fbpx
SketchUp: Should I Pro or Should I Go?
SketchUp: Should I Pro or Should I Go?

Should I Pro or Should I Go?

Of: Welke SketchUp moet ik nemen?

03-01-2023

Orlando Sardaro, SketchUp liefhebber van het eerste uur en directeur van Design8 bv geeft antwoord op de veelgestelde vraag: "Welke SketchUp moet ik nemen?"

De laatste jaren is het aantal smaakjes van SketchUp aardig toegenomen. Dat is heel fijn, want er is nu meer te kiezen! Maar... we merken dat het soms tot keuzestress leidt. Want welke moet je nu nemen… ? Dat leg ik hieronder uit!

"Smaakjes"

Laat ik beginnen met uit te leggen welke smaakjes SketchUp er anno 2023 zijn en kort de kenmerken:

 1. SketchUp Free
  1. Niet voor commercieel gebruik
  2. Alleen tekenen in de Browser
  3. Op iOS alleen modellen bekijken
  4. 3D Warehouse

 2. SketchUp Go
  1. Mag je commercieel gebruiken
  2. Alleen tekenen in de Browser, maar ondersteunt DXF/DWG bestandsformaat en heeft Solid Tools
  3. Op de iPad kun je er ook mee tekenen!
  4. 3D Warehouse

 3. SketchUp Pro
  1. Mag je commercieel gebruiken
  2. Bevat ook de Desktopversie van SketchUp
  3. Bevat ook LayOut (om je 3D model in 2D te presenteren, op schaal, met maten in je eigen huisstijl)
  4. 3D Warehouse
  5. Extension Warehouse
  6. PreDesign

 4. SketchUp Studio
  1. Alles van SketchUp Pro, plus:
   1. V-Ray voor fotorendering
   2. Trimble Scan Essentials om 3D puntenwolken te verwerken tot een 3D model

Wat ga je ermee doen?

OK, je weet nu welke smaakjes er allemaal zijn, maar da’s natuurlijk nog geen antwoord op je vraag. Laat ik eerst een wedervraag stellen: wat wil je (met SketchUp) doen? Wat is je gewenste resultaat?

Ten eerste: gebruik je SketchUp voor een bedrijf dan valt SketchUp Free af. Gebruik daarvan is alleen voor privé en onderwijs toegestaan. Het lijkt misschien onschuldig om dit te negeren maar … op dit moment krijgen de eerste bedrijven in de Benelux een brief met een schikkingsvoorstel. Meer daarover in een later blog.

Hoef je alleen een 3D model te maken of af en toe eens een SketchUp bestand te openen en op te meten, denk dan eens aan SketchUp Go. Daarin zitten bijna alle tekentools die ook in de Desktopversie zitten, maar je tekent in je browser door in te loggen op app.sketchup.com. Je hebt ook toegang tot het 3D Warehouse en bonus: je kunt er op de iPad ook 3D modellen mee maken en aanpassen! Probeer het maar eens, het gaat verrassend goed!

Ik denk dat uiteindelijk alle apps in de browser draaien, maar voor nu zijn de Desktopversies toch nog vaak functioneler en krachtiger.

Desktop of Browser

Wil je liever een programma op je computer installeren en daarin werken? Dan neem je SketchUp Pro. Dat heeft daarnaast ook veel andere voordelen.

Ten eerst installeert zich dan ook meteen LayOut. LayOut is een losse Desktop-applicatie waarin je van je 3D SketchUp model een 2D presentatie kunt maken. Je 2D presentatie blijft gelinkt met je 3D model, zodat als de één wijzigt, de ander meeverandert. Handig! Je kunt bovendien een schaal voor je tekening aangeven en er maten bij zetten. Je kunt meerdere pagina’s maken met op elke pagina eventueel meerdere aanzichten op je SketchUp model(len). Zo maak jij de mooiste documentatie van je ontwerp, in een handomdraai.

SketchUp LayOut

Ook kun je alleen aan SketchUp Pro allerlei extra functies toevoegen door het installeren van extensies (plugins). Dat doe je vanuit het Extension Warehouse. Daar zitten honderden tools in, van het maken van een stuklijst tot het maken van een fotorender, je kunt het zo gek nog niet bedenken of er is wel een extensie voor geschreven. En ze zijn vaak nog gratis ook, of in elk geval: goedkoop.

Meer

En wil je meer? Denk dan eens aan SketchUp Studio. In SketchUp Studio zit alles van SketchUp Pro, plus de render-extensie V-Ray en de Trimble Scan Essentials. Als je V-Ray alleen in SketchUp gebruikt, dan is SketchUp Studio al goedkoper dan SketchUp Pro en V-Ray los aanschaffen.

En je krijgt met SketchUp Studio ook de mogelijkheid om de puntenwolk van een 3D scan in SketchUp tot een 3D model te verwerken.

De verwachting is dat de functionaliteit van SketchUp Studio in de toekomst alleen maar zal uitbreiden terwijl de prijs klein blijft.

Dus?

Heel kort door de bocht zeggen wij bij Design8 altijd: Een Pro neemt SketchUp Pro.

Overweeg je SketchUp Studio, bedenk dan goed of je V-Ray en de Scan Essentials echt nodig hebt. Anders heeft het op dit moment geen meerwaarde.

Heb je al die poespas niet nodig en wil je gewoon 3D in je browser? Ook op de iPad? Neem dan SketchUp Go. SketchUp Go is ook een oplossing voor die collega die alleen af en toe even een 3D model moet openen, bekijken en opmeten.

En denk eraan: je kunt altijd tijdens je abonnementsperiode overstappen van SketchUp Go naar SketchUp Pro of Studio!

Overzicht

SketchUp Free SketchUp Go SketchUp Pro SketchUp Studio
Commercieel gebruik ✔️ ✔️ ✔️
Support ✔️ ✔️ ✔️
Web ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
3D Warehouse ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
iPad ✔️ ✔️ ✔️
Desktop ✔️ ✔️
LayOut ✔️ ✔️
Extension Warehouse ✔️ ✔️
PreDesign ✔️ ✔️
V-Ray ✔️
Scan Essentials ✔️


Nieuwsbrief

Vul op deze pagina uw gegevens in en blijf op de
hoogte van al het nieuws rond SketchUp Pro.

Contact

Meer weten over SketchUp? Neem dan contact op met een SketchUp Authorized Reseller.

Deze website is een initiatief van Design8 bv, SketchUp distributeur voor de Benelux.