fbpx
Met SketchUp 2023.1 'snap' je 3D modelleren nog beter

Met SketchUp 2023.1 'snap' je 3D modelleren nog beter

SketchUp 2023.1 verhoogt de presentaties van gebruikers met vernieuwde iconografie, nieuwe snaps en nieuwe modelleerelementen in SketchUp for Desktop en render controls in LayOut.

In SketchUp for Desktop zijn alle werkbalken en bijbehorende tools opnieuw ontworpen. Ook bevat het nieuwe grips, deze worden Snaps genoemd. Met Snaps kun je groepen of onderdelen heel eenvoudig verbinden volgens vooraf vastgestelde methoden. Voor iedereen die het documentatieproces wil versnellen zijn de prestatieverbeteringen die LayOut een welkome aanwinst. Aangepaste render controls zijn daar onderdeel van. Ook is er een stijlfunctie toegevoegd die je horizon(kleur) verbreedt en sowieso zijn er een aantal upgrades beschikbaar voor algemene tools.

Nieuwe iconen voor de gebruikersinterface van SketchUp

Afgezien van schaalfiguren en de assen, zijn de iconen van SketchUp misschien wel de belangrijkste hulpmiddelen in je creatieve proces. Het in één oogopslag herkennen van de Push-Pull, Paint Bucket of Follow Me tools en de bijbehorende sneltoetsen is één van de belangrijkste middelen om SketchUp's krachtige en efficiënte modelleerfuncties te ontgrendelen. Omdat de SketchUp ontwikkelaar weet dat herkenbaarheid belangrijk is voor jou als gebruiker, wordt er niet over één nacht ijs gegaan als er iets veranderd wordt aan de gebruikersinterface van SketchUp.

Voor het eerst in 11 jaar hebben de iconen in SketchUp for Desktop en LayOut een complete make-over gekregen! De vernieuwde pictogrammen veranderen niets aan de afmetingen of lay-out van de werkbalk. Er is nog steeds genoeg ruimte om te modelleren en je kan nog steeds de indeling van de tools aanpassen aan je persoonlijke voorkeur. Een frisse, moderne look met dezelfde functionaliteit als voorheen.

De nieuwe iconen voor Desktop en LayOut maken de interface een stuk frisser

Veranderingen zijn soms een beetje tricky, daarom heeft SketchUp nieuwe quick reference guides voor SketchUp for Desktop en LayOut. De Quick reference guides helpen je de nieuwe iconen snel onder de knie te krijgen en misschien ontdek je snelkoppelingen die je misschien nog niet kende. Mocht je een icoon niet direct herkennen of niet zeker weten waar je naar moet zoeken, gebruik dan Help > Zoeken om het op te zoeken.

Beweeg net zo snel als je je iets kan bedenken

Terwijl je door je evoluerende ontwerpen cirkelt, is het heroriënteren van objecten ten opzichte van elkaar een constante taak. Snaps helpen je te schakelen tussen verschillende tools om meerdere transformaties uit te voeren op een object. Nu maak je modelleringssystemen die ontworpen zijn om efficiënt en voorspelbaar te reageren in je ontwerp met vooraf gedefinieerde oriëntatie-logica.

Een voorbeeld: je ontwerpt een school en je wilt op maat gemaakte verlichtingsarmaturen zonder vooraf gedefinieerde aansluitpunten positioneren en plaatsen. Met snaps bepaal je de positie van de lamp ten opzichte van het plafond of de muur en die ontwerpkeuze wordt elke keer dat je de lamp plaatst herhaalt. Pas deze actie toe in alle klaslokalen en klik het armatuur met één actie op zijn plek, zonder dat je elke keer opnieuw hoeft na te denken over de eerder gemaakte ontwerpkeuze. Integreer Snaps in een verlichtingssysteem via groepen en componenten om alle armaturen tegelijkertijd te positioneren en plaatsen.

Snaps zijn nieuwe SketchUp entiteiten waarmee je objecten in één keer kunt positioneren en oriënteren

Drie redenen om te ‘snappen’:

  1. Plaats objecten in bestaande ruimtes. Lijn (on)regelmatige objecten uit ten opzichte van muren, vloeren of plafonds zonder nieuwe referentiepunten te maken. Door toonbanken, schappen en meubels met Snaps te verplaatsen, verschuif je snel objecten totdat je de optimale lay-out hebt gevonden.
  2. Ontwikkel component modelleringssystemen voor ontwerpevolutie of complexe configuraties. Ontwerp vooraf geconfigureerde of eenvoudig te configureren modelleringssystemen die je kunnen helpen bij het efficiënt vormgeven van complexe netwerken van entiteiten zoals gevelpanelen, landschapsarchitectuur, meubilair, wegen, tegels en meer. Snaps zijn vooral handig voor componenten met end-to-end connecties, zoals stellingen in magazijnen.
  3. Verken ruimtelijke concepten. Grotere vormen kunnen met behulp van herhalende modulaire bouwstenen worden gemaakt en onderzocht. Snaps maken het gemakkelijk om snel indelingen te maken en opties te bestuderen.

Snaps helpen bij het creëren van sneller te plaatsen en te herconfigureren modellen, zodat je op een hoog niveau creatief en productief kunt werken.

Voeg sfeer toe met Horizon Color

Horizon Color maakt het mogelijk om de lucht in SketchUp te bewerken en aangepaste achtergronden aan te vullen met donkere of gekleurde effecten om zo de perfecte stemming over te brengen. Of je nu een sombere of juist een heldere, zonovergoten lucht creëert, met deze nieuwe stijleigenschap roep je emotie op met kleur. Op SketchUp for iPad biedt Horizon Color de mogelijkheid om stijlen te creëren die beter aansluiten bij de donkere modus.

Leer hoe je de nieuwe Horizon Color stijl gebruikt

LayOut: versnel met custom render controls

Verbeterde renderfuncties bieden efficiëntere documentatie workflows. In een nieuw tabblad voor documentinstellingen, Rendering genaamd, stel je de viewport resolutie in op laag of medium en de export op hoge kwaliteit, zodat je niet steeds hoeft te schakelen tussen werken en exporteren. De lagere bewerkingsresolutie biedt de snelheid van een lichter bestand terwijl je aan een zware LayOut presentatie werkt. En zonder instellingen te wijzigen, schakel je moeiteloos over naar een hogere resolutie wanneer je het eindproduct voor een klant exporteert.

Render Controls verhogen de prestaties van LayOut

LayOut: stroomlijn updates met auto-associate labels

Voor labels die afkomstig zijn van Scrapbooks en kopieën is meer automatisering toegevoegd, zodat je annotaties zoals titels of schalen niet handmatig hoeft te updaten. Een enorme tijdsbesparing voor het bijhouden van grote documentensets! Deze update zorgt ervoor dat als elementen eenmaal naar een specifieke viewport op een LayOut document zijn gesleept, annotatie-elementen gekoppeld blijven aan de viewport en wijzigingen een automatische update triggeren. Ook maken Scrapbooks nu gebruik van geschaalde groepen en zijn ze eenvoudig aan te passen aan een specifieke schaal. Al deze verbeteringen verminderen de kans op verkeerd geplaatste labels, viewports én het aantal handmatige updates die je moet doen. Zo versnel je het maken van documenten in LayOut.

Elke wijziging aan de viewport zorgt voor een automatische update van de gekoppelde annotatie

Snap het ook en stap over op SketchUp 2023.1

Dankzij deze updates in SketchUp for Desktop versnellen ontwerp- en documentatieworkflows zodat je weer kan doen waar je goed in bent: creëren en toekomstbestendig bouwen.

Voor gebruikers met een geldig SketchUp Pro of Studio abonnement is deze update geheel gratis (download hier). Gebruik je nog een oudere versie of helemaal geen SketchUp? Bekijk dan onze abonnementen om gebruik te maken van deze nieuwe mogelijkheden.


Nieuwsbrief

Vul op deze pagina uw gegevens in en blijf op de
hoogte van al het nieuws rond SketchUp Pro.

Contact

Meer weten over SketchUp? Neem dan contact op met een SketchUp Authorized Reseller.

Deze website is een initiatief van Design8 bv, SketchUp distributeur voor de Benelux.