Logistiek

SEA-Tech

Bron: blog.sketchup.com

SEA-Tech is een logistiek ingenieursbedrijf dat gespecialiseerd is in transport, opslag en andere havenactiviteiten. Ze gebruiken SketchUp Pro om transportfaciliteiten en machines te ontwerpen, alsmede activiteiten in goede banen te leiden en klanten technische support te geven. In gesprek met Pascal Guidicelli, projectleider bij SEA-Tech en verantwoordelijk voor het werk van het bedrijf in SketchUp Pro.

Over SEA-Tech

SEA-Tech is onderdeel van het Belgische bedrijf SEA-Invest, dat wereldwijd opereert als terminal operator voor bulkhandling. SEA-Tech is het ingenieursbedrijf dat gespecialiseerd is in het bedenken en vormgeven van bulkhandlinginstallaties. SEA-Tech ontwerpt installaties over de gehele wereld voor SEA-Invest, maar ook voor externe klanten zoals particuliere bedrijven en overheden. Klanten varieerden van havenautoriteit tot een mijn- of fabriekseigenaar. Ze maken gebruik van SketchUp Pro om technische criteria van de installatie en het masterplan voor aannemers te ontwikkelen.

Hoe kwam u op SketchUp Pro voor dit soort werk?

Gezien alle films, videogames en de interactieve en realistische 3D wereld waarin we leven, willen mensen graag zien en beleven waarin ze investeren. Architecten kwamen al lange tijd geleden tot dit besef: wij moesten hun voorbeeld volgen, want 2D draadframes zegt een niet-technisch persoon natuurlijk niets.

De enige 3D software die we gebruikten was solidWorks, wat goed is voor de technische uitwerking van de gehele machine, maar niet voor de gehele installatie in de haven. Voor de representatie van een installatie in zijn geheel gebruikten we 2D projecties met diverse doorsnedes. Dit proces zorgde ervoor dat we veel tijd verloren, omdat elk element van de havenomgeving apart gemodelleerd diende te worden. En bovendien zou het resultaat niet echt aantrekkelijk zijn om aan niet-technische personen te presenteren. We hadden vaak nog meer succes met het tonen van cirkels en vierkantjes op een satellietfoto!

We besloten daarom om naar een demonstratie van architectuurprogramma's te gaan en ontdekten SketchUp Pro tijdens een evaluatie van het renderprogramma Artlantis. Ik deed onderzoek naar SketchUp Pro en ontdekte de fantastische 3D Warehouse bibliotheek. Ik probeerde wat ontwerpen te maken en modellen van het 3D Warehouse te modificeren. De eenvoud en spontaniteit beviel ons goed, alsmede het feit dat we omgevingscontext via Google Maps kunnen laden. De benodigde modificaties waren intuïtief en het resultaat een licht model, wat prima op een niet-krachtige computer gebruikt kon worden.

Hierna ontdekten we nieuwe manieren om SketchUp Pro te gebruiken en ons gebruik hiervan te verbeteren, met name door de vele tutorials op het web. Nu importeer ik 2D of 3D .dwg files, gebruik ik een combinatie van extensies, creëer ik modellen op basis van foto's (met en zonder photomatching), maak ik animaties en presenteer ik mijn modellen in LayOut. Ons laatste doel is om SketchUp te gebruiken voor het ontwikkelen van dynamische componenten.

Bovenal konden we de transitie van 2D naar 3D en vice versa vloeiend maken. Bijvoorbeeld, de bestaande 'Bag Unloader' (lossen van zakken - zie afbeelding hierboven) is begonnen als een 2D tekening en met SketchUp Pro en LayOut tot een overtuigendere visualisatie omgetoverd.

Kunt u ons vertellen hoe u te werk gaat in SketchUp?

We hebben SketchUp Pro gebruikt in al onze projecten sinds 2012. Vandaag de dag hebben we daardoor van de meeste van onze machines een 3D model. Wij gebruiken SketchUp Pro voor het ontwerpen van installaties, de verplaatsing van mobiele machines en het ontwikkelen van masterplans. Het 3D aanzicht in real-time is echt een verbetering ten opzichte van een serie 2D aanzichten.

We eisen een hoog detailniveau om technisch accuraat te kunnen zijn. In het verleden maakten we gebruik van de diensten van 3D-artiesten voor mooie renderings, maar deze vonden we te ver van de werkelijkheid. SketchUp Pro stelde ons in staat om de exacte modellen met een hoog detailniveau weer te geven, zonder dat het teveel van de capaciteit van de computer vraagt.

De uitdaging voor ons was om te kijken of SketchUp Pro kon helpen met technische aspecten, zoals bv. met de calculatie van opslagcapaciteit. Een grove schatting maken met het gebruik van simpele vormen van opgeslagen bulk tussen 3 wanden is goed, maar een accurate tekening en volume direct vanuit SketchUp Pro is nog beter! De berekening van een volume van elke vorm is een nachtmerrie voor ingenieurs, maar met de Solid Tools van Sketchup Pro behoort dit inmiddels tot de verleden tijd.

We hebben recent dynamische componenten ontwikkeld die weten hoe ze zichzelf kunnen opbouwen in de juiste dimensies en proporties. Bijvoorbeeld, onze dynamische transportbanden rangschikken zichzelf in het rolstation. Dit stelt ons team van tekenaars en ingenieurs in staat om slimme elementen te manipuleren en eenvoudig een model te creëren en te modificeren. Deze consistentie in onze resultaten stelt ons in staat de jongere garde zo snel te trainen op typische faciliteitsontwerpen zonder dat iemand hun ontwerpen kan onderscheiden van de ontwerpen van onze oudere werknemers.

SketchUp is zeker de sleutel tot onze recente successen en het heeft bijgedragen aan het klantbeslissingsproces als wij onze projecten presenteren. De klanten begrijpen en waarderen het wanneer ze direct kunnen zien hoe wij technische vraagstukken oplossen en de faciliteit verbeteren.

Gebruikt u ook SketchUp Extensies?

Zoals vele SketchUp gebruikers, downloaden wij ook vele extensies voor SketchUp om ons ontwerpwerk te versnellen. De kracht van het Extension Warehouse ligt daarom ook in het toevoegen van functionaliteit aan SketchUp Pro. De beste voorbeelden hiervan zijn voor 3D rendering, 3D printing en animatie.

Met de Keyframe Animatie extensie heeft ons team direct vanuit SketchUp Pro een promo-film gerealiseerd, die in het model gestart kan worden of geëxporteerd kan worden in Full HD.

Heeft u nog adviezen voor andere Sketchup gebruikers?

Sketchup Pro kunt u met haar interface en additionele tools volledig aan uw wensen aanpassen. Mijn persoonlijke advies aan beginners is om op bestaande modellen te trainen om gewend te raken aan tekengewoontes en om sneltoetsen te gebruiken om uw productiviteit te verhogen. Soms kan het waardevol zijn om wat extra tijd te besteden aan een exact component, zodat u het later gemakkelijk kunt dupliceren. Het 3D Warehouse is een onuitputtelijke bron van inspiratie en kan voorzien in de basis van uw tekeningen. Hierdoor kunt u snel uw eigen modellen creëren!

Wat betreft dynamische componenten en animatie hebben we een gedetailleerde tutorial voor beginnende en gevorderde gebruikers gemaakt. Deze tutorial is te bekijken in het officiële SketchUp Community Forum.

Maar blijf bovenal op de hoogte van de nieuwe extensies van getalenteerde ontwikkelaars en van alle nieuwe functionaliteiten in nieuwe versies van SketchUp Pro.

Wij zijn zeer onder de indruk van hoe SEA-Tech SketchUp Pro heeft geïntegreerd in haar workflow. Heeft u ook een interessante gebruikerscase die u met ons wilt delen? Neemt u hiervoor contact met ons op via e-mail.