fbpx
Schets, ontwerp en bouw in de praktijk met LayOut
Schets, ontwerp en bouw in de praktijk met LayOut

Tom Kaneko uit het Verenigd Koninkrijk is een architectonisch ontwerper en SketchUp ninja gespecialiseerd in op maat gemaakte retrofits en uitbreidingen. In dit gesprek verdiepen ze zich in zijn workflow en hoe hij SketchUp gebruikt om waarde te leveren aan zijn klanten binnen de beperkingen van een krap budget. Voor Tom geldt: 'SketchUp maakt de middelen van ontwerp & communicatie, met opdrachtgever en aannemer, een en dezelfde'.

Vertel eens over uw achtergrond als architect en hoe dit uw ontwerpbenadering beïnvloedt.
Ik voel me aangetrokken tot de technische aspecten van het vak en de bouwplaats. Gelukkig heb ik aan de Universiteit van Edinburgh een zeer praktische ervaring opgedaan die me in de praktijk goed van pas is gekomen. Als ontwerper moet je als ontwerper je vak kennen.... kennislacunes worden duidelijk als je de overgang maakt van ontwerp naar bouw, vooral in gesprekken met bouwers en onderaannemers.

Wat was het "Aha!" moment voor u met SketchUp?
Het kwam in 2011 toen ik werkte aan Jemima’s House, een uitbreiding van een rijtjeshuis met grote ambities en een krap budget.


SketchUp model en foto van het voltooide project met uitzicht vanuit de eetzaal naar de tuin van Jemima's House, Londen.

Om het budget te beheren, mijn tarieven laag te houden en toch waarde te leveren aan mijn klant, moest ik zeer efficiënt met mijn tijd omgaan. We wilden een interessante en functionele ruimte creëren, waarbij we op een weloverwogen manier gebruik maakten van goedkope materialen. Dit betekende dat ik snel moest gaan testen en ideeën moest bespreken met Jemima. Het modelleren van het concept in SketchUp hielp enorm tijdens onze gesprekken, omdat ik mijn intentie snel in 3D kon communiceren en ook gemakkelijk veranderingen kon weergeven.

Voor de retrofit- en uitbreidingsprojecten waar ik me in gespecialiseerd heb, kunnen kleine details zoals de isolatiedikte van invloed zijn op het uiteindelijke bruikbare vloeroppervlak. Het duidelijk communiceren van deze details naar de bouwers is erg belangrijk, zodat de klant de meeste waarde krijgt.

In SketchUp maak ik alle detailtekeningen die we nodig hebben en bouw ik vrijwel het hele gebouw voordat we op locatie gaan. Door dit te doen, ben ik in staat om elke fout te ontdekken. Toen ik eenmaal zag dat ik bij dit project van conceptontwerp naar constructiegegevens in SketchUp kon gaan, ben ik gestopt met het exporteren van mijn secties of gegevens naar andere CAD-software. Nu weet ik dat ik heb getekend wat de bouwers zullen hebben.


3D details van de constructie van het uitbreidingsframe.

De vlotte overgang van concept naar de bouwplaats is cruciaal voor een succesvol gebouw - Hoe zorgt u hiervoor en hoe ondersteunt SketchUp uw workflow?
Ik begin elk concept met handgetekende schetsen. Ik richt me op het goed laten verlopen van het plan, met inachtneming van de eisen en wensen van de klant binnen de grenzen van een typisch Londens terras.


Met de hand getekend conceptplan.

In de schematische ontwerpfase krijg ik een overzicht van het bestaande gebouw en maak ik er een SketchUp model van. Wat mijn modelstructuur betreft, is elke vloer een eigen component, zijn de muren en vloeren gescheiden, en staan meubels en mensen op individuele lagen. Met een goed georganiseerd model is het voor mij gemakkelijk om veranderingen aan te brengen of elementen te verwijderen. Ook stel ik al mijn belangrijke scenes en aanzichten in SketchUp Pro en LayOut in..... plattegronden, doorsneden, verdiepingen en perspectieven van de belangrijkste ruimtes.

Een typische ontwerpuitdaging die ik heb is om met een hogere daklijn een groot gevoel van ruimte in het interieur te bereiken, rekening houdend met de schaduwen van de buren. Het uittesten van ideeën in sectie en 3D helpt me om op dit punt tot een uniek, contextueel passend antwoord te komen.


Vroeg conceptmodel met 3D beeld & doorsnedetest van de dakhelling.

De output van het model kan worden gebruikt voor zonlichtstudies die kunnen worden ingediend als onderdeel van de planningsdocumenten.


Vroege zonlichtstudies die de positieve impact van een contextgevoelige dakhelling aantonen. De door het voorstel veroorzaakte schaduwen hebben geen negatieve invloed op het naburige gebouw.

Als de plannen en secties eenmaal akkoord zijn, maak ik een apart bouwmodel om echt in de details te treden. Sommige hoeken in de daklijn zorgen ervoor dat we zeer specifieke knooppunten hebben en ik moet in staat zijn om de bouw- en ontwerpintentie duidelijk over te brengen aan de bouwers.


Constructietekening in SketchUp LayOut met een perspectief van alle losse onderdelen van een op maat gemaakte eiken kozijnwand en details van belangrijke knooppunten.

Naarmate het ontwerp vordert, maak ik meestal voor elke belangrijke fase een apart model. Een eenvoudig schematisch model heeft verschillende iteraties.... wijzigingen kunnen vijf of veertig minuten duren, afhankelijk van hoe grote sprong we maken. Een grote winst is dat ik met Skalp for SketchUp snel de weergaven van de secties kan bijwerken, en LayOut pikt de wijzigingen automatisch op. Het laatste voorstel van LayOut is wat ik gebruik voor de planningstoepassing.

Vervolgens creëer ik een gedetailleerd constructiemodel die ons meeneemt naar de bouwplaats. In plaats van holle wanden toont het constructiemodel muur- en dakdetails.

Ik heb gemerkt dat het tonen van bouwassemblages en perspectieven in 3D hen echt helpt om achter de ontwerpintentie te komen. Ze hebben een duidelijk inzicht in wat je probeert te bereiken en waarom. Mijn ervaring is dat duidelijke informatie leidt tot goede relaties op de bouwplaats. Sommige zeer ervaren bouwers van eerdere projecten hebben me verteld dat mijn bouwtekeningen van LayOut enkele van de beste details zijn die ze ooit hebben gezien!


Afbeelding met bouwvolgorde. Dangan Road Project van Tom Kaneko Design.

Welke tekenstandaarden en stijlsjablonen gebruikt u het meest in SketchUp en waarom?
Mijn LayOut sjabloon is zeer beperkt en eenvoudig. Meestal plaats ik tekeningen op een A3 vel, omdat het een goed formaat is om dingen op de computer en in druk te bekijken. Ik gebruik het lettertype Helvetica voor aantekeningen en houd alle vellen eenvoudig, leesbaar en schaalbaar. In de loop der tijd heb ik mijn eigen set revisiewolken en titelblokken ontwikkeld, maar mijn principe is om de graphics minimaal te houden zodat het ontwerp centraal kan staan.

Wat is uw benadering van rendering en visualisaties?
Ik gebruik Thea voor renderings omdat het eenvoudig is en in SketchUp is ingesloten. Het is ook een geweldig ontwerpinstrument voor verlichting.

Zonder welke toetsenbordcombinatie zou je niet kunnen leven?
Verberg de rest van het model zonder twijfel! "Ctrl + H" stelt me in staat om een klein onderdeel in een grote ruimte te bewerken (red. Ctrl + H is een aangepaste snelkoppeling van Tom). Maak ook je eigen aangepaste snelkoppelingen!


Nieuwsbrief

Vul op deze pagina uw gegevens in en blijf op de
hoogte van al het nieuws rond SketchUp Pro.

Contact

Uw SketchUp Pro importeur:

Design8 bv
Edisonstraat 24 | 4004 JL TIEL, Nederland

T +31 (0)344 577 884
W www.design8.eu
E info@design8.eu