fbpx
Tuinontwerp met SketchUp: Lizzy Heylen deelt haar ervaring

Tuinontwerp met SketchUp: Lizzy Heylen deelt haar ervaring

Lizzy Heylen is een Belgische tuinarchitect die over zichzelf zegt: ”Er bestaan geen standaard mensen, dus maak ik geen standaard tuinen.” Ze publiceerde het boek '20 x een tuinontwerp: teken je eigen tuin met SketchUp', waarin ze mensen met haar ruime ervaring helpt om met SketchUp zelf hun droomtuin te realiseren.

Lizzy Heylen werkte in het begin van haar carrière bij diverse ingenieursbureaus. Met de ervaring die ze daar opdeed startte ze in 2009 met succes een eigen tuinontwerpbureau.

De eerste ervaring met SketchUp

Lizzy kwam al vroeg in aanraking met SketchUp en denkt zelf dat ze er vanaf de eerste versie bij was. “Het ‘probleem’ met SketchUp is”, zo legt ze uit, “dat het zo gebruiksvriendelijk is, dat het onmiddellijk een onderdeel van je werkomgeving wordt. Je hebt in deze software niet echt veel inwerktijd nodig, dus je vergeet op dat vlak dan wel die mijlpaal.”

“SketchUp is alleszins zeker een meerwaarde en een belangrijke inzet in vele projecten. De vraag wordt alleen maar veel groter. Zodra SketchUp op de werkvloer terecht komt, wordt het zeer dikwijls gebruikt. Bestanden worden ook volop uitgewisseld. In België is het softwareprogramma op heel wat kantoren net zo ingeburgerd als AutoCad.”

Andere ontwerpsoftware

Bovenop SketchUp gebruikt ze ook AutoCad. Dit is zowel de standaard AutoCad als een Civil 3D Metric / Civil 3D Imperial.

Lizzy vertelt: ”Waar ik zelf flink van sta te kijken, is dat SketchUp en Autodesk / AutoCad (Civil 3D) dezelfde resultaten geven bij berekeningen. Ik had zelf het idee dat een AutoCad eigenlijk de standaard was om goed resultaat te geven qua berekeningen. SketchUp is net zo goed. Zeer opmerkelijk!"

"Alleszins: eerst wordt SketchUp ingezet, daarna volgt AutoCad/AutoDesk. PhotoShop wordt minder gebruikt om eventueel een SketchUp ontwerp verder te verfraaien. Doorgaans geeft SketchUp zelf de geweldige beelden die men wil. Hiervoor combineer ik SketchUp wel met Enscape.”


3D Visualisatie van een terras gemaakt met SketchUp en Enscape

 

Krachtige tool

Lizzy legt uit waarom SketchUp een belangrijke tool voor haar is: ”Het is bijzonder makkelijk om wijzigingen te maken die meteen zichtbaar zijn. Je kan dit ook ter plekke bij de klant met een laptop doen. SketchUp vertraagt de PC niet of beperkt. Er bestaat nogal wat software die je PC veranderen in een oude rammelbak. Je kent het wel: een computer die staat te zuchten, steunen en kreunen. Maar met SketchUp heb je dat niet, wat de software (het gebruik) gelijk betrouwbaar maakt.”

“Wat ook interessant is aan SketchUp, is dat de eerste voorstelling dikwijls telt. Soms dien je vooraf de toekenning van een project alvast een eerste insteek te geven en dan is SketchUp eigenlijk wel effectief de standaard die gebruikt wordt. De beelden die je dan maakt en het verdere ontwerp via bijvoorbeeld een Civil3D wijken wel eens af. Klanten vragen doorgaans in een latere fase sowieso nog naar aangepaste visualisaties die dan eventueel worden gebruikt ter promotie van het project. De kracht van SketchUp zit dus zowel bij de aanvang als het einde van een project.”

Van idee naar presentatie

Lizzy neemt ons mee in haar werkproces. Ze licht toe welke stappen ze doorloopt en welke software ze daarvoor gebruikt.

“De eerste stap is sowieso het uitwerken van de bestaande toestand (opmeting terrein) in SketchUp en de koppeling op de Geolocation + Show Terrain. Dat gaat erg vlot."

"De tweede stap is effectief visualiseren via SketchUp en als het kan doe ik dat samen met de klant. Doordat het werken met deze software erg gemakkelijk is, kom je door samen te werken sneller tot resultaat."


Presentatiedocument gemaakt met LayOut

"De derde stap is eigenlijk de goedkeuring van de visualisatie door de klant, waarna een SketchUp model richting AutoCad gaat om het verder uit te werken. AutoCad wordt dikwijls gevraagd om technische tekeningen aan te leveren. Beplantingsplannen of vegetatiewijzigingen, verhardingen en terreinwerken worden via dit pakket verder uitgewerkt omdat ze toch ook dikwijls in het omgevingsloket moeten worden ingediend voor de bouwaanvraag."

"De vierde stap is meestal een update van de visualisatie en het SketchUp model. De eigen ervaring is dat SketchUp-modellen genegeerd worden. Bestanden worden vaak door kantoren uitgewisseld en het heeft veel weg van een hebbeding. Ieder kantoor heeft ook zijn eigen manier van presentatie, arceerpatronen, blocks en dergelijke. Daar wordt wel vrij sterk naar gegrepen en vooral naar gekeken. Ik denk dat iedereen met veel bewondering naar elkaars visualisatie zit te kijken.”


3D Visualisatie van een groen straatbeeld

Particulier vs. Zakelijk

Lizzy vertelt ook wat het verschil is tussen particuliere en zakelijke opdrachtgevers: “Sommige professionele klanten kunnen wel erg veeleisend zijn wat betreft vormgeving met veel regels wat betreft layer structuren en het gebruik van hun eigen huisstijlen. Die lijn van visualisatie trek je vrij snel door naar het particuliere werk. Particulieren vrezen dan soms voor de kostprijs. Als je ‘een monster’ van een SketchUp ontwerp wil neerzetten, heb je inderdaad er toch wel wat werk aan."

"Voor een particulier is een extreem gedetailleerde weergave niet aan de orde. Een strikte layerstructuur is bij een particuliere klant niet noodzakelijk. Op dat vlak zit er bij vooral de complexe projecten toch wel wat verschil. Bij moeilijke opdrachten zal de zakelijke klant toch die kostprijs voor een omvangrijke visualisering / 3D ontwerp maken. Particulieren gaan daar niet in mee en dus blijft de weergave eenvoudiger."

"Het blijft toch wel het doel om snel van concept naar voorontwerp naar ontwerp te gaan. SketchUp is daar toch wel een standaard in en als dit nog niet voor de volle 100% zo zou zijn, gaat het niet lang meer duren. Althans, in België gaat SketchUp de standaard vrijwel zeker worden. Geen idee hoe het in Nederland zit.”

Favoriete tools

Lizzy deelt met ons wat haar veelgebruikte en favoriete tools binnen SketchUp zijn.

  • Favoriet en veel gebruikt: Geolocation en Show Terrain
  • Ook favoriet: vrijwel onmiddellijk de overstap op Position Camera en Show Shadows om effectief zowat het ganse ontwerp op te bouwen
  • Omdat je met reliëf en terrein zit, wordt Sandbox ook vaak gebruikt. Dit is handig bij bijvoorbeeld buffer- en infiltratievoorzieningen en vijvers.
  • Een mindere favoriet zit in het favoriete aandeel: Look Around via Camera. De reden is de samenwerking met Enscape. Via Enscape gebeurt dit net iets anders dan bij SketchUp en ik vergeet dit wel eens in alle drukte. Deze mindere favoriet is dus in feite mijn eigen schuld.
  • Ook iets minder favoriet is bij Enscape het gebruik van de Asset Library. Er is een verschil tussen het gebruik hierin rechtstreeks in Enscape versus SketchUp. Vrij dikwijls zitten er ook verkeerssituaties in de visualisering. De auto’s in de Asset Library hebben geen chauffeurs zodat het net zelfrijdende wagens zijn. Dat is soms wel eens vervelend omdat je ook parkings moet betrekken en dan zie je het verschil tussen parking versus rijweg niet of moeilijk. Je kan natuurlijk wel zelf nog een mannetje of vrouwtje achter het stuur zetten.

SketchUp is vrij grenzeloos: blijf vooral trouw aan jezelf en geniet van de vele mooie dingen die je via deze weg zal tegenkomen.

Heb je nog tips/tricks voor beginnende tuinontwerpers wat betreft het gebruik van SketchUp?

  • Hoe sneller je met SketchUp start, hoe beter.
  • Geolocation is interessant om te gebruiken om de schaduwwerking goed in beeld te brengen. Test bijvoorbeeld de schaduwwerking op de zonnepanelen om geen opbrengstderving in de hand te werken. Geolocation is ook interessant om het van een terrein te leren kennen. Het reliëf kan een groot verschil maken waar je nu die ene boom wil neergooien! Met Geolocation heb je ook gelijk de (bij)gebouwen uit de omgeving in het vizier die eventueel een storende werking op jouw tuinontwerp hebben.
  • Gebruik Enscape om een lamp op je ontwerp te zetten: je ziet meteen hoe je de tuin ‘s nachts kan verlichten.
  • Zet een eigen stijl neer waarbij je jezelf goed bij voelt. Kijk ook naar anderen, pas jouw stijl eventueel aan en groei met het pakket mee. Wel opletten: doorgroeien in je eigen stijl is voor (toekomstige) klanten wel eens teleurstellend.
  • Die eerste paar lijnen die je zet, zijn dikwijls al genoeg om een ganse onderneming rond te starten. Het kijken naar andere visualiseringen moet je misschien toch vooral als leuk voor jezelf ervaren. Als je start met anderen te kopiëren, wijk je vaak te sterk af van datgene je ooit groot genoeg hebt gemaakt om de onderneming te starten en te houden.

  • Het initiële ontwerp vs. de werkelijkheid


Nieuwsbrief

Vul op deze pagina uw gegevens in en blijf op de
hoogte van al het nieuws rond SketchUp Pro.

Contact

Uw SketchUp Pro importeur:

Design8 bv
Edisonstraat 24 | 4004 JL TIEL, Nederland

T +31 (0)344 577 884
W www.design8.eu
E info@design8.eu