fbpx
De Pantry: van eerste schets tot volwaardig project

De Pantry: van eerste schets tot volwaardig project

Goede ideeën komen niet zelden midden in de nacht opzetten. Zo ook bij Lukas Lagerweij, die van origine gespecialiseerd is in industrieel ontwerp en 3D visualisatie. Tijdens een gezellige avond met vrienden kregen zij ineens het idee voor de Pantry: een onbemande streekwinkel op locaties waar weinig tot geen mogelijkheden zijn om dagelijkse boodschappen te doen.

Aangezien het idee nog vers in zijn geheugen zat en hij de volgende ochtend de details misschien al vergeten was, ging Lukas bij thuiskomst direct in SketchUp aan de slag. Tussen 2 en 3 uur ‘s nachts creëerde hij zijn eerste moodboard voor de Pantry, zodat hij met een gerust gevoel naar bed kon gaan. De volgende ochtend bleek het dus een vruchtbare avond te zijn geweest en kon het concept verder uitgewerkt worden.

 


Eerste moodboard gecreëerd in SketchUp tussen 2 en 3 uur ‘s nachts

 

“Als je midden in de nacht ineens een goed idee krijgt, is SketchUp echt je beste vriend. Je kan er direct je ideeën in 3D mee uitwerken, zodat je je spontane ingevingen direct vastlegt en het de volgende ochtend niet weggezakt is. Zo kun je met een leeg hoofd gaan slapen en lig je niet te malen over ideeën die je de volgende dag op papier wilt zetten.”, aldus Lagerweij.

Met een printje van het moodboard onder de snelbinder ging hij vervolgens langs een aantal mensen voor wie de Pantry een goed concept zou kunnen zijn. “Je legt dan kort en bondig het idee uit. Aan de hand van het plaatje denken mensen met je mee en kunnen er direct stappen gemaakt worden in de uitwerking van het verdere concept. Zo’n praatplaatje maakt dus iets wat zich nog in een vroeg stadium bevindt toch al een stuk concreter en enthousiasmeert de betrokken partijen enorm.” vervolgt hij.

Ondanks dat er tussen het initiële idee en de uitwerken van de productie en de vergunningsaanvraag een paar maanden zat, kon er toch al snel begonnen worden met bouwen. “Ook in die fase waren SketchUp en met name LayOut heel belangrijk voor mij. Met SketchUp visualiseer ik namelijk het concept snel en toch gedetailleerd in 3D. En met LayOut werk je heel snel de werk- en detailtekeningen uit, die je weer kan inzetten bij een vergunningsaanvraag. En we gebruikten die tekeningen ook bij de bouw van de pantry.”, legt hij uit.

 


Gedetailleerde aanzichttekeningen van de Pantry gecreëerd in LayOut

 

Van idee tot het daadwerkelijke eindproduct: het eerste schetsje in SketchUp evolueerde tot een volwaardig project. Een andere visualisatietool die hij veelvuldig bij het project inzette, is Twinmotion. “Twinmotion is een 3D rendertool die eigenlijk direct feedback geeft op je ontwerpbeslissingen. Het werkt met hetzelfde gebruiksgemak als SketchUp en je hebt er in zeer korte tijd fotorealistische beelden en animaties mee gecreëerd. Zo zien betrokken partijen die wat minder affiniteit hebben met 2D tekeningen en schetsen ook direct wat je voor ogen hebt met je concept. Je laat het concept in de natuurlijke omgeving zien, dus hoe het er daadwerkelijk uit komt te zien. Het geeft direct een helder beeld van de werkelijkheid en hoe het gebouwd wordt. Zo laat je omwonenden en belanghebbenden kennismaken met het concept. De fotorealistische presentatie heeft ook een een hoge wow-factor, waardoor het sneller overtuigt!”, legt Lukas de voordelen van een 3D rendertool uit.

 


Fotorealistische weergave van de Pantry in de daadwerkelijke omgeving

 

“In Twinmotion komen je ideeën ook echt tot leven. Doordat je met fotorealistische materialen en belichting kunt werken, zag je eigenlijk direct hoe de Pantry er straks in het echt uit zou komen te zien. Zo kan ik dus ook zelf heel snel ontwerpbeslissingen maken, omdat ik direct feedback krijg op materiaal- en belichtingskeuzes.”, vervolgt Lagerweij zijn relaas over Twinmotion.

 


Enkele fotorealistische renders uit Twinmotion van zowel interieur als exterieur

 

Bij het bouwen van de pantry is gekozen om - net als de producten die er straks verkocht worden - zoveel mogelijk het materiaal uit de regio te halen. “Zo hebben we het hout via de Wilpsche Stoomhoutzagerij en de aluminium puien via Aarnink uit Deventer. Het geheel heeft een natuurlijke en rustige uitstraling. Hierdoor past het eigenlijk perfect in een landelijke omgeving en springt het niet teveel in het oog. Het kleurrijke tafereel wat zich achter de glazen pui afspeelt, zou dan voldoende aandacht moeten trekken om mensen de Pantry in te lokken.”, legt Lagerweij de uiteindelijke materiaalkeuzes uit.

 


De eerste Pantry gebouwd aan de Rijkstraatweg te Wilp

 

Op 24 oktober 2021 was met de officiële opening in Wilp de eerste Pantry een feit. Hopelijk gaan er meer Pantry’s in de toekomst volgen. Zoals bijvoorbeeld op het station Ede-Wageningen, waar inmiddels al een aanvraag voor is ingediend.

 

 

“Als je midden in de nacht ineens een goed idee krijgt, is SketchUp echt je beste vriend.”
Lukas Lagerweij - Pantry Nederland

 

Pantry Nederland
Rijksstraatweg 41a in Wilp

T +31(0)6 27 25 68 44
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
W www.pantry.nl


Nieuwsbrief

Vul op deze pagina uw gegevens in en blijf op de
hoogte van al het nieuws rond SketchUp Pro.

Contact

Uw SketchUp Pro importeur:

Design8 bv
Edisonstraat 24 | 4004 JL TIEL, Nederland

T +31 (0)344 577 884
W www.design8.eu
E info@design8.eu