fbpx
Van conceptontwerp tot constructie met SketchUp
Van conceptontwerp tot constructie met SketchUp

Van conceptontwerp tot constructie met SketchUp

Northpower Stålhallar is een bouwbedrijf gevestigd in Stockholm, Zweden, dat zich specialiseert in de bouw van magazijnen. Zij bouwen industriële magazijnen en gebruiken hierbij SketchUp vanaf conceptfase tot aan de bouwfase, inclusief LayOut voor de constructiedocumentatie.

Vertel eens wat meer over Northpower Stålhallar. Wat doen jullie?
Northpower Stålhallar is in 2006 opgericht door twee broers uit het noorden van Zweden. Dat was iets heel anders dan het bedrijf dat je vandaag de dag ziet. Onze oprichters zaten in een klein kantoortje. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot bijna vijftig medewerkers. Vijftien mensen werken op kantoor, vijf mensen lassen op onze productieafdeling en de rest is op onze werklocaties bezig met de bouw van de projecten.

Northpower Stålhallar’s kantoorgebouw. Dit omvat een productie-eenheid, waar veel SketchUp ontwerpen tot leven komen.

Wat was de eerste ervaring van het bedrijf met SketchUp? Wanneer heb je het voor het eerst gebruikt en waarom?
In het begin keken de twee broers naar andere bouwondernemingen die in 2D werkten en dachten, "We willen geen 2D gebruiken, maar 3D omdat je ontwerpen veel beter kunt visualiseren". Ze begonnen rond te kijken om te begrijpen wat voor soort gereedschap er op de markt was.

Een bedrijf leverde hen een trap af voor een project en één van de oprichters merkte dat deze in SketchUp was getekend. Hij dacht, "Als zij het kunnen, kan ik het ook." Dus hij downloadde SketchUp en probeerde het. Hij vond het fantastisch. De kosten zijn veel lager dan sommige andere programma's, dus dat was ook geweldig!

Kun je iets zeggen over de ruimte waar je in zit en het ontwerp ervan in SketchUp? Wij zouden graag een virtuele rondleiding willen hebben.
Wanneer je door de ingang loopt, heb je zicht op onze productie-eenheid. Alles wat daar gemaakt is, is ontworpen in SketchUp. Je kunt zien dat het staal aan elkaar gelast wordt. Northpower Stålhallar bouwt stalen hallen, dus ons gebouw is natuurlijk gebouwd met een stalen frame.

Ontwerpen van stalen hallen zijn een signatuur van Northpower Stålhallar

Vanuit de lobby heb je toegang tot de sauna's (een must in Zweden). Er is ook een lunchroom, waar we samen lunchen. Je kunt de lift naar boven nemen en daar hebben we onze kantoren. Als je boven komt, zie je een grote open loungehoek met banken en TV's waar je kunt zitten en relaxen in afwachting van een vergadering. We hebben ook tafeltennis, biljart en een fitnessruimte. We hebben het geheel gemodelleerd in SketchUp. De schilders schilderden de ontwerpen exact vanuit het het model. Al het meubilair bevindt zich ook in het model. Dit kantoor is op de millimeter precies gelijk aan zijn SketchUp model.

Een lunchroom scene van het model van Northpower Stålhallar's kantoor

Hoe loopt een projectlevenscyclus? Wat is de impact van SketchUp hierop?
Tijdens een typisch project zal onze klant een idee hebben van wat hij wil bouwen. We zitten met klanten en bespreken hun behoeften. Ons team tekent een eerste idee live in SketchUp. We krijgen een gevoel van de grootte van de ruimte en we zeggen, "Wil je een muur hier of hier? Wil je een raam hier of hier?" Dat is het beste wat je met SketchUp kunt doen - wij beslissen alles direct en heel snel. Als de klant een goed gevoel heeft van wat hij wil, kun je het eerste idee in een paar uur tijd tekenen en leveren. Het is super.

Een 3D SketchUp model stelt het Northpower Stålhallar team in staat om te visualiseren wat ze willen bouwen.

Het is altijd interessant als je met een klant gaat werken en hij of zij de 3D modellen ziet. In het begin zien ze hoeveel je kunt modelleren en hoe snel. Ze zijn gewend om schetsen op papier te maken en ze moeten deze uitwissen, opnieuw tekenen en zo doen. En als ze zien hoeveel we in SketchUp doen, zeggen ze, "Ah, ik moet dit ook leren".

Als we het eerste ontwerp af hebben, moeten we de tekeningen maken. We gebruiken LayOut om tekeningen te presenteren aan onze klanten. Het is gemakkelijk om onze documentatie bij te werken met LayOut als we aanpassingen aan het model maken.

Onze klanten moeten normaal gesproken architectonische tekeningen bij de overheid indienen voor goedkeuring van de planning. Deze helpen de overheid ons ontwerp te begrijpen. Op basis hiervan krijgen we toestemming om te bouwen. Als een klant die toestemming krijgt, beginnen we met de bouwtekeningen. Onze ingenieurs hebben dan nog een week de tijd om aan de constructiedocumenten te werken. Ondertussen nemen we de materialen bij onze leveranciers af.

Een constructietekening gemaakt in LayOut

Kun je vertellen over hoe je met uw leveranciers samenwerkt met SketchUp?
We dringen er bij onze fabrikanten altijd op aan om alles in 3D aan ons te leveren. Als je het niet in 3D kunt tekenen, kopen wij niet van je. We doen dit al een paar jaar en bijna iedereen heeft dit gevolgd. Dus vandaag, als we iets bestellen, sturen we ze ons model en laten we ze zien wat we nodig hebben. Ze kijken ernaar en kunnen zeggen, "We kunnen deze onderdelen voor deze prijs leveren".

Voor Northpower Stålhallar is alles in 3D ontworpen, inclusief de schroeven en bouten.

Zodra we het eens zijn, sturen ze ons het 3D model voor specifieke onderdelen, normaal gesproken als IFC bestanden. Vervolgens importeren we het IFC bestand in ons SketchUp model om te zien of er overlappingen zijn. Het is veel gemakkelijker om rond te kijken in een 3D model dan bijvoorbeeld in 2D tekeningen met afmetingen. Dit alles wordt direct gecontroleerd in SketchUp.

Wanneer je een nieuw project start in SketchUp, begin je dan van nul af aan? Heb je workflows die tijd besparen bij het werken aan een nieuw project?
We hebben standaard metingen geïmplementeerd die we zoveel mogelijk toepassen op modellen. Het is voor ons veel gemakkelijker om SketchUp op deze manier te gebruiken, zoals een rastersysteem. We dringen er bij onze klanten op aan om deze normen te gebruiken, zodat we het gemakkelijker kunnen ontwerpen en bouwen.

Northpower Stålhallar gebruikt voor dit ontwerp SketchUp tot aan het afgewerkte project.

Ook starten we de meeste projecten vanuit een standaard model. Van daaruit nemen we oplossingen uit eerdere 3D modellen over. Wij kopiëren oplossingen van project tot project. Als je in 3D ontwerpt, is het zo gemakkelijk om deze dingen in 3D te verwerken. We zijn in SketchUp een bibliotheek gestart om te helpen bij het verzamelen van de oplossingen die we al eerder hebben bedacht. Hierdoor kun je het gewoon rechtstreeks uit de bibliotheek naar het model slepen.

Het kopiëren van oplossingen van project tot project stelt Northpower Stålhallar in staat om tijd te besparen bij het doornemen van ontwerpbeslissingen.

Als bedrijf dat SketchUp gebruikt van conceptontwerp tot en met de bouwfase, kun je jouw visie op het gebruik van SketchUp delen om een constructief model te bouwen?
Voordat ik bij Northpower Stålhallar begon, hoorde ik alleen maar mensen die SketchUp gebruikten om een idee te ontwerpen van hoe iets eruit zou moeten zien; de buitenste schil, laten we zeggen. Ik heb echter geleerd dat je het kunt gebruiken om precies te ontwerpen wat en hoe je gaat bouwen. Als ingenieur, als er iets 3 millimeter verkeerd is, past het niet. Dus wij tekenen alles tot op de millimeter nauwkeurig. We bestellen onderdelen op de millimeter bij onze leveranciers. Voor ons doet SketchUp dit perfect.

Deze scene richt zich op het stalen frame van een magazijn; het vinden van een overlapping hier elimineert de problemen ter plaatse.

Hoe gebruik je SketchUp modellen om met je bouwpersoneel ter plaatse te werken?
We delen modellen met onze bouwvakkers. Op deze manier kunnen zij ze ter plaatse bekijken met hun laptop of telefoon. Elke keer als we iets belangrijks updaten, zien ze die updates van het model. We weten dat ze naar het model zullen kijken, dus het is belangrijk dat het up-to-date en accuraat is. We merken dat hoe meer onze bouwvakkers het product gebruiken, hoe minder vragen we krijgen.

Een lid van het bouwteam navigeert door een SketchUp model.

Vroeger hadden ze bijvoorbeeld vragen over de afmeting van een balk. Nu zullen ze naar het model zelf kijken en hun eigen vragen beantwoorden. Voor hen is het gemakkelijker om de informatie direct vanuit het ontwerp te kunnen raadplegen.

Sommige mensen van onze bouwteams hebben geen ervaring met SketchUp. Een voordeel van SketchUp is hoe gemakkelijk het is om te leren in vergelijking met andere programma's. We zitten met onze medewerkers, slechts twee uur, en zij begrijpen hoe ze om een model heen kunnen kijken en toegang kunnen krijgen tot de belangrijke informatie.

Iedereen op dezelfde lijn; samenwerking zorgt voor een vlotte oplevering van het project.

Wat is de volgende stap hoe uw team SketchUp gebruikt?
We proberen ons gebruik van 'generate report' uit te breiden om meer informatie uit onze modellen te halen. We proberen ook meer informatie in de modellen te krijgen. Wat we willen is zoveel mogelijk informatie in onze 3D modellen, zodat het model het enige is waarmee we hoeven te werken.

Extensions waar je niet zonder kunt leven?
IRender, CleanUp, Cutlist, Auto-Invisible Layer

Het Northpower Stålhallar team in SketchUp


Nieuwsbrief

Vul op deze pagina uw gegevens in en blijf op de
hoogte van al het nieuws rond SketchUp Pro.

Contact

Uw SketchUp Pro importeur:

Design8 bv
Edisonstraat 24 | 4004 JL TIEL, Nederland

T +31 (0)344 577 884
W www.design8.eu
E info@design8.eu