fbpx
  • +31(0)344 577 884
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
PLAN34 gebruikt SketchUp en Twinmotion voor duidelijke communicatie over herinrichtingen

PLAN34 gebruikt SketchUp en Twinmotion voor duidelijke communicatie over herinrichtingen

Ronald van Bommel richt zich met zijn bedrijf PLAN34 al bijna 10 jaar op het maken van krachtige 3D-visualisaties -en -animaties voor stedenbouwkundige en landschappelijke doeleinden en herinrichtingen van de openbare ruimte. Voor zijn werkzaamheden - het creëren van eenvoudige stills tot rijke 3D visualisaties van complete woonwijken - maakt hij veelvuldig gebruik van SketchUp Pro en het 3D visualisatiepakket Twinmotion. Zo ook bij de herinrichting van de Vestdijkhove en Van Vrieslandhove in Zoetermeer. In tijden van thuiswerken en anderhalve meter afstand zijn de gebruikelijke info-avonden voor bewoners even niet te organiseren. Toch is van Bommel middels deze 3D pakketten in staat gemeenten te ondersteunen door middel van een Teams- of Zoomoverleg of via een 3D animatie op het PLAN34 YouTube-kanaal bewoners of belanghebbenden voldoende in te lichten over de wijzigingen die in hun wijk gaan plaatsvinden.

Voor de werkzaamheden voor gemeenten werkt PLAN34 voornamelijk in de schets-/voorontwerpfase van de planvorming, omdat dit de plannen zijn waar bewoners en belanghebbenden in het participatieproject bij betrokken worden. Dit gebeurt in goed overleg met de (stedenbouwkundige en/of landschappelijke) ontwerpers van de gemeente. “De gemeente levert mij 2D-tekeningen aan met de opdracht er een realistische 3D visualisatie van te maken voor een duidelijke communicatie richting de bewoners.”, aldus van Bommel. “Daarbij maak ik vaak gebruik van hoge-resolutie luchtfoto’s en referentiebeelden, om de visualisatie exact met de werkelijke situatie over te laten komen. Voor de bebouwing eromheen maak ik veelvuldig gebruik van de website Nederland in 3D. Ik kan dan een gebied selecteren en deze downloaden voor het gebruik in mijn 3D visualisaties. Herkenbare elementen uit de wijk bouw ik dan vaak na op basis van foto’s of beelden uit StreetView (standaardfunctie in SketchUp: overtrekken van foto’s met perspectiefcorrectie, red.). Dit kan ook om iets simpels als bijvoorbeeld daklijnen gaan.”

Het in 3D uitwerken van de projecten gebeurt bij PLAN34 in SketchUp. Doordat PLAN34 voor het maken van de visualisaties en animaties werkt met Twinmotion, wordt het project opgebouwd uit meerdere SketchUp bestanden. Dit werkt over het algemeen sneller, want door het gebruik van veel objecten wordt SketchUp vaak wat langzamer. Door in SketchUp slim te werken, kan van Bommel hier dus prima uit de voeten met grote bestanden. Bovendien heeft hij nog een andere reden om bestanden op te splitsen: “Op basis van mijn 3D ontwerpen verschaf ik de ontwerper van de gemeente soms nog nieuwe inzichten, die in zijn of haar 2D ontwerp niet opgevallen waren. Tijdens het ontwerpproces worden in Twinmotion de onvolkomenheden namelijk zichtbaar. Door het project in SketchUp op te delen in verschillende bestanden, is het makkelijker om een bepaald onderdeel van de complete visualisatie in Twinmotion te vervangen. Zou dit één bestand betreffen, dan zou een gewenste aanpassing veel meer tijd kosten. Zo kan ik samen met de ontwerper het plan eigenlijk al vrij snel finetunen.”

Waar normaliter visualisatiebureaus de aankleding veelal in de visualisatie-/rendersoftware doen, doet PLAN34 dit voor een groot deel al in SketchUp. “Ten eerste natuurlijk omdat SketchUp gewoon heel snel en fijn tekent. Daarnaast werken gemeenten voor de ruimtelijke inrichting met handboeken. Hierin staan bijvoorbeeld de elementen beschreven die gebruikt moeten worden voor de herinrichting van een woonwijk. Vaak zijn elementen als lantaarns, bankjes en paaltjes afkomstig van een bepaalde leverancier of fabrikant. Dan vraag ik bij deze partij de 3D files hiervan op en importeer ik deze in SketchUp. Als deze er niet zijn maak ik ze zelf in 3D. Voor de bestrating gebruik ik dan vaak weer de texturen van Wienerberger. Alle materialen zijn hierbij exact op maat; een tegel van 30 bij 30 zal ook echt 30 bij 30 zijn. Het gebruik van de juiste objecten en materialen is de enige manier om de toekomstige situatie op een zo exact mogelijke manier weer te geven.”

“Doordat ik bij mijn visualisaties gebruik maak van herkenbare elementen, zoals de containers van de gemeente en ik de tuintjes van de woonhuizen al aankleed met bijvoorbeeld beplanting en een erfafscheiding, wordt het voor de bewoner direct een feest der herkenning. De herkenbare elementen zijn niet in de bibliotheek van mijn visualisatiesoftware Twinmotion aanwezig, dus die importeer ik dan vanuit SketchUp in Twinmotion. Voor elementen als vegetatie, auto’s en mensen gebruik ik de bibliotheek van Twinmotion. Die is daar uitgebreid genoeg voor. Ook geef ik de maker (Epic Games) regelmatig feedback over objecten die wat mij betreft toegevoegd mogen worden.”

Doordat het complete plan in 3D te ervaren is, krijgt de bewoner direct een goed beeld van de toekomstige situatie. Vragen als ‘Als ik hier sta en ik kijk die kant op, wat zie ik dan?‘, ‘Waar kan ik mijn auto parkeren?’, ‘Is er wel voldoende plaats om bijvoorbeeld de containers aan de straat te zetten?’ of ‘Hoeveel schaduw heb ik van die boom?’ worden hiermee direct beantwoord, omdat de modellen ook op de goede coördinaten liggen voor de juiste zonnestand. “Hierdoor volgen er eigenlijk ook maar weinig bezwaarprocedures, omdat mensen snappen wat ze van de herinrichting mogen verwachten. Alleen degenen die het er gewoon echt niet mee eens zijn, zullen dan nog bezwaar aantekenen.”

De bewoners worden bij dit soort herinrichtingen vaak door de gemeente uitgenodigd voor een info-avond, maar in de huidige Corona-tijd is dat voorlopig nog niet mogelijk. Van Bommel heeft hiervoor een prima alternatief: “Middels online vergaderdiensten als Zoom of Teams kunnen we de bewoners alsnog uitnodigen om het plan aan hen te presenteren. We geven dan een live presentatie en gebruiken Twinmotion om online door het plan heen te lopen. Zo kunnen we bij vragen ook direct op details inzoomen en onzekerheden bij de bewoners wegnemen.”

Daarnaast plaatst de gemeente vaak een video van het project op de gemeentelijk website. “In samenwerking met Rob Steltman AVMedia maakt PLAN34 informatiefilms voor op de PLAN34 YouTube pagina, die vaak een stap verder gaan. Doordat we de huidige situatie filmen, deze samenvoegen met de geanimeerde nieuwe plannen en voorzien van ingesproken teksten en ondertiteling, ontstaat er een duidelijke en complete voorstelling van de overgang van de oude naar de nieuwe situatie.”

Zoals van Bommel al eerder stelde, neemt dit heel veel onduidelijkheid en twijfel weg bij de bewoners van de wijk. “De bewoners van de wijk krijgen altijd eerst de mogelijkheid op de plannen te reageren, alvorens de plannen aan het grotere publiek gepresenteerd worden.”

Duidelijke communicatie over plannen begint dus met een goede visuele presentatie, waarin de plannen voor de openbare ruimte tot leven komen. Doordat PLAN34 al jaren met SketchUp en inmiddels ook al enkele jaren met Twinmotion werkt, zijn de visualisaties vaak snel geleverd: “Ik kan snel met SketchUp Pro werken en mensen die geïnteresseerd zijn in 3D hebben er altijd wel een keer mee gewerkt, zodat het uitwisselen makkelijk gaat. Zeker ook omdat het veel wordt gebruikt bij gemeenten, waar medewerkers het vaak gebruiken om er kleine dingen in uit te werken.” Ook over Twinmotion is Ronald van Bommel goed te spreken: “Twinmotion werkt onder andere met SketchUp-, ArchiCAD- en Revit-bestanden en is daardoor breed inzetbaar. Dat is iets wat bij mijn werk zeker een pré is. Daarnaast bevat het veel dingen die erg handig zijn voor mij. Zo is het makkelijk om er karakters in te zetten en biedt het programma de mogelijkheid om realistisch weersomstandigheden mee te nemen in de visualisatie, waarbij zowel dagelijkse invloeden zoals neerslag en bewolking als seizoensinvloeden worden weergegeven.” Door de uitstekende uitwisselbaarheid tussen SketchUp en Twinmotion en het gebruiksgemak van beide pakketten, kan PLAN34 soms zelfs al binnen anderhalve dag een complete visualisatie maken. “Zo kan ik ook voor partijen met een wat kleiner budget toch mooie, rijke visualisaties maken.”, sluit Van Bommel af.

Over PLAN34

PLAN34 is gespecialiseerd in het vervaardigen van 3D visualisaties en animaties voor de openbare ruimte in combinatie met stedenbouwkundige-, landschappelijke- en infrastructurele projecten. Wij maken gebruik van de nieuwste technieken om uw plannen om te zetten in een realistische 3D weergave, van stills tot complete modellen waar je doorheen kunt lopen, zelfs in combinatie met een VR bril. Jarenlange ervaring bij ontwerpbureaus en gemeenten maakt PLAN34 tot de ideale partner, die meedenkt vanaf de eerste schets tot het uiteindelijke ontwerp in 3D. Voorbeelden van projecten vindt u op de website van PLAN34 en op de Facebookpagina van PLAN34.

Voor meer informatie:
Website: www.plan34.nl
Facebook: www.facebook.com/PLAN34.2D3D
LinkedIn: www.linkedin.com/company/plan34/
Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: +31(0)650267080


Nieuwsbrief

Vul op deze pagina uw gegevens in en blijf op de
hoogte van al het nieuws rond SketchUp Pro.

Contact

Uw SketchUp Pro importeur:

Design8 bv
Edisonstraat 24 | 4004 JL TIEL, Nederland

T +31 (0)344 577 884
W www.design8.eu
E info@design8.eu