fbpx

Een BIM bestaat uit fysieke (geometrische) informatie en niet fysieke (parameter) informatie. In de praktijk wordt een 3D BIM toegepast in verschillende fasen van een productie- en/of bouwproces. Voor veel modelleurs lijkt het efficiënt om alles in één model te modelleren omdat dan alle informatie in één bestand te vinden is. In het begin van het project lijkt dit efficiënt, maar zodra het detailniveau stijgt ontstaan er problemen. ITCAD heeft een BIM workflow in SketchUp ontwikkeld waarmee de informatiestroom wordt beheerst. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van meerdere deelmodellen die samen het totale model vormen. Op deze wijze wordt de informatiestroom beheerst en is het eenvoudiger om de juiste documenten te genereren voor een BIM project.

De basis van ieder project begint bij het doornemen van de BIM afspraken. Vervolgens zal in SketchUp Pro de BIM project template worden geopend waarna het nulpunt voor het project wordt afgestemd. In de meeste gevallen is deze positie bepaald door de architect en vastgelegd in het BIM-protocol en/of BIM-uitvoeringsplan. In SketchUp is het nulpunt X,Y,Z = 0,0,0 het punt waar de assen elkaar kruisen. Het is aan te raden het nulpunt fysiek te maken door hier een nulpunt object te modelleren en deze mee te exporteren naar IFC.

Het bouwwerk bestaat veelal uit verschillende bouwlagen. Voor een correcte IFC export is het van groot belang dat alle bouwlagen consistent worden ingedeeld en benoemd. De boomstructuur van de bouwlagen kun je eenvoudig controleren in de Outliner binnen SketchUp. Om de gewenste boomstructuur te creëren zal er inside – out gemodelleerd moeten worden in de volgende orde: bouwlagen, gebouw, locatie en tot slot het project.

De te produceren / vervaardigen producten worden vertaald naar kwalitatieve digitale BIM objecten. In overleg met de opdrachtgever of conform BIM protocol / uitvoeringsplan wordt het detail niveau van de geometrische en non geometrische informatie bepaald voor de te modelleren BIM objecten. Als deze randvoorwaarden zijn bepaald worden de BIM objecten gemodelleerd als dynamische componenten in SketchUp Pro. SketchUp Pro beschikt over de BIM Classifier functie waarmee objecten kunnen worden voorzien van een IFC entiteit. Deze entiteit is een kenmerk welke aangeeft wat het 3D object is. Zodra de IFC entiteit is toegekend worden er automatisch IFC parameters toegevoegd aan de desbetreffende objecten. Deze parameters kunnen worden voorzien van informatie welke bij een IFC export worden toegevoegd als metadata in het IFC model. De metadata is informatie in het IFC model die uitgelezen en hergebruikt kan worden in verschillende software.

Als de desbetreffende BIM objecten zijn gemodelleerd dient tot slot het project geëxporteerd te worden naar IFC, waarna het aspectmodel zal worden gecontroleerd in clashdetectie software. Als er geen clashes worden waargenomen zal het aspectmodel worden opgeleverd aan de opdrachtgever. Indien gewenst worden er 2D CAD tekeningen gegenereerd vanuit de scenes uit het 3D model. Deze 2D CAD tekeningen worden eventueel verder opgewerkt in LayOut en geëxporteerd in PDF en/of DWG formaat.

 

Over de auteur

Ik ben Nick Nijmeijer en mijn bedrijf heet ITCAD. Tijdens verschillende opleidingen ben ik geïnspireerd door de Building Information Model (BIM) werkmethodiek, procesoptimalisaties en automatiseringsoplossingen. Wat mij vooral verbaast is hoe ingewikkeld toeleveranciers in de bouw omgaan met de informatiestroom in het primaire proces. Er wordt dagelijks enorm veel informatie gegenereerd terwijl de benodigde informatie vaak al voorhanden is. Dit werd mij duidelijk tijdens diverse onderzoeken die ik heb uitgevoerd voor de Bouwtechnische Bedrijfskunde opleiding aan de Saxion Hogeschool te Enschede. Ik merkte ik dat er behoefte is binnen toeleveranciers in de bouw aan toegankelijke automatisering en proces oplossingen. Oplossingen die eenvoudig te begrijpen zijn en resulteren in een efficiënte informatiestroom. Daarom heb ik op 1 augustus 2015 mijn eigen bedrijf ITCAD opgericht. Met ITCAD maak ik proces en automatisering oplossingen toegankelijk voor toeleveranciers in de bouw. Ik geloof dat toeleveranciers in de bouw efficiënter werken als er één centrale informatiebron wordt toegepast in het primaire proces. Ik verbind de Bouw Informatie Model werkmethodiek aan CAD, CAM & ERP systemen. Hierbij neem ik in gedachten filosofieën zoals QRM & LEAN waardoor toegankelijke efficiënte oplossingen ontstaan. Hierdoor ervaren toeleveranciers meer overzicht, rust en zekerheid in het primaire proces.

SketchUp Pro binnen ITCAD
ITCAD is voorstander van het gebruik van OpenBIM. Hierbij wordt er samengewerkt volgens de BIM werkmethodiek en zijn de deelnemende partijen vrij om te kiezen welke software ze toepassen in het proces. De informatie die vrijkomt in het proces wordt uitgewisseld middels OPEN standaarden waaronder IFC.

In de markt worden vele verschillende soorten CAD software aangeboden. Dit maakt het voor veel bedrijven lastig om een juiste keuze te maken. In 2016 heb ik de keuze gemaakt om SketchUp Pro toe te passen als 3D CAD software in het BIM proces. Ik modelleer en automatiseer voornamelijk in BIM voor diverse toeleveranciers. De toegankelijkheid van deze CAD software sprak mij erg aan en deze CAD software is zeer eenvoudig in gebruik. Veel mensen zeggen dat je SketchUp Pro niet kunt toepassen met de BIM werkmethodiek. Maar niets is minder waar! SketchUp Pro is zeer geschikt om toe te passen in combinatie met BIM. Deze CAD software doet niets onder ten opzichte van de “bekendere” software systemen. SketchUp Pro is eveneens opgenomen in CAD software lijst van de BIM basis informatieleveringsspecificatie (ILS). ITCAD is aangesloten bij dit initiatief om een basis informatieleveringsspecificatie te hanteren tijdens het gebruik van BIM. Dit initiatief genaamd de BIM Basis ILS is een document waarin afspraken zijn opgenomen over hoe de informatie in een BIM software onafhankelijk middels een open standaard (IFC) kan worden uitgewisseld. Als alle betrokken partijen op deze wijze haar informatie uitwisselen is de informatie altijd gestructureerd, eenduidig, correct, volledig en herbruikbaar.

Gecertificeerd 3D Warehouse Content Developer
Om efficiënt met BIM te kunnen werken is het van groot belang dat het BIM model bestaat uit kwalitatieve BIM objecten. Deze objecten representeren de toe te passen producten in het bouwwerk, maar bevat ook de relevante informatie van het product. Miljoenen SketchUp gebruikers zoeken naar SketchUp content voor hun project in de 3D Warehouse. Dit is de grootse 3D content bibliotheek voor SketchUp waarop al meer dan 4 miljoen objecten zijn geüpload. Voor toeleveranciers van (bouw) producten is dit een zeer effectief marketingplatform om haar producten te tonen aan de wereld. Verschillende disciplines uit de bouwsector downloaden hier 3D content om toe te passen in SketchUp tijdens BIM projecten. Om kwalitatieve BIM content te kunnen bouwen in SketchUp Pro, heb ik de content developer training gevolgd van Trimble SketchUp. Deze heb ik succesvol afgerond, waarmee ITCAD het eerste Nederlandse bedrijf is die zichzelf gecertificeerd content developer en consultant mag noemen voor de 3D Warehouse van Trimble SketchUp.

Automatiseren met Ruby in SketchUp
SketchUp Pro is niet alleen een gebruiksvriendelijke 3D CAD software welke past binnen een efficiënte BIM workflow, maar je kunt de werkzaamheden zelfs automatiseren middels Ruby scripts. De laatste tijd krijg ik steeds meer vragen van bedrijven hoe ze werkzaamheden kunnen automatiseren in SketchUp Pro. Deze vragen gaan voornamelijk over het automatiseren van repeterende handelingen of de modelleer werkzaamheden van geometrie. Ik help deze bedrijven bij hun automatisering vraag middels SketchUp Pro in combinatie met Ruby scrips. Ruby is een open source object georiënteerde programmeertaal die eenvoudig te leren, lezen en schrijven is. Dit is vooral te merken aan de korte stukken code welke benodigd zijn om in dit geval SketchUp handelingen te laten uitvoeren. Ik voorzie dat steeds meer bedrijven de voordelen zullen zien van geautomatiseerde oplossingen in SketchUp Pro. Dankzij deze automatisering oplossingen wordt er tijd bespaard en de kans op fouten verkleind.


Nieuwsbrief

Vul op deze pagina uw gegevens in en blijf op de
hoogte van al het nieuws rond SketchUp Pro.

Contact

Voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden van SketchUp, neemt u contact op met een verkooppunt bij u in de buurt.