin het zich bevindt, of dat deel van de stad.

En omdat de omstandigheden telkens anders zijn, moet elke winkel toch uniek zijn?
Inderdaad. Binnen de winkels hebben we een aantal eenvoudige principes die echt belangrijk zijn voor ons. Als we een gebouw vinden, denk ik dat het echt belangrijk is om met het geraamte van de ruimte te werken. Dus als de ruimte bakstenen muren heeft, of een aantal oppervlakken die in gevaar verkeren, of het heeft een aantal grote blootgestelde trussen in het dak, dan willen we dit laten zien en niet verbergen. Deze behuizing is de unieke ziel die deze ruimte herbergt: de koffiebar.

“Waar de bar zit, hoe het eruit ziet en aanvoelt, de zichtlijnen van en naar het, hoe het verlicht is, zijn allemaal erg belangrijk. We investeren veel tijd om ervoor te zorgen dat het als een fijn vervaardigd meubelstuk is, omdat dit het grote podium is waar we 'koffietheater' maken”.


Een foto van het interieur en de bar van Starbucks op Broadway & 9th. Afbeelding gebruikt met toestemming van Starbucks.

Uw nieuwe winkel op 10 Waverly Place zou een goed voorbeeld zijn. Wat is uw favoriete onderdeel in dit ontwerp?


SketchUp visualisatie die de reserve bar toont op 10 Waverly Place. Afbeelding met toestemming dank aan Starbucks.

10 Waverly Place is een reserve bar, wat betekent dat het een speciale winkel is met een verhoogde koffie-ervaring. De manier waarop we daar koffie bereiden en brouwen is behoorlijk speciaal. We hebben een Black Eagle machine, een Siphon - wat een Harry-Potter-achtig brouwsel is - een Nitro-brouwsel, wat betekent dat we onze klanten koude brouwsels van de tap kunnen aanbieden. Het gebouw zelf was een bestaand gebouw met een prachtige witte terrazzovloer die toevallig dezelfde kleurstelling had als onze flagship store, The Roastery, in Seattle. Dus dat hebben we bewaard en opnieuw aangebracht, de bestaande bakstenen muren behouden en ook enkele met de hand getekende aangepaste kaarten en kunstwerken laten maken door een geweldige kunstenaar genaamd Tommy Tailor met wie ik de afgelopen jaren heb samengewerkt.


SketchUp visualisatie en een foto van de voltooide ruimte. Afbeeldingen met dank aan Starbucks.

Hoe ziet de ontwerpworkflow van Starbucks eruit?
Zodra we een gebouw hebben gevonden dat functioneel een Starbucks winkel kan herbergen, maken we een functionele indeling, die zich vervolgens ontwikkelt tot de eerste gedetailleerde plattegrond. Als dit voorstel groen licht krijgt van ons operationele team, dan starten we met het interieurontwerp in SketchUp. Hier testen we ideeën voor de bar, de verlichting en het assortiment. Het voelt alsof we in SketchUp met klei werken: veel ideeën kunnen snel worden uitgeprobeerd. De snelheid die dit ons biedt, betekent dat we snel ideeën kunnen visualiseren, de ideeën die we leuk vinden kunnen identificeren en erop kunnen voortbouwen naarmate het ontwerp vordert.

Wat is die ene unieke functionaliteit waarvan je blij bent dat SketchUp deze heeft?
Dat is zonder twijfel Style Builder. De manier waarop we de standaard stijl kunnen aanpassen naar een handgetekende, warme en niet al te perfecte uitstraling, helpt ons om een scala aan design esthetiek in onze winkels treffend weer te geven.

Snelle technische Q&A met Eduardo Meza, LEED AP en Senior Designer bij Starbucks’ Miami Studio

 1. We hebben gemerkt dat uw team een indrukwekkende selectie materialen gebruikt. Waar vindt en beheert u materialen?
  De meest gebruikte materialen zijn gemaakt op basis van foto's en scans van onze standaard catalogus.
 2. Hebben alle teams een afzonderlijke materialenbibliotheek? Of deelt u uw materialen tussen kantoren?
  De studio in Miami heeft een bibliotheek gemaakt met onze standaard materialen en dit is een bibliotheek die we hebben gedeeld met andere Starbucks Studios. Materiaal buiten ons standaard palet wordt per project op maat gemaakt.
 3. Gebruikt u of iemand in uw team SketchUp Extensies binnen de workflow? Zo ja, kunt u ons uw top drie vertellen?
  Jazeker, dat zijn; LSS Matrix, Section Cutface en Smart Drop.
 4. Met welke sneltoets combinaties zou u niet zonder kunnen leven?
  Snelkoppelingen zijn een must voor mijn workflow. Dit zijn mijn favoriete en meest gebruikte aangepaste sneltoetsen: M = Materialen, C = Componenten, L = Lagen.

Meer informatie over SketchUp in Interieurs?

Schrijf u hier in als u meer informatie over SketchUp Pro voor (commerciële) interieurs wilt ontvangen:


Nieuwsbrief

Vul op deze pagina uw gegevens in en blijf op de
hoogte van al het nieuws rond SketchUp Pro.

Contact

Uw SketchUp Pro importeur:

Design8 bv
Edisonstraat 24 | 4004 JL TIEL, Nederland

T +31 (0)344 577 884
W www.design8.eu
E info@design8.eu